Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Diagnostyka skrzyni Multitronic od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze: wspomniałem o oleju bo sam poruszyłeś ten temat więc nie wiem skąd Twoje oburzenie i czego dotyczy... Nigdzie nie piszę, że ASO jest super (bo nie jest) ale lepszego oleju do skrzyni niż oferowany przez Audi na rynku nie ma. Żaden z dostępnych w ofercie after-market zamienników nie jest tym samym olejem - spełnia jedynie jego normy. Przez 7 lat pracy tylko przy skrzyni multitronic miałem okazję przekonać się jak jakość oleju wpływa na przekładnię w ramach przebiegu i jak widać ciągle zalewam oryginał (to powinno wystarczyć jako wskazówka - badań laboratoryjnych nie robiłem jeśli tego chciałeś się dowiedzieć...).

Po drugie: W kontekście tego co dolega Twojej skrzyni - już napisałem, aby potwierdzić co jest uszkodzone muszę przejechać się autem (wróżeniem online się nie zajmuję no chyba że jest to jakaś oczywista usterka). A zatem konkretnie - każdą analizę wykonuję na bazie własnych doświadczeń a bardzo często to jak Wy widzicie problem, nie do końca pokrywa się ze stanem faktycznym. Nie zajmuję się więc diagnostyką przez telefon - auto na miejscu + test drive + analiza bloków pomiarowych i wtedy werdykt...

Po trzecie: więcej kultury osobistej - Twoja ostatnia wypowiedź jest dużo poniżej pewnego poziomu... Nie uważam się za żadnego magika więc nie strzelaj mi tu fochów - Multitronic jest od ładnych paru lat po prostu moim hobby...

Wybacz trochę się zdenerwowałem nie dziw mi się, też nie chodził byś w skowronkach jak by auto się sypało.

Wiem że jazda testowa by dużo pomogła ale widzę że jestes z wielkopolskiego a ja z krańców wschodnich mazowieckiego to nie pojadę do Ciebie od tak żeby robić jakieś jazdy testowe.

liczyłem na kilka podpowiedzi żeby wiedzieć czego się czepić. Bo nie wiem co z tym zrobić. Olej czy to oryginał czy zamiennik chyba nie ma wpływy na pracę skrzyni. Może jest tak jak mówisz że szybciej się zużywa ale chodzi mi o te szarpania.

Jak ostro gazu dodaje tak dynamicznie to nie ma tych szarpań i na pozycji sport jak są większe obroty czy na manualu jak sam zmieniam biegi i wiadomo robię to na większych obrotach niż sam automat to nie jest to tak odczuwalne ale za to jak obroty są na poziomie 1500 obr to wtedy przy przyśpieszaniu szarpie i wskazówka obrotów skacze.

W ogóle to przy zwykłej jeździe takiej ekonomicznej jakieś 70-90km na godzinę to jakie macie obroty ?? Bo mi się wydają u mnie za małe jakieś 1500 obr właśnie. Może mu brakuje mocy po prostu przy zmianie biegu i stąd go dusi i stąd te szarpniecia. Może tu coś z wtryskami albo jakimś sterownikiem ??

Opublikowano
  • Autor

W Twoim konkretnym przypadku to nie olej jest źródłem problemów - chodzi o sam fakt zastosowania zamiennika i wpływu tego faktu na żywotność skrzyni (długoterminową! bo i owszem - jeździć będzie).

Masz telefon w pierwszym poście, dzwoń wieczorem.

Opublikowano

Kolego Bart-S czy naprawiasz samochody? Mam problem z multitronikiem albo problem tkwi gdzieś indziej, straciłem już mnóstwo czasu na znalezienie tego a nie mogę znaleźć też mechanika który rozwiąże mój problem. Auto szarpie gdy jadę wolno, jakichkolwiek błędów brak i w skrzyni i w silniku. Wymieniłem przepływomierz i jest lepiej, auto ma moc ale dalej szarpie. Adaptację skrzyni, czyszczenie przepustnicy, sprawdzenie oleju w skrzyni zrobione (olej kupiłem ale mechanik powiedział że jest ok i nie trzeba wymieniać). Nie wiem co robić nie mogę znaleźć kogoś kto by się znał na tym. Już po prostu nie mam cierpliwości do tego. Aha i jeszcze zapomniałem dodać: samochód odpala za drugim trzecim razem.

