Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jaki FMIC pod 2.7BiT + zderzak S-line?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do doswiadczonych w temacie.

Przy okazji swap'a bede od razu rezal FMIC'a - bo i tak musze to zrobic - jaki wejdzie pod zderzak S-line?

Od razu mowie, ze wywalanie bocznych kratek nie wchodzi w gre... ciecie zderzaka tez raczej nie... chyba, ze bedzie konieczne np. w miejscu rejestracji :gwizdanie:

Opublikowano

Pytanie do doswiadczonych w temacie.

Przy okazji swap'a bede od razu rezal FMIC'a - bo i tak musze to zrobic - jaki wejdzie pod zderzak S-line?

Od razu mowie, ze wywalanie bocznych kratek nie wchodzi w gre... ciecie zderzaka tez raczej nie... chyba, ze bedzie konieczne np. w miejscu rejestracji :gwizdanie:

Robiłem Fimic na zd S-line w B6 chinolek 18cm bez cięcia się nie obyło , a do s4 będzie potrzebny większy icek (coś jak 2x14cm) więc bez konkretnego cięcia się nie da rady. Nie wiem czy nie będziesz musiał zrobić takiego patentu jak Cantona czyli dziury w miejscu na rejestrację.

Opublikowano
  • Autor

Eee... ale Cantona bedzie mial ponad 500PS, wiec przy moich 310-320PS wydaje mi sie, ze powinien wystarczyc mniejszy.

Jak sie nie da, to pojde 2xRS4 po bokach moze :mysli:

Opublikowano

Eee... ale Cantona bedzie mial ponad 500PS, wiec przy moich 310-320PS wydaje mi sie, ze powinien wystarczyc mniejszy.

Jak sie nie da, to pojde 2xRS4 po bokach moze :mysli:

Tylko te 2 boczne nigdy nie będą tak wydajne jak jeden z przodu. Było już wiele razy.

Opublikowano
  • Autor

Wiem o tym :tongue4:

Opublikowano

Dokładnie, dwa boczne nie zastąpią centralnego, a jak już cokolwiek robić to moim zdaniem coś co ma sens i do porządku. Bo mogę się założyć, że po jakimś czasie, jak już się najeździsz B6 2.7T widząc jaki potencjał ma ten motor zapragniesz modów, a mając FMIC jedna rzecz będzie już z głowy, gdzie w tym wypadku tych DSMIC z RS4 już by brakło, albo chodziły by na granicy wydajności :) Było już o tym nie raz. Te coolery się gotują przez to, że nie dostatecznie je powietrze przedmuc**je, nawet z nadkolami z RS4.

Opublikowano

Wszystko zależy jaką docelowo chcesz mieć moc w przyszłości. Jak tylko 2,7 + program to Dual SMIC z RS4 dadzą rade bez problemu i nie ma sensu nić wiecej kombinować. Ale jak chcesz w przyszłości iść w moce powyżej 400KM to lepiej od razu rób coś wydajniejszego.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem co bedzie w przyszlosci, ale wole od razu zrobic FMIC'a.

Troche sie jednak boje, ze jest malo miejsca w zderzaku S-line w B6...

Opublikowano

ja bym poszedl w boczne wodne ic

Opublikowano

Nie wiem co bedzie w przyszlosci

I to jest to o czym pisałem :naughty: Nikt nie wie co będzie w przyszłości wchodząc w 2.7T :naughty:

ja bym poszedl w boczne wodne ic

Ja pier**le, toż to genialny pomysł :> Mało skomplikowany i Stock-owy :decayed:

Opublikowano

widze sie temat rozgrzewa :naughty:, musze sie ogarnac szybko ze swoim wozidłem zeby chociaz przez moment miec "najszybsze a4 b6 w polsce" :decayed::polew:

imo jak juz robic FMIC to ciac zderzak... jak trzeba to wywalac halogeny i jechac po całosci

btw u siebie mam tylko wywalone halogeny, kratki sa zamontowane wszystkie, tyle ze mam body MS Design i nie wiem dokladnie jak ono się ma do tego S-Line'owego

Opublikowano

musze sie ogarnac szybko ze swoim wozidłem zeby chociaz przez moment miec "najszybsze a4 b6 w polsce" :decayed::polew:

No rezaj to rezaj, bo niczym ty to wymodzisz to ta moc będą już miały seryjne pyrtki jakieś :decayed:

No i wpadaj na spota! :good:

Opublikowano
  • Autor

Generalnie szukam podstawowych informacji od osob z doswiadczeniem w temacie.

Jaki FMIC jest potrzebny do 320PS w 2.7BiT ?

