Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Diagnostyka skrzyni Multitronic od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

To znaczy, że jutro o 15:00 do mnie zadzwoń i powiem Ci co robić aby zdiagnozować usterkę :wink:

(nr telefonu wysyłam na PW)

Opublikowano

Chcialem na forum podziekowac Bartkowi za pomoc w weryfikacji stanu skrzyni co bylo warunkiem bym kupil A4 z multi.Fajnie ze jest Gosc ktory mimo swego biznesu i ogromnej wiedzy ma czas i checi by pomagac nieznanym ludkom z forum.Dzieki za zyczliwosc

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Chcialem na forum podziekowac Bartkowi za pomoc w weryfikacji stanu skrzyni co bylo warunkiem bym kupil A4 z multi.Fajnie ze jest Gosc ktory mimo swego biznesu i ogromnej wiedzy ma czas i checi by pomagac nieznanym ludkom z forum.Dzieki za zyczliwosc

Dołączam się do kolegi i wielkie dzięki Bartek!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Proszę o zerkniecie na to co pokazalal mi vag.

automat.jpg

Po przewaleniu forum domniemywam że jest to skrzynia FSG z 6 lamelami. Jakieś 50 tys km "temu" robiona byla pełna ( 8l wymiana ATF) nie wiem niestety czy jakieś filtry były czyszczone\wymieniane.

Będę robił wymiane wszelkich płynów i chciałbym również zrobić wymianę ATF.

Bart-S , mógłbym cię prosić o jakieś info dot posiadanego sterownika ( wersji ).

Dużo sie naczytalem ze wg stystyk moja skrzynia powinna już sie posypać dawno i trochę mnie to niepokoi. Na liczniku 213 tyś Km.

Pozdrawiam

Wojtas

Opublikowano
  • Autor
Witam,

Proszę o zerkniecie na to co pokazalal mi vag.

http://s7.postimage.org/6lhnaee23/automat.jpg

Po przewaleniu forum domniemywam że jest to skrzynia FSG z 6 lamelami. Jakieś 50 tys km "temu" robiona byla pełna ( 8l wymiana ATF) nie wiem niestety czy jakieś filtry były czyszczone\wymieniane.

Będę robił wymiane wszelkich płynów i chciałbym również zrobić wymianę ATF.

Bart-S , mógłbym cię prosić o jakieś info dot posiadanego sterownika ( wersji ).

Dużo sie naczytalem ze wg stystyk moja skrzynia powinna już sie posypać dawno i trochę mnie to niepokoi. Na liczniku 213 tyś Km.

Pozdrawiam

Wojtas

Nie mogę Ci pomóc teraz bo mój laptop wylądował w serwisie - uszkodzony HDD. Czekam już kilka tygodni na odsyk danych a ze względu na ilość wersji sterowników a dokładniej wariantów softu, ciężko mi z głowy strzelić dane dot. drivera CT. Jak wrócą dane - dam znać.

Opublikowano

Witaj

chciałem zapytać o automat w a6 2,5 tdi 2002 rok, mam taki problem ze skrzynia w ogóle nie ciągnie na fisie zmiana położenia drążka się wyświetla auto normalnie pali ale ani drgnie

błędy jakie mi fachowiec wyczytał to:

Błąd P 17106 , P 18201 , opisane

-Czujnik 2 obr na wyjściu skrzyni

-Sygnał obr wyjścia przekładni

może coś podpowiecie ??

z góry dzięki i pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor
Witaj

chciałem zapytać o automat w a6 2,5 tdi 2002 rok, mam taki problem ze skrzynia w ogóle nie ciągnie na fisie zmiana położenia drążka się wyświetla auto normalnie pali ale ani drgnie

błędy jakie mi fachowiec wyczytał to:

Błąd P 17106 , P 18201 , opisane

-Czujnik 2 obr na wyjściu skrzyni

-Sygnał obr wyjścia przekładni

może coś podpowiecie ??

z góry dzięki i pozdrawiam :hi:

Brak przeniesienia napędu - może być uszkodzony sterownik ale to na pewno nie jego wina, że auto nie jedzie. W skrzyni doszło do poważniejszych uszkodzeń (przekładnia do wyjęcia).

