Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SPOTY w RYBNIKU - wiecej info w 1 poście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany nie ma kto w domu płynu do wspomagania , ale tylko i wyłącznie ORI G 004 000 , potrzebował bym dolać dosłownie 50 ml , nie chcę przez to całego litra kupować

[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 12:17_________________________________________________Ciekawe jak to wygląda jakbym podjechał do MAGRO dolać tą pięćdziesiątkę :mysli: Doleją na "poczekaniu" ?

Ja mam litra, nawet jeszcze nie otwarty :naughty:

• Odpowiedzi 42,7 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

tez Ci powiedza bierz pan liter bo co my z tym zrobimy :D

Opublikowano

Jak co to ja Ci mogę odlać te 50ml ;)

:notworthy: :notworthy: :notworthy::good:

chętnie przygarnę więcej jak co :przebiegly:

[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 12:40_________________________________________________

Przypuszczam , że dolali by te 50 ml bez problemu , ale policzyli by sobie ze 30 zł za tą usługę ( jak nie więcej ) :wallbash:

Wolałbym już dołożyć 10 zł i kupić se litra , było by na zaś :wink4:

Opublikowano

Jak co to ja Ci mogę odlać te 50ml ;)

:notworthy: :notworthy: :notworthy::good:

chętnie przygarnę więcej jak co :przebiegly:

[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 12:40_________________________________________________

Przypuszczam , że dolali by te 50 ml bez problemu , ale policzyli by sobie ze 30 zł za tą usługę ( jak nie więcej ) :wallbash:

Wolałbym już dołożyć 10 zł i kupić se litra , było by na zaś :wink4:

No to Ci mowie, im sie musi zgadzac a czy Ty wezmiesz calosc czy 50ml to im lata :P

Opublikowano

to gdzie Ty masz tą 50 z tego układu :mysli::przebiegly:

Opublikowano

to gdzie Ty masz tą 50 z tego układu :mysli::przebiegly:

Wyparowała :mysli:

[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 12:54_________________________________________________

No to Ci mowie, im sie musi zgadzac a czy Ty wezmiesz calosc czy 50ml to im lata :P

Tu nie chodzi o to ( bo na pewno mają otwartą taką butelkę , przypuszczam , że nie litrową tylko większą na dolewki ) tylko jak doliczą do tego różne koszta to wyjdzie właśnie ze 40 zł ;)

Opublikowano

wyparowała... :mysli: spoko ja też dolewałem, ale troszeczkę mniej :wink4: i wycieku ani nigdzie się nie poci :mysli:[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 12:58_________________________________________________Qrczin...dziś pierwszy dzień do roboty po takiej przerwie :blink: na 21.30...ciekawe swoją drogą jakie oddziały fedrują teraz na tą :?: :mysli:

Opublikowano

wyparowała... :mysli: spoko ja też dolewałem, ale troszeczkę mniej :wink4: i wycieku ani nigdzie się nie poci :mysli:

Wycieku też nigdzie nie mam , półtora roku temu wymieniałem płyn no i dziś zajrzałem do zbiorniczka płynu wspomagania i jest minimum

Troszeczkę mniej dolewałeś , to ile dwie krople dolałeś :mysli::tongue4:

Myślę , że z 50 ml wystarczy dolać i będzie maks

Opublikowano
:no: jedna mniej :decayed:
Opublikowano

Panoczki mam pytanko, ile pali tak naprawdę a4 2.5TDI 180KM quattro z manualnem? Bo kurdę patrzę na neta to ludzie pisza że od 6-18l...

Opublikowano

Panoczki mam pytanko, ile pali tak naprawdę a4 2.5TDI 180KM quattro z manualnem? Bo kurdę patrzę na neta to ludzie pisza że od 6-18l...

No 6 litrów na pewno nie :cool1:

Opublikowano

min 6,5 do 110kmh, 11l przy 180kmh -na trasie, srednio z 9l, a samo miasto napewno 10+ (licz 12l) jezeeli masz 2,5tdi sprawne jezeli nie to i 16 zapewne chlapnie :decayed:
Opublikowano

Ja głównie jeżdżę teraz po mieście krótkie odcinki + weekendami trasa. Kupienie dobrego 1.9TDI w fajnym wypasie to nie lada wyczyn i teraz myśle co robić moja benzyna też 10l łyka teraz.

http://moto.allegro.pl/audi-a4-tdi-pelny-s-line-xenon-skora-navi-manual-i1992675541.html

Opublikowano

Ja wolał bym dopłacić za 1,9 niż potem dołożyć wartość zakupu na remont ;(

BDG i BDH (z normą spalin EURO4)

Niestety – o ile eksploatacja samochodów wyposażonych w silniki BAU i BCZ przebiega bezstresowo i w głębokim poczuciu “bezpieczeństwa technicznego”, to entuzjazm opada w przypadku zakupu samochodu wyposażonego w silnik BDG lub BDH.

