Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Przepłukanie klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proponuje poczekac, a co do łozysk to są tam specjalne :wink4:

Opublikowano

witam :) ... i klima działa. Wymieniłem sprężarkę na inną. Po kolei :

- udało mi sie namierzyć identyczną do mojej - ZEXEL. pochodziła z częściowo spalonego samochodu. Jedynym mankamentem była przytopiona wtyczka na przewodzie - przelutowałem z mojej.

- układ został przedmuchny azotem

- wymieniłem zawór rozprężny

- zamontowaliśmy wspólnie z mechanikiem nową sprężarkę

- na maszynie do napełniania sprawdziliśmy szczelność układu - był szczelny

- układ napełniony 750g czynnika + 20g oleju

Sprawdzenie - wszystko działa :th:

moje spostrzeżania - Iceman - koryguj jak będę pisał bzdury:

1. osuszacz można wyjać na dwa sposoby a) odkręcamy filtr powietrza, i wyciagamy osuszacz - mało miejsca i dość trudno B) odkręcamy zderzak - bardzo dobry dostęp - łatwy montaż

2. warto sprawdzić i ewentualnie wymienić zawór rozprężny - "rureczkę z siateczką" która znajduje się na podszybiu - w moim przypadku był totalnie zapchana - pierwsze wyczyściłem, później wymieniłem - koszt 29,90zł...

3. w moim silniku wyjęcie spręzarki było łatwe - była na osobnym pasku - wyjecie po podniesieniu samochodu na podnośniku (4 śruby, dwa węże) - pierwsze ściągamy rolkę, później odręcamy sprężarkę. czas - 40 minut, złożenie drugie 40...

4. po wyjęciu osuszacza, oraz sprężarki zabezpieczyłem węże w prosty sposób - kawałek folii zakaładam na węża i zabezpieczam plastikową opaską zaciskową - miałem pewność, ze żaden syf nie dostanie się do układu.

czas jaki poświecilem na całą naprawę - około pół soboty (z czego większość to było poszukiwanie nowej sprężarki)

gdy szukałem sprężarki polecono mi zwracać uwagę na:

1. czy obraca się element w pod rolką paska (opisuję, ponieważ nie wiem jak się nazywa) - prawdopodobnie czy łozyska nie są zatarte

sprarka1lz2.th.jpg

2. moje spostrzeżenie - olej jaki znajduje się w sprężarce jest klarowny i czysty . Mój był zabarwiony pyłem aluminiowym na kolor szary. Olej smarujacy spręzarkę jest jasny i czysty (taki chyba powinien być w sprężarce którą kupimy)

sprarka2so4.th.jpg

3. czy na zaworze rozpręznym nie ma śladów opiłków aluminium, czy tez nie jest zatkany (mój był)

zawr1qh2.th.jpg

koszt jak poniosłem - około 1000zł, z czego 300 wydałem na pseudofachowców, którzy nabijali i opróżniali układ... patrząc na kwotę jaką usłyszałem na poczatku - 2000zł, to sporo zaoszczędziłem.

pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam z kolei zatartą - środek się nie obraca i pytanie do kolegów: do kogo najlepiej jechać w Krakowie żeby to dobrze zdiagnozował i ew. naprawił za rozsądne pieniądze? I gdzie najlepiej szukać używki na wymianę? Wprawdzie w profilu mam Rzeszów ale od 2 tyg. jestem i prawdopodobnie już zostanę w Krakowie, tylko jeszcze tu nikogo nie znam :( Acha, jeszcze w Rzeszowie jak byłem wstępnie sprawdzić w jakimś warsztacie od klim, to podali mi że to model zexel dcw 17b, ale głowy nie dam, mogę dać fotki jak ktoś chce

Opublikowano

Ja mam z kolei zatartą - środek się nie obraca i pytanie do kolegów: do kogo najlepiej jechać w Krakowie żeby to dobrze zdiagnozował i ew. naprawił za rozsądne pieniądze? I gdzie najlepiej szukać używki na wymianę? Wprawdzie w profilu mam Rzeszów ale od 2 tyg. jestem i prawdopodobnie już zostanę w Krakowie, tylko jeszcze tu nikogo nie znam :( Acha, jeszcze w Rzeszowie jak byłem wstępnie sprawdzić w jakimś warsztacie od klim, to podali mi że to model zexel dcw 17b, ale głowy nie dam, mogę dać fotki jak ktoś chce

sprężarka, o której mówisz jest identyczna do tej, którą ja mam i której dość intensywnie szukałem. Ja znalazłem - mnie kosztowała 500zł, ale była jedna sztuka (innych modeli było więcej). Mogę poszukac numeru do gościa, gdzie ją kupiłem. Miałem Ci polecić dwa warsztaty w Krakowie, gdzie znają się na rzeczy, ale wiem, ze nie mieli tego modelu sprężarki. Niemniej podzwoń do firmy FROSTI - 012 648 00 30 - Okulickiego 8 - właściciel mówił mi, że miewa ten model od czasu do czasu... i kazał mi dzwonić raz w tygodniu, ponieważ obiecał odlożyć dla mnie. Ja jak wcześniej pisałem, znalazłem, wiec nie potrzebuje... aaa - najwazniejsze - regenerowana spręzarka + napełnienie +wcześniejsze "dmuchanie" azotem - kosztuje około 1100zł, wiec stosunkowo niewiele (a daje roczną gwarancje na urządzenie)

Opublikowano

Dzięki, dzwoniłem, jest szansa że będzie miał wkrótce i umówiłem się na wstępne oglądnięcie

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę temat, bo chyba dotknie mnie wymiana sprężarki :wallbash: i chcę się upewnić.

