Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Diagnostyka skrzyni Multitronic od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie by było żeby była tylko wina przycisku a może to tak już jest?? Mam prośbę czy ktoś by mógł zrobić najlepiej w b7 Log dynamiczny w module skrzyni biegów Grupa 009

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siema

Bart-S czy mozesz na to zerknac:

20130305_092632.jpg

20130304_181537.jpg

20130304_182602.jpg

skrzynia szarpie przy ruszaniu i faluja obroty ok. 200 rpm. dzieje sie tak tylko na rozgrzanym oleju na zimnym jest ok.

Czy roznica w MVB12/1 i 2 nie jest za niska?

Czy to nie sa objawy zuzytego walka??

Opublikowano
  • Autor
Siema

Bart-S czy mozesz na to zerknac:

http://s23.postimage.org/gxu1zua8n/20130305_092632.jpg

http://s9.postimage.org/72qqqh417/20130304_181537.jpg

http://s3.postimage.org/n4ua4x1pb/20130304_182602.jpg

skrzynia szarpie przy ruszaniu i faluja obroty ok. 200 rpm. dzieje sie tak tylko na rozgrzanym oleju na zimnym jest ok.

Czy roznica w MVB12/1 i 2 nie jest za niska?

Czy to nie sa objawy zuzytego walka??

Skrzynia do wyciągnięcia i naprawy...

Opublikowano

Tak tez myslalem :(

Wiesz jakie koszta i czy ewentualnie mozna jeszcze z tym jezdzic bo teraz jestem w uk a tu nie znam fachowcow od cvt i myslalem zeby to zrobic u Ciebie (jak sie da). Ew.kurier

Opublikowano

Witam

Właśnie zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem autka jak poniżej.

A4info.jpg

Czy w związku z powyższym może mi ktoś podpowiedzieć jaki tu jest model skrzyni, bo chyba po lekturze wszystkich postów nie do końca się odnajduję.

Jadąc autem na wyświetlaczu widziełem "ósmy bieg".

W chwili obecnej auto ma 82kkm i dowiedziałem się, że przy 60k był wymieniany olej w ASO, a po lekturze zamieszczonych tu wpisów mam wątpliwości czy zastosowano właściwy olej (czy jest to obecnie do sprawdzenia co jest zalane?), może po zakupie uda mi się coś z ASO uzyskać.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Opublikowano
  • Autor
Tak tez myslalem :(

Wiesz jakie koszta i czy ewentualnie mozna jeszcze z tym jezdzic bo teraz jestem w uk a tu nie znam fachowcow od cvt i myslalem zeby to zrobic u Ciebie (jak sie da). Ew.kurier

Naprawdę ciężko to przewidzieć - wszystko okazuje się dopiero gdy rozbiorę skrzynię. Pomyśl czy jakiś znajomy nie jedzie paką do PL - mógłbyś wrzucić mu skrzynkę na auto.

---------- Post dopisany at 19:12 ---------- Poprzedni post napisany at 19:04 ----------

Witam

Właśnie zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem autka jak poniżej.

http://s21.postimage.org/v8nif10eb/A4info.jpg

Czy w związku z powyższym może mi ktoś podpowiedzieć jaki tu jest model skrzyni, bo chyba po lekturze wszystkich postów nie do końca się odnajduję.

Jadąc autem na wyświetlaczu widziełem "ósmy bieg".

W chwili obecnej auto ma 82kkm i dowiedziałem się, że przy 60k był wymieniany olej w ASO, a po lekturze zamieszczonych tu wpisów mam wątpliwości czy zastosowano właściwy olej (czy jest to obecnie do sprawdzenia co jest zalane?), może po zakupie uda mi się coś z ASO uzyskać.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Skrzynia LLA to oczywiście Multitronic (muszę uzupełnić listę i dodać oznaczenia dla B8 i B8FL). Jest to najnowsza generacja CVT i do tej skrzynki zalewa się już inny olej a mianowicie G 055 190 A2 (olej przekładniowy jest taki sam jak we wcześniejszych modelach). Sprawdź sobie w ASO historię serwisową - pod wykonanymi czynnościami będzie lista użytych części (powinieneś na niej odnaleźć podany wyżej symbol oleju - można pominąć ostatni znak czyli cyfrę 2).

Opublikowano

A jakie ew.koszta za zmiane na 7lamel

, nowy sterownik, soft,filtr wew. i zalanie nowym olejem.

Transport to tylko kurier , jest do ogarniecia. I jeszcze jak u Ciebie z terminem?

Opublikowano
  • Autor
A jakie ew.koszta za zmiane na 7lamel

, nowy sterownik, soft,filtr wew. i zalanie nowym olejem.

Transport to tylko kurier , jest do ogarniecia. I jeszcze jak u Ciebie z terminem?

Tu już przejdźmy na pw ;)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Również się dołączam, dzięki Bartek za wczorajszą wieczorną pomoc !

pzdr

G

Chcialem na forum podziekowac Bartkowi za pomoc w weryfikacji stanu skrzyni co bylo warunkiem bym kupil A4 z multi.Fajnie ze jest Gosc ktory mimo swego biznesu i ogromnej wiedzy ma czas i checi by pomagac nieznanym ludkom z forum.Dzieki za zyczliwosc

Dołączam się do kolegi i wielkie dzięki Bartek!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Sprawdziłem dziś bloki pomiarowe w multi i wszystko jest w normach lecz w Bloku 14 mam takie wartości

Blok 1 - 0,300

Blok 2 - 0,680

Blok 3 - 0,255

Blok 4 - 0,720

z opisu wyżej wynika ze widełki w bloku 2 to 0,7 Min - 0,95 A Max

Sprawdzałem gdy olej w skrzyni osiągnął 58 C jeździłem 40 min (20KM) za niska temperatura oleju? Mozna coś stwierdzić?

Opublikowano
  • Autor
Witam. Sprawdziłem dziś bloki pomiarowe w multi i wszystko jest w normach lecz w Bloku 14 mam takie wartości

Blok 1 - 0,300

Blok 2 - 0,680

Blok 3 - 0,255

Blok 4 - 0,720

z opisu wyżej wynika ze widełki w bloku 2 to 0,7 Min - 0,95 A Max

Sprawdzałem gdy olej w skrzyni osiągnął 58 C jeździłem 40 min (20KM) za niska temperatura oleju? Mozna coś stwierdzić?

Do analizy potrzebuję komplet bloków. Podeślij pełny zestaw na [email protected].

Opublikowano

Oki podeśle wieczorem gdy po jeździe olej się rozgrzeje i będę mogł zrobić screena. Bloki z kanałów 10-25 czy Sam kanał 14?

Opublikowano
  • Autor
Oki podeśle wieczorem gdy po jeździe olej się rozgrzeje i będę mogł zrobić screena. Bloki z kanałów 10-25 czy Sam kanał 14?

Wszystkie, które znajdziesz między 1 a 65.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie udało mi się dziś zrobić screenów, nie mogłem złapać temp skrzyni, jak tylko zrobie dam znać :wink:

---------- Post dopisany 16-02-2014 at 20:17 ---------- Poprzedni post napisany 29-01-2014 at 21:24 ----------

Mam pytanko może nieco dziwne ale ostatnio jadąc autostrada i wypatrując stacji benzynowej przez kilkadziesiąt km zastanawiałem się co się stanie gdy w aucie z skrzynią multi podczas jazdy braknie paliwa i silnik zgaśnie? czy doprowadzi to do uszkodzenia skrzyni? i co robić poźniej po takiej sytuacji? wiem że od zapobiegania takiej sytuacji jest kontrolka "rezerwa" czy ktos miał taki przypadek, jak wtedy postępować ?

Opublikowano
  • Autor
Nie udało mi się dziś zrobić screenów, nie mogłem złapać temp skrzyni, jak tylko zrobie dam znać :wink:

---------- Post dopisany 16-02-2014 at 20:17 ---------- Poprzedni post napisany 29-01-2014 at 21:24 ----------

Mam pytanko może nieco dziwne ale ostatnio jadąc autostrada i wypatrując stacji benzynowej przez kilkadziesiąt km zastanawiałem się co się stanie gdy w aucie z skrzynią multi podczas jazdy braknie paliwa i silnik zgaśnie? czy doprowadzi to do uszkodzenia skrzyni? i co robić poźniej po takiej sytuacji? wiem że od zapobiegania takiej sytuacji jest kontrolka "rezerwa" czy ktos miał taki przypadek, jak wtedy postępować ?

Skrzyni nic się nie stanie ;)

Opublikowano

Pytam bo nigdy nie miałem takiej sytuacji a przez głupote niechciałbym się wpakować w niepotrzebne koszta...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

nie chce zakładac nowego tematu bo muj problem jest zwiazany z tematem: moje a4 b6 2.5 tdi z 2003 r, multitronic po wymianie sterownika w skrzyni na drugi bo moj był uszkodzony mechanicznie i nie dało sie go naprawic teraz auto odpala ale nie wchodzi na obroty niezaleznie od pozycji lewarka zmiany biegow a fis swieci na czerwono. Po poruszaniu lewarkiem do tyłu i do przodu kilka razy fis zaczyna mrugac i zdaza sie ze silnik zgasnie i nie mozna go zapalic. Po podlaczeniu vaga zastanawiaja mnie bloki z zasilaniem zaworu N215 tj., MVB18/1-2.4 bar, 2-0.00Nm, 3-0.00 bar, 4-0.0A -zasilanie N215 prosze o pomoc kogos kto sie zna na tych skrzyniach lub miał taki przypadek

Opublikowano
  • Autor

Podaj oznaczenie aktualnie zamontowanego sterownika. Został on sprawdzony? Na pewno jest sprawny?

Opublikowano

miał byc sprawdzony bo tam naprawiaja i programuja a oznaczenia:01J 927 156 HH (8E0 910 155 C) a moj orginalny 01J 927 156 HN (01J 927 156 HN) powiedzieli mi ze 0znaczenie niema znaczenia bo wgrywaja oprogramowanie stosowne do sterownika silnika i kodu skrzyni , ps sprawdziłem napiecie na wyjsciu ze sterownika do zaworu N215-- 0.0V a na wyjsciu na zawor N216 --10.00V i to N215 mnie zastanawia czy jest sprawny sterownik skrzyni?