Oczywiście pod względem mechanicznym BDG i BDH są równie dobre co BAU i BCZ, jednak układy zasilania oraz determinujący ich sprawność osprzęt elektroniczny - w wielu przypadkach okazują się "dotknięte" cojnajmniej "potrójną" wadą wrodzoną - niebywale trudną w prawidłowym diagnozowaniu i zazwyczaj dosyć kosztowną w naprawie ... .

Najbardziej niebezpieczna dla układu korbowo-tłokowego jest wada (akurat prozaicznie prosta w diagnostyce) dotykająca "większą połowę" <rotfl> silników BDH/BDG już krótko po przekroczeniu 100 tyś.km. - dotycząca zacierających się wtryskiwaczy paliwa.

Zacieranie się wtryskiwaczy moze następować na kilka sposóbów, np:

- "jedynie" w obrębie koncówek wtrysku DSLA

- lub całych wtrysków - włącznie z dwusprężynowymi obudowami.

Ten typ usterki skutkuje coraz gorszym rozpylaniem paliwa do cylindra - zagrazając bezpośrednio np. wypalaniem komór wirowych tłoka lub sukcesywnym wypaleniem gniazd zaworowych.

Wiadomo, że awaria niesie za sobą tez stopniową utratę mocy lecz dzieje się to w bardzo rozległym okresie i dlatego większość kierowców nie odrazu zauważa pogłebiającą się słabość silnika ... .

Nie potrafię powiedzieć z czego wynika kiepska trwałość wtryskiwaczy stosowanych w BDH i BDG, a stosowanie wysokojakościowego paliwa wcale nie chroni przed wystąpieniem problemów ... .

Obok problemów dotyczących niskiej trwałości elementów układów wtrsykowych BDH i BDG - pojawia się jeszcze jedna, bardziej znacząca wada "genetyczna" - dotycząca nieprawidłowej konfiguracji (niektórych podzespołów) praktycznie całego układu paliwowego ... .

Wspomniany problem objawia się nie tylko nerwowymi drgawkami biegu jałowego, lecz (w mocno zaawansowanych przypadkach) odczuwa się go również w trakcie przyśpieszania - w przedziale obrotów silnika (mniej-więcej) od 1700 do 2100 obr/min, gdzie w kulminacyjnym momencie kierowca zauważa dosyć wyraźne (krótkotrwałe) "odcięcie mocy".

Bywa jednak, że to chwilowe "przytrzymanie" silnika nie jest odczuwalne - lecz problem "i tak" istnieje ... .

Bardzo charakterystyczną cechą wady układu wtryskowego jest fakt, że nawet zabudowanie fabrycznie nowej pompy wtryskowej, fabrycznie nowych wtryskiwaczy oraz reMAPowanie sterownika silnikowego (do najnowszych wersji oprogramowania sterującego) - nie tylko nie likwiduje objawów lecz czasem wręcz nasila symptomy awarii !!!

Absolutnie jedynym wyjściem z opresji jest w pełni indywidualne zrekonfigorowanie układu zasilania tak, aby skutecznie "porozsuwać w czasie" poszczególne etapy dwufazowego wtrysku silników z normą EURO4. Wiem jak ciężkostrawnie to brzmi ale to prawda ... .

Aby skutecznie naprawić jedno narywające BDH (lub BDG) mechanik musi przeznaczyć w praktyce około dwóch tygodni niemalże całkowitego poświęcenia się sprawie - a w przypadkach trudniejszych - okres ten wydłuża się nawet do czterech tygodni.

jako środek zaradczy sugeruje wymianę sterownika silnikowego na nowszy - lecz jak przekonałem się osobiście (i to już podczas pierwszej naprawy wadliwego BDH) - ten trop jest całkowicie błędny i odnosi się wyłącznie do modeli Audi A4, zaś dla A6-tek w ogóle nie istnieje dokumentacja choćby tylko częściowo poruszająca problemy z zasileniem silników BDG i BDH !!!

ZreMAPowanie (a w ASO tylko wymiana sterownika) do nowszych softów powoduje jedynie minimalne zmiany LICZBOWYCH odczytów diagnostycznych (np. śladowo wzrasta wartość wciąż błądzącej dawki paliwa), lecz w żadnym razie nie eliminuje faktycznych powodów awarii - ulokowanych w różnych miejscach komory silnikowej ale nigdy nie w sterowniku silnikowym ... .