Opublikowano

dzięki wielkie za odpowiedź

czyli trzeba wyjąć skrzynie tak czy siak :hi:

Opublikowano
  • Autor
dzięki wielkie za odpowiedź

czyli trzeba wyjąć skrzynie tak czy siak :hi:

Przy tym co opisałeś - tak.

Opublikowano

Tryb manualny.

Gdy przyśpieszam powoli, łagodnie i zmieniam biegi dokładnie przy 2 tyś to skrzynia zmienia przełożenia płynnie. Gdy robię to samo, ale bardziej agresywnie to czuć szarpnięcie przy zmianie biegu.

Opublikowano
  • Autor
Tryb manualny.

Gdy przyśpieszam powoli, łagodnie i zmieniam biegi dokładnie przy 2 tyś to skrzynia zmienia przełożenia płynnie. Gdy robię to samo, ale bardziej agresywnie to czuć szarpnięcie przy zmianie biegu.

Tak jak sugerowałem wcześniej - Twoją skrzynkę trzeba wytargać i przyjrzeć się wnętrznościom.

Opublikowano

Koszta mnie powstrzymują :decayed:

I tak planuje swap na manual :kox:

Opublikowano
  • Autor
Koszta mnie powstrzymują :decayed:

I tak planuje swap na manual :kox:

To aby było taniej zgraj to tak - wyciągnij skrzynię we własnym zakresie i wyślij ją do mnie. Rozbiorę, zobaczę co znajdziemy w środku i wtedy będzie wiadomo czy jest sens naprawiać czy też z uwagi na koszty lepiej zrobić swap.

Opublikowano

No tak, ale wtedy byłbym uziemiony, poza tym jak tutaj wysłać skrzynie w ogóle?

Poza tym chciałbym zrobić chipa, większe turbo itd. a przy multi to lipa jest :P Poza tym sama charakterystyka jej pracy już mnie nudzi także wolałbym skrzynię sprzedać i wstawić sobie manuala :wink:

Tylko zastanawiam się na ile można taką skrzynie wycenić?

Opublikowano
  • Autor
No tak, ale wtedy byłbym uziemiony, poza tym jak tutaj wysłać skrzynie w ogóle?

Poza tym chciałbym zrobić chipa, większe turbo itd. a przy multi to lipa jest :P Poza tym sama charakterystyka jej pracy już mnie nudzi także wolałbym skrzynię sprzedać i wstawić sobie manuala :wink:

Tylko zastanawiam się na ile można taką skrzynie wycenić?

Wycenić mogę dopiero po otworzeniu bebechów - w obecnym stanie nie przedstawia dla mnie żadnej wartości. Na allegro uszkodzone chodzą po 1000zł (cena z d*py zważywszy na to, że praktycznie wszystkie części są do wyrzucenia). Używki na gwarancji rozruchowej zaczynają się w okolicach 3000zł - jednak taki zakup z mojego punktu widzenia to potencjalna mina (z bardzo dużym prawdopodobnieństwem).

Opublikowano

To też jest jakieś wyjście :thumbup1:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mógłby ktoś zerknąć na te pomiary i się wypowiedzieć czy jest coś do zrobienia lub poprawy?? I o co chodzi z tą ADAPTACJA????

skrzynia zachowuje się ok. model b7 HHF

d958da656e5c.jpg

4f99a8f33582.jpg

Opublikowano
  • Autor

Adaptacja to proces uczenia sterownika skrzyni dot. faktycznego stanu i wysterowania sprzęgła. Z podanych wartości wszystko OK. Proponuję dokładnie zapoznać się z wątkiem "Encyklopedia".

Opublikowano
Adaptacja to proces uczenia sterownika skrzyni dot. faktycznego stanu i wysterowania sprzęgła. Z podanych wartości wszystko OK. Proponuję dokładnie zapoznać się z wątkiem "Encyklopedia".

A może wiesz czemu mi nie działa KICK DWON nawet przy mocnym wciśnięciu jest nie załączony zobacz na loga

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Opublikowano
  • Autor

A może wiesz czemu mi nie działa KICK DWON nawet przy mocnym wciśnięciu jest nie załączony zobacz na loga

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Być może coś z samym czujnikiem przy pedale przyśpieszenia...