Edytowane przez tomass77

Opublikowano
  • Autor

Wpadaj. Nie masz daleko....

Opublikowano

Wpadaj. Nie masz daleko....

Wpadnę na pewno. Dzięki

Opublikowano

Witam mam dziwny problem z moją skrzynią:

Skrzynia działa normalnie nic nie szarpie tylko przy próbie manualnej zmiany biegów nie reagują łopatki i lewarek.

W ASO mówią że to sterownik hydrauliczny skrzyni. W skrzyni zero błędów.

Opublikowano
  • Autor

Komenatrz do diagnozy: :facepalm:

Czy jak przełączysz się w tryb manualny - komputer pokładowy zmienia wyświetlacz na tryb ręcznej zmiany biegów?

Opublikowano

Czy jak przełączysz się w tryb manualny - komputer pokładowy zmienia wyświetlacz na tryb ręcznej zmiany biegów?

Tak komputer pokładowy zmienia wyświetlacz na tryb ręcznej zmiany biegów ale zero reakcji po naciśnięciu łopatek czy lewarka.

Opublikowano
  • Autor

Tak komputer pokładowy zmienia wyświetlacz na tryb ręcznej zmiany biegów ale zero reakcji po naciśnięciu łopatek czy lewarka.

OK - masz do mnie kawałek z Częstochowy ale jeśli dystans Ci nie straszny to zapraszam :)

Opublikowano

Witam kolego Bart-S

Mam prośbę o ocenę logów z wartościami z mojej skrzyni.

Ze skrzynią nie mam na chwilę obecną raczej problemów, żadne błędy się nie pokazują, podczas jazdy jest wszystko OK a przynajmniej tak sądzę :)

Jednak auto mam od niedawna i rozmyślam nad wymianą oleju w skrzyni. Z racji że od poprzedniego właściciela nie uzyskałem informacji kiedy olej był zmieniany postanowiłem zrobić opisaną przez Ciebie diagnostykę. Z ASO dowiedziałem się że był zmieniany olej w skrzyni jak auto miało 60 tyś. km, teraz auto ma 175 tyś. km i chyba najwyższy już czas zadbać o skrzynię.

Poniżej przedstawiam tabelkę z pomiarami. Wszystkie robione na postoju z drążkiem zmiany biegów na pozycji P, bez dodawania gazu ani wciskania pedału hamulca. Temp oleju podczas pomiarów 79 stopni C.

Bloki Pomiarowe MVB

1 OFF OFF PN Active 0 km/h

2 P 0101 Not Operation P

3 P Not Operation Not Operation Not Operation

4 P Not Recognized 0 /min 0 /min

5 P Term 50 On Relay Off 13,30V

6 P 0,520A 0,280A 0,005A

7 720 /min 0 /min 0 /min AS

8 0,0 0 /min 0 /min 0 /min

9 0,0 Not Operation 6,0Nm 720/min

10 0,305A ADP OK 79,0C 15,0Nm

11 0,300A ADP OK 79,0C 15,0Nm

12 0,770A 0,625A 0,305A

13 0,00bar -0,30bar 79,0C 98,0C

14 0,305A 0,625A 0,300A 0,760A

15 0,145A 0,955A 2,0bar 1,9bar

16 15,34 2,53 107,0 14,86

17 0,0 720/min 6,0Nm 15,0Nm

18 2,3bar 15.0Nm 2,0bar 0,305 A [wartości zmieniały się w czasie od 0,325A do 0,295A]

19 2,2bar 0,295A Compresor OFF

20 720/min 750/min 750/min

21 6,0Nm 6,0Nm 296,0Nm 100,0

22 ABS Off EDL Off ASR Off ESP Off

23 Not Active Not Active Not Active

24 MIL Off 14,74 0,0% 11,0

25 6,8bar 40,0% 0,508A 0,048A

26 13,30V 2,2bar 1,8bar

65 0,0 0,0

125 Engine 1 ABS 1 St. Wheel 1 Instruments 1

8E0 910 155 S

V30 01J 2.0l 5V RdW 3230

Geraet 50669

Na końcu dodatkowo podaję nr sterownika i wersję softu (czy jest jakaś nowsza wersja i warto ją zaktualizować?)