Należy przy tym zauważyć, iż cena kompletnie w tym przypadku zbędnego sterownika ECU w ASO wynosi ponad 4000 zł.- a wymiana i tak okazuje się bezzasadna !!

Moim skromnym zdaniem, aby usunąć narywanie BDG/BDH należy:

- najpierw ustalić faktyczny stan techniczny układu korbowo-tłokowego i nastaw rozrządu (ale to niemal zawsze jest OK).

- w drugiej kolejności bezwzględnie trzeba zbadać (a w razie potrzeby wymienić) wtryskiwacze paliwa (ew. same końcówki DSLA ale z tym bywa róznie).

- w nastepnej, jakby najbardziej decydującej o powodzeniu fazie naprawy, trzeba poświęcić się wielokrotnej rekonfiguracji układu zasilania (a zdarza się, że i niektórych elementów mechanicznych silnika) ... .

Reasumujac - w przypadku narywających BDG i BDH już sam etap diagnostyczny może trwać około tygodnia, zaś naprawa właściwa nawet dwu-trzykrotnie dłużej, jednak w myśl przysłowia, że "za długie czekanie jest dobre śniadanie" - uzyskane efekty pracy czasem przerastają pierwotne oczekiwania :

1. BDG po kompleksowej naprawie układu zasilania .-http://www.youtube.com/watch?v=o2bnNZsWjtc

2. ... i jeszcze jedno BDG z usuniętą wadą fabryczną smiley .-http://www.youtube.com/watch?v=MpoRR5PnZW8

(jakość filmików adekwatna do nagrań wykonanych telefonem komórkowym lecz mam nadzieję, że miarowość pracujących silników mówi sama za siebie ;-) )

Opublikowano

Czytając to już odechciało mi się 2.5TDI z oznaczniem BDG BDH. Ale danie 38tys za klubowe 1.9TDI które nie ma ani zmieniarki ani podłokietnika z przodu jest głupotą :wallbash:

Opublikowano

Teraz to pracuję dla przyjemności :naughty:

i to się ceni :good:

taki spokój i robisz jak chcesz a jak Cie wkur_żą to idziesz du dom i Cie to lotto :naughty:

kiedy jo doczekom takigo stanu :rolleyes:

Opublikowano

Kuna V'ka w Q spali na bank więcej niż 1.9 w ośce .

A spalanie 8-18 jest do zrobienia :wink4:.

Porównaj spalania do 1.9 w Q ,a nie do ośki :wink4:.

7 literków w trasie uzyskałem kilka dni temu ale nie przekraczając 130 ale to inna skrzynia.

Średnia z 400 km wyszła 11 bo nie umiałem jechać 120 autostradką :decayed:.

Przy 220 chwilowe było 22 L ale i kilometrów ubywało wtedy :wink4:.

Jak masz znajomka co zna V'ki i będzie Ci ją serwisował to bierz śmiało,a jak nie masz albo masz paproka to odpuść.

Opublikowano

Czytając to już odechciało mi się 2.5TDI z oznaczniem BDG BDH. Ale danie 38tys za klubowe 1.9TDI które nie ma ani zmieniarki ani podłokietnika z przodu jest głupotą :wallbash:

Kuna ten link do tej b6 s-line to klubowa furka? bo coś mi wyposażenie nie pasuje i na pewno nie wyszła tak ORI (tzn na pewno grill klapy i listwy na drzwi sa z S4 a nie s-line jak gość pisze grill zderzaka jest s-line , dokładka przód delikatnie odstaje- jakby była do zwykłego zderzaka dokładana.. lampy nie wiem czy to ksenon, chyba hid :P ) wiesz jak jest.. jeśli to rezacz to ok hahaha bo sam dużo przeróbek zrobiłem ale co innego jeśli przerabiał mu musiał :tongue4:

i zawsze są takie pytania jak szukasz furki ;( i dlatego mam wątpliwość z każdym modem :embarrassed: ja mam np kiere z b7 i 90% znających się potencjalnych kupujących będzie stawiało że poduszka strzeliła dlatego kiere zmieniałem :rolleyes:[br]Dopisany: 12 Grudzień 2011, 16:45_________________________________________________

kurde ale ja słyszałem to co gość pisze że w 2002 czy 2003 poprawili silniki 2,5TDI i potem nie sprawiały już problemów :mysli:

Opublikowano

Tu nie chodzi o to ( bo na pewno mają otwartą taką butelkę , przypuszczam , że nie litrową tylko większą na dolewki ) tylko jak doliczą do tego różne koszta to wyjdzie właśnie ze 40 zł ;)

mają i sprzedadzą Ci te 50 ml też nie raz kupowałem 1200 ml ,a nie 2L :wink4: