Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Brzydki zapach po wyłączeniu klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego kup środek do odgrzybiania i czyszczenia klimy i spróbuj u mnie to pomogło a śmierdziało że nie można było wysiedzieć :good:

Opublikowano

wydałem 200PLn ozonowanie 2h, sprawdzanie szczelności instalacji, zaworu oraz uzupełnienie czynnika.

Jak śmierdziało po wyłączeniu klimy, tak śmierdzi ciągle. Nie da się tym oddychać.

Jak powiedziano w serwisie, usługę trzeba powtórzyć czasem parę razy ale przed tym trzeba wyczyścić parownik. Kasę chcą niezłą za to więc pewnie będę parownik sam czyścił - przynajmniej zobaczę czy da efekt.

Również na włączonej klimie nie pojawia się woda pod autem.

Może ktoś odpowiedzieć, sprawdzić np. w Etce gdzie są wężyki odprowadzające skropliny pod auto, podczas pracy klimy????

Wiele osób w tym wątku pyta i nikt nie zna odpowiedzi?

W tygodniu byłem na 'targach' gdzie wystawiali się różni producenci sprzętu samochodowego. Było paru z różnych firm klimatyzacyjnych.

Wszyscy zgodnie oświadczali, najpierw wyczyścić parownik mechanicznie/chemicznie, potem dezynfekować i wymienić filtry.

Jako ciekawostkę dodam, że informowali: '.....ozonowanie dobre tylko i wyłącznie poniżej temperatury 20st.C. Powyżej tej temp. ozon po prostu znika i nie działa. Dlatego można ozonować 5h w wysokiej temperaturze i ozon od razu traci swoje właściwości zanim jeszcze zacznie działać.

Poza tym po ozonowaniu około 2h na desce i plastikach powinien powstać lekki nalot/mgiełka - po tym można poznać, że ozon faktycznie był wytwarzany w aucie."

Ultradźwięki bardziej zalecali - jeśli chodzi o stosowanie metody w każdej temperaturze - oczywiście inne przyczyny muszą też być usunięte (zabrudzony parownik).

Opublikowano

Ja od ok. tygodnia mam ten sam problem. Pojechałem ozonować (w Strzelcach Op u mojego mechanika cena to 55zł :naughty: ) i jak kolega wyżej pisze była mgiełka w całym aucie, oprócz tego wymieniłem filtr i troszkę pomogło ale czuć jeszcze lekką stęchlizną bądź grzybkiem :angry: co kto woli.

Dziś postanowiłem sam za to się zabrać. Dodam iż wcześniej nie zuważałem plamy wody pod autem gdy klima chodziła. Rozebrałem schowek i tak pierwsze co to znalazłem ten wężyk od odpływu (zaznaczony na żółto, mismlx1 pisał o nim na str. 5) i go przedmuchałem kompresorem, po czym wyciągnąłem korek zaznaczony na brązowo aby widzieć parownik (mismlx1 na str. 4 też o nim pisał), po czym spróbowałem lekko siknąć pianką w wężyki lecz można było zauważyć, że gdy sikam do górnego to pianka wylatuje przez korek przed parownikiem-

wniosek sikanie pianką nie pomoże bo syf jest z drugiej strony :mysli:

miejsce znajdowania się parownika zaznaczyłem na czerwono tak dla tych co robią to pierwszy raz jak ja dziś :)

więc czytając dalej ten wątek zgodnie z opinią Iceman-a trzeba zdemontować wentylator żeby dostać się od właściwej strony parownika i tu jest problem jak to zrobić...

ale po co bo wcale nie trzeba i oto rozwiązanie:

w preparacie Klima Doktor wężyk ok 30 cm jest na tyle cienki, że mieści się pomiędzy wentylatorem a jego obudową (podejrzewam że w innych środkach te wężyki są podobne) i dzięki temu można dostać się do kanału pomiędzy wentylatorem a parownikiem, wystarczy wsunąć go i znajdzie się w miejscu gdzie mam palec. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak rozpylić preparat (UWAGA! nie za dużo bo wywali wam przez wszystkie kratki, na wentylator itp.) włączyć klimę i pęd powietrza sam przeczyści pianką parownik. Dodam iż pianka znajduję się mniej więcej w polu które zaznaczyłem na zielono.

Efekt mojej pracy jest taki: pod autem jest teraz duża plama wody (to spływające resztki pianki), z kratek przy włączonej klime nie czuć smrodku, dam znać co będzie za jakiś czas bo i tak w aucie jeszcze lekki odorek mam bo szmaty nasiąkły, także czas pokaże co dalej.

wezyk.jpg pianka.jpg klima.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
Ja od ok. tygodnia mam ten sam problem. Pojechałem ozonować (w Strzelcach Op u mojego mechanika cena to 55zł :naughty: ) i jak kolega wyżej pisze była mgiełka w całym aucie, oprócz tego wymieniłem filtr i troszkę pomogło ale czuć jeszcze lekką stęchlizną bądź grzybkiem :angry: co kto woli.

Dziś postanowiłem sam za to się zabrać. Dodam iż wcześniej nie zuważałem plamy wody pod autem gdy klima chodziła. Rozebrałem schowek i tak pierwsze co to znalazłem ten wężyk od odpływu (zaznaczony na żółto, mismlx1 pisał o nim na str. 5) i go przedmuchałem kompresorem, po czym wyciągnąłem korek zaznaczony na brązowo aby widzieć parownik (mismlx1 na str. 4 też o nim pisał), po czym spróbowałem lekko siknąć pianką w wężyki lecz można było zauważyć, że gdy sikam do górnego to pianka wylatuje przez korek przed parownikiem-

wniosek sikanie pianką nie pomoże bo syf jest z drugiej strony :mysli:

miejsce znajdowania się parownika zaznaczyłem na czerwono tak dla tych co robią to pierwszy raz jak ja dziś :)

więc czytając dalej ten wątek zgodnie z opinią Iceman-a trzeba zdemontować wentylator żeby dostać się od właściwej strony parownika i tu jest problem jak to zrobić...

ale po co bo wcale nie trzeba i oto rozwiązanie:

w preparacie Klima Doktor wężyk ok 30 cm jest na tyle cienki, że mieści się pomiędzy wentylatorem a jego obudową (podejrzewam że w innych środkach te wężyki są podobne) i dzięki temu można dostać się do kanału pomiędzy wentylatorem a parownikiem, wystarczy wsunąć go i znajdzie się w miejscu gdzie mam palec. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak rozpylić preparat (UWAGA! nie za dużo bo wywali wam przez wszystkie kratki, na wentylator itp.) włączyć klimę i pęd powietrza sam przeczyści pianką parownik. Dodam iż pianka znajduję się mniej więcej w polu które zaznaczyłem na zielono.

Efekt mojej pracy jest taki: pod autem jest teraz duża plama wody (to spływające resztki pianki), z kratek przy włączonej klime nie czuć smrodku, dam znać co będzie za jakiś czas bo i tak w aucie jeszcze lekki odorek mam bo szmaty nasiąkły, także czas pokaże co dalej.

wezyk.jpg pianka.jpg klima.jpg

Super opis no i dolaczone zdjecia!! Super robota kolego :naughty::naughty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dzisiaj użyłem pianki plaka i jestem niezadowolony, piana zmieniła się w wodę i w kanałach bocznych na desce rozdzielczej została woda, musiałem kratki ściągnąć i wycierać bo kapało, najgorzej z lewej strony bo tam cała elektrownia.

Opublikowano

Ostatnio włożyłem mini kamerkę do kanałów przy parowniku. Wszystko obejrzałem dokładnie. Parownik z obu stron jest czysty nie było na nim żadnego syfu. Poznałem od środka trochę budowę całej nagrzewnicy z parownikiem i tak się zastanawiam jak każdy pryska piankami i innymi środkami po parowniku dość mocno od strony tej za korkiem gumowym (mowa o b6) czy przypadkiem woda jaka zostaje po piance skraplając sie nie spływa po klapce od regulacji ciepłego/zimnego powietrza w dół na nagrzewnice, bo ona jest umieszczona niżej i nie zasyfia tam tego. Odpływu z stamtąd raczej nie ma. Także cały brud jaki spłynie zostaje tam i potem to śmierdzi. NIe wiem czy ktoś będzie wiedział o co mi chodzi jak tam nie zaglądał. U mnie wali i wali i nie mogę dojść dlaczego. Także chyba przyjdzie mi to rozebrać na części całe i wyczyścić :facepalm:

Opublikowano

Też właśnie chce wypróbować jeszcze ten sposób ze spirytusem i jak to nie pomoże to rozbebeszam auto i wyciągam parownik i wszystkie pierdoły....:thumbdown:

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem tutaj nowy na fourum:) i proszę was o pomoc odnośnie klimatyzacji.

Mój problem jest zbliżony z waszym kwestia śmierdzącego zapachu wydobywającego sie głównie z nawiewu i prawej strony pasażera. Rozbierałem cały kokpit by dostać się do nawiewnicy wszystko co mogło zostać sprawdzone i wyczyszczone zostało zrobione. Sama nawiewnica i chłodnica klimy były czyste. kalima nabita była na nowo a znowu czuć ten zapach. Pozostała kwestia odpływu klimatyzacji czyli jej skraplania się którego nie ma praktycznie wcale :/ Słyszałem o wężyku który moze być zapchany.

Niech mi ktoś powie jak sprawdzic weżyk plastikowy umieszczony w prawej ramie drzwi gdzie on idzie do góry i gdzie jest wpięty i czy nie jest dziurawy. W dalszej części idzie on na dół w podłodze za plastikowym progiem razem z instalacja ktora nie wiem gdzie prowadzi dalej.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, a co wy na to - dzwonił do mnie mechanik, bo ze smrodem walczę już chyba ze 3 lata - ozonowanie, pianki, płyny, spryskiwanie parownika przez otwór od klimatyzowanego schowka, tgz. bombki i nie wiem co jeszcze...to efekt na 3 do 20 dni z każdym sezonem smrodek wraca coraz szybciej. Tak czy siak w końcu mechanior wywalił mi cały nawiew, parownik dosłownie wszystko No i zonk, bo wszystko wygląda jak nowe. Parownik nie ma żadnych najmniejszych śladów grzyba, piękny błyszczący - fabryka. Rury nawiewu czyste, komora (tam gdzie skrapla się parownik) delikatnie wilgotna (ale ponoć to normalne) więc co może śmierdzieć - pomocy bo cholera skończyły mi się pomysły:facepalm:

Zastanawiam się czy z premedytacją nie wymienić parownika, bo może jak powietrze przez niego śmiga to ten zapach się jakoś wzmaga. Kurdę sam nie wierzę co piszę:stupid2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a moze ktos powiedziec w którym miejscu szukac odpływu z klimy pod samochodem?wydaje mi sie ze u mnie cos sie przytkało dlatego wali.Uzywałem juz kilku pianek CRC,PLAK,K2 i nic dalej j...e taka mokra szmatą.Rozbierałem schowek i lałem pianke bezposrednio na parownik za i przed.Chce zastosowac opisywaną w innym watku kostke do zmywarki ale musze miec pewnosc ze mam drozne odplywy zeby potem przy ewentualnej sprzedazy auta,ktos nie zarzucił mi ze samochód jest po powodzi ;).Aaa no i wilgoc w układzie ewidetnie jest bo jak odpalam nawiew na szybe to pojawia sie para na kilka sekund-niezaleznie od temperatury na zewnatrz.