Bartekg na zdjęciu pokazał część, która musi się kręcić - a jeżeli czasami ta część się nie kręci, to co wtedy ze sprężarką trzeba zrobić? Wystarczy wymiana jakiejś części, czy kompletna regeneracja?

Pytam, bo zaraz po starcie klimy (jakieś 10-15 sek.) koło z paskiem zaczyna się chwilowo blokować i wtedy pasek piszcze cholernie.

Po ok. 10 sek. koło przestaje być blokowane i kręci się, wydająć lekkie piski.

Po dłuższym czasie pracy wszystko jest OK.

Klima nabita, temperaturę trzyma.

Problem jest tylko podczas dużych upałów i tylko po dłuższym (kilkugodzinnym) postoju.

Opublikowano

Zaciera się tobie ta sprężarka Kolego. Podjedź do warsztatu, niech odciągną czynnik i sprawdzą czy są opiłki i wytrącony grafit z oleju. Jeżeli tak trzeba płukać i wymienić osuszacz, sprężarkę. Kup regenerowaną, dobrze zrobiona odpowiada fabrycznie nowej, a jest sporo tańsza i nie baw się w używki bo szkoda twoich pieniędzy i czasu.

Opublikowano

W używki się napewno bawił nie będę - regenerowana, ewentualnie nowa.

Opiłki rozumiem, że sprawdzić na filterku, a ten grafit?

Proszę o dokładne wskazówki, bo fachowców to wiadomo jakich mamy w warsztatach...

Rozumiem, że jeśli nie znajdę powyższego, to mogę zakładać nową sprężarę bez płukania i wymiany osuszacza?

Opublikowano

Jeżeli wytrącił się grafit z oleju to pozakleja dyszę rozprężną taki ciemny syf i będzie w nim widoczny. Jeżeli w dyszy i starej sprężarce będzie sporo opiłków wtedy płucz, jeżeli nie to tylko sprężarka i dla pewności wymieniłbym jeszcze osuszacz bo wszystko trafia najpierw tam. Osuszacz nie jest drogi, raz na kilka lat warto go wymienić bo się zużywa, a nikt pewnie tego nie robił do teraz :wink4:

Opublikowano

witam

mam pytanko w ktorym miejscu sie znajduje ten filterek w b6

Opublikowano

1. Prob pochodzic moze ze sprezarki, wiadomo pracuje sa tloczki wyciera sie tak jak w silnikach i osadza sie na filtrze i osuszaczu lub sam osuszacz mogl peknac i syf poszedl w uklad, skoro piszesz ze jest zapchany to moglo tak byc.

po opróżnieniu klimy z czynnika udało mi się wykręcić osuszacz - jeżeli jest uszkodzony, to jak powinno się to objawiać? odejrzałem - spróbowałem dmuchnąć do środka (tak na mój rozum, to jak jest uszkodzony, to nie powinien przepuszczać powietrza) - przepuszcza bez większego oporu...

zawiązę go do jakiegoś serwisanta i poprosze o sprawdzenie - jeżeli będzie sprawny, to oznacza to, że mam uszkodzoną sprężarkę zapewne :(

jeżele wyciągnąłeś osuszacz z układu to możesz go wywalić. jego praca polega na tym, że w środku są kuleczki absorbujące wodę z układu. w przypadku wyciągnięcia go z układu, bądź kupienia nowego i otworzenia zatyczek po ok 15 min kuleczki złapią tyle wody z powietrza, że przestają działać. (jak chcesz to zrób sobie doświadczenie na woreczku z środkiem higroskopijnym który znajdziesz w każdej puszce orzeszków)

Opublikowano

Odświeżę temat, bo chyba dotknie mnie wymiana sprężarki :wallbash: i chcę się upewnić.

Bartekg na zdjęciu pokazał część, która musi się kręcić - a jeżeli czasami ta część się nie kręci, to co wtedy ze sprężarką trzeba zrobić? Wystarczy wymiana jakiejś części, czy kompletna regeneracja?

Pytam, bo zaraz po starcie klimy (jakieś 10-15 sek.) koło z paskiem zaczyna się chwilowo blokować i wtedy pasek piszcze cholernie.

Po ok. 10 sek. koło przestaje być blokowane i kręci się, wydająć lekkie piski.

Po dłuższym czasie pracy wszystko jest OK.

Klima nabita, temperaturę trzyma.

Problem jest tylko podczas dużych upałów i tylko po dłuższym (kilkugodzinnym) postoju.

No i po strachu ... niedawno wymieniany pasek był kur... luźny :polew:

Wszystko gra i zostały dwa kafelki w kieszenie (jutro wkońcu kupuję rowerek :naughty:)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

podczepie sie pod temat ;] , czym mozna przeplukac sprezarke klimy , chodzi o to ze kupilem używke i chcialbym ja przeczyscic z ewentualnych nieczystosci w srodku , moze jakis plyn, olej ??????