Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Kilka usterek do zdiagnozowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem założyć temat w tym dziale ponieważ uważam, że problem dotyczy dokładnie silnika więc dla pomocy zamieszczam kody błędów z VAG-a:

18010 Napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

17978 Moduł sterujący zablokowany

16518 Sonda lambda brak zmian napięcia (strona 1 czujnik 1)

01249 P0201 Cylinder 1 – usterka wtrysku – N30

01250 P0202 Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31

01251 P0203 Cylinder 3 – usterka wtrysku – N32

01252 P0204 Cylinder 4 – usterka wtrysku – N33

Auto podczas dodania większej ilośći gazu nie przyspiesza tylko przerywa (obroty nie rosną), wtedy trzeba popuścić gaz, aby zaczęło normalnie przyspieszać i tak jest praktycznie na każdym biegu. Chciałbym zacząć na początek od podstawowych sposobów naprawy sondy i wtrysków.

Opublikowano

Sonde sie wymienia, z tego co wiem, a wtryski niektorzy czyszcza ultradzwiekami, ale sugerowalbym zapytac kogos wtajemniczonego.

Powodzenia :hi:

Opublikowano

jak ci się znów pojawi błąd sondy po wykasowaniu to wtedy będzie do wymiany, poza tym odczujesz po kieszeni że sondzie należy się wymiana :gwizdanie:, ja swoje wtryski oddałem do czyszczenia jakąś specjalistyczną technologią i ustały problemy z obrotami i szybciej reaguje na pedał gazu także sprawdź ponownie jakie masz błędy po wykasowaniu i będzie git, powodzenia :good:

Opublikowano

Błąd z sondą występuje także po wykasowaniu. Spróbuję na początek wlać do benzyny preparat do czyszczenia wtrysków (STP) i kupię nową sondę. Auto pali trochę więcej niż wcześniej.

Opublikowano

no z padniętą sondą spali 30% więcej więc z tym to nie czekaj, a jak zalejesz STP to napisz jak twój motor zareagował bo sam jestem ciekawy :mysli:

Opublikowano

Sprawdz cisnienie paliwa oraz regulator cisnienia na listwie, posprawdzaj wtyczki od wtrysków czy jest dobry styk oraz jak wtryskiwacze rozpylaja paliwo.

Opublikowano

Mógłbym to sam jakoś sprawdzić, czy tylko na specjalistycznych przyrządach można sprawdzić ciśnienie? Kupiłem dzisiaj ten STP i zalałem, zobaczymy czy da jakieś pozytywne efekty.

Opublikowano

Z tymi preparatami to trzeba byc ostroznym...Mialem takie zdarzenie, po wlaniu preparatu auto strasznie oslablo, nie wiedzac czemu. Okazalo sie, iz praparat ladnie przeczyscil caly uklad paliwowy, a zebrane zanieczyszczenia zatrzymywaly sie na na dyszach wtryskow.

[Taka byla teoria pewnego mechanika...]

Nie lepiej wymienic filtr paliwa oraz przeczyscic wtryski (jesli to juz konieczne :mysli:)

Pozdr