Z informacji zamieszczonym w Twoim poradniku wiem że mam skrzynie GWS ze zmodyfikowanym sterownikiem (mam VIN nowszy niż ten podany w poradniku WAUZZZ8E*5A053575)

Niepokoi mnie trochę ten blok MVB10/1 ponieważ jest większa wartość niż 300mA...

Proszę o ocenę i ew. info czy wymieniać olej i czy coś grubszego się tam nie czai.

Edytowałem tabelkę bo niestety się wszystko rozjechało.

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
  • Autor

Wszystko OK. Jeździć ;)

Opublikowano

Wszystko OK. Jeździć ;)

Super czyli na razie nie zawracać sobie głowy wymianą oleju jak rozumiem? Czy lepiej wydać te parę stówek zawczasu i wymienić olej?

Dziękuje bardzo za poświęcony czas na sprawdzenie loga i diagnozę :)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Jeśli nie ma pewności co do tego czy olej był wymieniany - zawsze sugeruję wymianę profilaktycznie (lub chociaż analizę ATF).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wielka piona dla Bart-S'a. Bardzo Ci dziękuję za wizytę i poświęcony czas dla mojej Audiczki. Vagowanie skrzyni bardzo mnie uspokoiło. Polecam Wam ziomala!!! POZDRO.

Opublikowano
  • Autor

Wielka piona dla Bart-S'a. Bardzo Ci dziękuję za wizytę i poświęcony czas dla mojej Audiczki. Vagowanie skrzyni bardzo mnie uspokoiło. Polecam Wam ziomala!!! POZDRO.

Miło było poznać :) Bezawaryjności!

Opublikowano

Cześć Bartku, jako, że zbliża mi się wymiana oleju to poruszę ten temat tutaj.

Ostatnia wymiana była przy 179tyś o ile dobrze pamiętam, obecnie mam 222k więc to już jest ten czas. Niestety, ale mam wrażenie, że od jakiś 2 bądź 3kkm skrzynia po prostu zaczyna szarpać. Najbardziej odczuwalne i przede wszystkim jest to widoczne na obrotomierzu między 0 a 80km/h. Między 20/35km wskazówka obrotomierza pływa między 1200 a 1600obr tak jakbym dawał i odpuszczał gazu. Dając gazu na tyle żeby samochód przyśpieszał dynamiczniej ale nie na tyle, żeby obroty skoczyły pod 2 tyś widać, że skrzynia utrzymuje obroty na 1600 ale są skoki, po prostu wskazówka nie stoi sztywno na obrotomierzu tak jak kiedyś a przeskakuje jakby "sprzęgło ślizgało się w manualu".

Dynamiczniejsze ruszanie wiąże się z szarpnięciem, skrzynia przyśpiesza jakby w trzech etapach, obroty na 1200, 1800 (tu jest szarpnięcie) i dopiero 1600 i podczas przyśpieszania czuć że coś jest nie w porządku.

W trybie manualnym przyśpieszając sobie spokojnie bądź dynamicznie widać, że wskazówka obrotomierza nie robi tego płynnie, widać przeskoki i to czuć, co ciekawe te objawy dzieją się tylko do 2 tyś obrotów, powyżej działo to jakby płynniej.

Wymiana oleju pomoże czy szykować się na większe koszta?

Opublikowano
  • Autor

Wymiana oleju może pomóc ale na krótko... Wpadnij jak będziesz w pobliżu - przejadę się autem to powiem więcej ;)

Opublikowano

Wymiana oleju może pomóc ale na krótko... Wpadnij jak będziesz w pobliżu - przejadę się autem to powiem więcej ;)

Jak będę leciał za tydzień na Wrocław to spróbuję odwiedzić :)

Lub jeżeli pasuje Ci w ten weekend, bo w sumie na Wrocław to ja z Bremen będę ok 16 wyjeżdżał więc czasowo na pewno Ci nie będzie to odpowiadać, bo byłbym u Ciebie w nocy w piątek.

Teraz akurat mam długi weekend do poniedziałku więc mógłbym odwiedzić :naughty:

W sumie to by mi bardzo pasowało jutro do Ciebie podjechać.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Edytowane przez Fr0styyy.