egonms Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Muszę wymienić tarcze i klocki z tyłu i mam prośbę czy niema ktoś takiego opisu odnośnie wymiany hamulców w B6 bo kiedyś opisał to dokładnie ze zdjęciami jeden gościu na forum. Nie zapisałem sobie tego nigdzie a teraz szukam i szukam i nie mogę tego znaleźć. Przód wymieniłem jakiś czas temu a teraz wziąłem się za tył lecz niestety nie mogę odkręcić takiego elementu koło zacisku przez, który przechodzi tarcza hamulcowa i starą tarczę ściągnę ale nie założę nowej. Podpowiedzcie co robicie.
Dev Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 nie możesz odkręcić jarzma namocz płynem hamulcowym z każdej strony śruby do tego trzeba mocny klucz tłoczek w porównaniu z przodem nalezy równocześnie wciskać i wkręcać zgodnie z ruchem wskazówek zegara do tego przydatne jest takie urządzenie: http://allegro.pl/item1046305197_przyrzad_do_wkrecania_tloczka_hamulcowego.html jeżeli nie bedziesz miał można uzyć żabki
egonms Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 Tłoczek to nie problem tylko to jarzmo. Mam dobre klucze, zapuściłem WD40 ale boje się, że ukręcę śrubę.Zabiorę się za to znowu po niedzieli.
Przemots Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 W B6 żeby z tyłu zdjąć tarcze nie trzeba zdejmować jarzm.Chwilę kombinowania i wychodzą na styk
Dev Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 tak też można, ale zawsze warto zobaczyc jak wygląda jarzmo czy nie ma gdzies wżerów
egonms Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2010 U mnie stara tarcza wychodzi ale nowa nie chce wejść.[br]Dopisany: 29 Maj 2010, 21:58_________________________________________________"Bez młota to nie robota". Zrobiłem ostatnio te hamulce, po ostukaniu młotkiem jarzma w końcu puściło po jednej śrubie i w końcu weszła tarcza. Warto wyczyścić prowadnice klocków i przedmuchać całość kompresorem zwłaszcza tarcze ABSu.
Rekomendowane odpowiedzi