Jaki najwiekszy +/- FMIC miesci sie bez ciecia zderzaka [belke moge podciac] w zderzaku S-line B6 ?

Na razie niestety brak konkretow. Nie chce usuwac halogenow, bo robie dosc duzo km i czasem sie przydaja... w dodatku chce zachowac ori wyglad.

Mam nadzieje, ze nie bede musial ostro rzezbic zderzaka :confused4:

Opublikowano

Michał- weż zrób model z kartonu,wymiary wez z przykładowego,który można kupić i sprawdzisz bez kupowania-będziesz widzieć jak się ułoży i czy/lub jak dużo trzeba będzie ciąć...

Opublikowano

musze sie ogarnac szybko ze swoim wozidłem zeby chociaz przez moment miec "najszybsze a4 b6 w polsce" :decayed::polew:

No rezaj to rezaj, bo niczym ty to wymodzisz to ta moc będą już miały seryjne pyrtki jakieś :decayed:

No i wpadaj na spota! :good:

cos tam juz mam wymodzone :gwizdanie:- przypucuje sie jak bedzie odpowiednia pora

Generalnie szukam podstawowych informacji od osob z doswiadczeniem w temacie.

Jaki FMIC jest potrzebny do 320PS w 2.7BiT ?

Jaki najwiekszy +/- FMIC miesci sie bez ciecia zderzaka [belke moge podciac] w zderzaku S-line B6 ?

Na razie niestety brak konkretow. Nie chce usuwac halogenow, bo robie dosc duzo km i czasem sie przydaja... w dodatku chce zachowac ori wyglad.

Mam nadzieje, ze nie bede musial ostro rzezbic zderzaka :confused4:

z tego co zaobserwowalem to halogeny moga sprawiac najwiekszy problem - pierwotnie mialem halogeny "porezane" ale parowaly strasznie i postanowilem calkiem sie ich pozbyc.

Nie mniej jednak wydaje mi sie, że jak dasz auto do kogoś ogarnietego z chęciami i polotem to wyreza Ci cos konkretnego nawet pod 400 ps

i tego szczerze życze, bo projekt zapowiada sie bardzo ciekawie :good:, chyba tylko B7 3.2 mocno uturbione mogło by konkurowac w kategoriach "kox roku" :D

- ale i na to przyjdzie czas :)

Opublikowano
  • Autor

Michał- weż zrób model z kartonu,wymiary wez z przykładowego,który można kupić i sprawdzisz bez kupowania-będziesz widzieć jak się ułoży i czy/lub jak dużo trzeba będzie ciąć...

zrobilbym... gdybym mial auto w garazu, a niestety stoi 60km od Wawy.

Opublikowano

no tak,na odległość tego nie sprawdzisz...

Opublikowano
  • Autor

Jak juz pojedzie na swapowanie [ten tydzien lub nastepny] to mysle, ze sie temat wyjasni i podziele sie informacjami tutaj.

Opublikowano

chyba tylko B7 3.2 mocno uturbione mogło by konkurowac w kategoriach "kox roku" :D

Jeśli chodzi o A4 to pewnie tak, ale nie ogólnikowo :gwizdanie: Bo na 3.2 świat tuningu się nie kończy :kox:

Co do FMIC w 2.7 to nie ma aż tak dużego pola manewru, bo są 4 rury (które jeszcze bardziej przeszkadzają halogenom itp. niż przy V4 ) i IC jest podzielony, więc jak będziesz chciał dać niski to może się okazać zbyt mało wydajny. Pamiętajmy, że jedno K03 dmucha na jedną część, a druga na drugą i to K03 po chipie już dosyć grzeje powietrze, tym bardziej w 2.7 . Ten motor wogóle się dosyć grzeje z tego co słyszałem z wiarygodnych źródeł. Dochodzi sprawa nawiewu jeszcze. Bo jeśli z tych 28cm nawiew będzie na 15, to już trochę lipa moim zdaniem :gwizdanie: Poza tym co powyżej to jeśli chcesz kupić gotowy FMIC to nie masz za dużego wyboru. Wystarczy se wejść na stronę Re5pect to zobaczysz, że intercooler Twin jest jeden o wysokości 280mm/długości 560mm/ grubości 75mm i nie można se wybierać, trochę mniejszy, trochę większy.., tak jak Intercoolery pojedyńcze których jest kilka wielkości. Znając życie i tak wsadzisz to co kupisz, bo wyboru nie ma i i tak będzie trza ciąć i wywalać halogeny. No chyba, że zrobisz se wymarzony FMIC na zamówienie :kox: