Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B7] 2,5 TDI BDG - Prośba o sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam mala prosbe moglby ktos fachowym okiem luknac na te logi -- powodem tego jest tylko i wylacznie ciekawosc czy wsztko z autem ok po wymianie pompy

padla po tankowaniu na orlenie! i to vervy on! zatarl sie tloczek i pompa zostala w serwisie boscha zregenerowana auto dziala ok ale chce sie upewnic czy nie ucierpialy po tym paliwie wtryski - > auto jezdzi normalnie

bledow nie ma

tD32A.jpg

a tutaj statyczne logi silnika

000

garr.jpg

001 - zastanawia mnie ta roznica predkosci obrotowej silnika - ma tez tak ktos jeszcze?

nn129.jpg

002

F1MQr.jpg

003

nn61r.jpg

004

tCq8i.jpg

005

nng00.jpg

007

F2pKJ.jpg

008

gBT0.jpg

011

nnnur.jpg

013

nnstJ.jpg

014

gTl0.jpg

018

g_Pr.jpg

019

F5Ai9.jpg

a teraz w basic settings

000

F5RL9.jpg

003

hhhr.jpg

004

hjMA.jpg

co do 004 nie wiem dlaczego pokazuje podczas logowania -2 (przed OT) z minusem a normalnie bez loga jest 2 stopnie po OT(gorne polozenie tloka)

bez logowania w BS jest tak

F72Ar.jpg

a tutaj logi dynamiczne robione na 3cim i 4tym biegu - krotkie na 3cim dlugie na 4tym

000, 008, 010

INsMr.jpg

003, 011

INMJA.jpg

i raz jeszcze

INZci.jpg

pozdrawiam i z gory dziekuje [br]Dopisany: 30 Maj 2010, 17:55_________________________________________________panowie czy moglby ktos to sprawdzic??

--> jak by ktos chcial moge zrobic manuala jak wymienic pompe domowym sposobem bez placenia w warsztacie wbrew pozorom sprawa jest prosta wymiana max. 4 godziny z demontazem i montazem tylko trzeba wiedziec co i jak

Opublikowano

Czy przy logowaniu wylaczone byly wszystkie odbiorniki - klima,szyba elektryczna itd...???

Opublikowano

Czy przy logowaniu wylaczone byly wszystkie odbiorniki - klima,szyba elektryczna itd...???

klima chyba byla wylaczona czyli na eco wentylacja smigala normalnie nic innego nie wylaczalem

Opublikowano

Dawka jaką generuje pompa oraz wysoki CF... kwalifikuje te pompe do sprawdzenia na stole probierczym Bosch. Problem z niestabilnymi wolnymi obrotami powodowany jest przez uklad paliwowy - pompa wtryski.

Mozesz o tez o tym poczytac tutaj:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=94865

Pozdrawiam

Opublikowano

Dawka jaką generuje pompa oraz wysoki CF... kwalifikuje te pompe do sprawdzenia na stole probierczym Bosch. Problem z niestabilnymi wolnymi obrotami powodowany jest przez uklad paliwowy - pompa wtryski.

Pozdrawiam

dziekuje za informacje

hmm pompa byla robiona w boschu mam gwarancje na robote i bylo niby wsztyko ok tak jak przyslali tak zalozylem koles ja kalibrowal i miala dzialac trzeba bedzie ja raz jeszcze wydrzec i wyslac do boscha jak spartolili robote to poprawia!

dodam tylko ze auto pracuje normalnie a jesli ma jakies wiracje sa one nieodczuwalne galka nie wibruje przyspiesza normalnie -- moze to byc wina wtryskow?

pytanie tylko czy pompa po regeneracji ma takie same wlasciwosci jak nowa bo zastnawiam sie nad kupnem nowej a ta sprzedam i w sumie wyjde na 0

z tym ze nie wiem czy to nie wtryski bo jak pompa po paliwie padla mogly dostac i wtryski po d...

Opublikowano

Jesli masz dobra pompe, to sprawdź wtryski.

Opublikowano

Jesli masz dobra pompe, to sprawdź wtryski.

hmm nie wiem czy jest dobra byla w regeneracji podejrzewam ze nie dali by gwarancji skoro by miala byc zle zrobiona ale kto wie!

zaczynam sie zastanawiac czy nie kupic nowej pompy tylko jak to nic nei zmieni to bedzie mizernie dobrze by bylo najpierw sprawdzic wtryski

mozna sprawdzic wtryski bez ich demontazu? jakis test ktory jest padniety albo leje? jest to mozliwe?

i czy jest sens wymienic tylko 2 np czy caly komplet jesli by ktorys byl padniety ??

[br]Dopisany: 01 Czerwiec 2010, 10:47_________________________________________________

Pozdrawiam

jest mozliwosc sprawdzenia wtryskow bez ich demontazu? i czy ma sens wymiana jednego czy dwoch jesli by ktorys byl padniety czy lepiej caly komplet wymienic??

Opublikowano

gdyby to był silnik z normą EU3, to byłaby raczej wina pompy - z racji, że BDG spełnia EU4, to powinieneś zacząć od sprawdzenia wtryskiwaczy na stole probierczym Bosch'a. najprawdopodobniej one są przyczyną objawów - jeżeli tak, to nie ma to nic wspólnego z uszkodzeniem pompy - te wtryskiwacze są dotknięte właśnie taką wadą.

Opublikowano

gdyby to był silnik z normą EU3, to byłaby raczej wina pompy - z racji, że BDG spełnia EU4, to powinieneś zacząć od sprawdzenia wtryskiwaczy na stole probierczym Bosch'a. najprawdopodobniej one są przyczyną objawów - jeżeli tak, to nie ma to nic wspólnego z uszkodzeniem pompy - te wtryskiwacze są dotknięte właśnie taką wadą.

wiec jesli to wtryski potrzebuje wymieniac cale wtryski czy tylko koncowki wystarczy -- chce sie doinformowac bo moge miec taniej czesci z aso i nie chce pozniej przeplacac w serwisie boscha przy wymianie bo wiadomo oni licza sobie konkret 400% narzutu :)) bez obrazy dla pracownikow serwisow boscha :))

[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2010, 13:26_________________________________________________dzikieki koledze meszrum zglebilem temat wtryskow

a wiec po konsultaci z serwisem boscha w ktorym byla pompa pan mnie poinformowal ze to definitywnie nie wina pompy bo oni ja dokladnie przy kalibracji sprawdzili i takie roznice predkosci obrotowej nie mialy by miejsca i pan mnie rowniez poinformowal ze padajacy sterownik wtrysku sterujacego moze byc wlasnie przyczyna takiego zachowania silnika jako ze pompa byla u nich robiona (postraszylem reklamacja :)) zaproponowal mi test wtryskiwaczy gratis i ewentualna wymiane tegoz sterujacego czy ewentualnie koncowek ktore mogly by nie dzialac prawidlowo co zwiazane by bylo z roznica obrotow (oczywiscie wymiana odplatnie) no i zobaczymy jakie beda rezultaty

ma moze ktos do sprzedania wtrysk Bosch- 0432 133 783 tanio??