Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Jakie są objawy uszkodzonego EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko jak w temacie , mianowicie jakie sa objawy uszkodzonego EGR ?

Piszcie co wiecie na ten temat , bedzie dla potomnych :)

Opublikowano

m.in Poszarpywanie silnika w okolicach 2200-2500 obr zwłaszcza na zimnym silniku Powód było ukruszone prowadzenie grzybka zaworu i sam latał na boki czyli nie domykał się. To u mnie... było... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki , bo juz myslalem ze na tym formu nikt nigdy nie mial problemow z EGR :wink4:

Ktos jeszcze..... ?

Opublikowano

Objaw zależy od uszkodzenia.

Jeśli jest nieszczelny (zatnie się i nie domknie) to zależnie od poziomu otwarcia utrata mocy, zaniżone wskazania przepływki, zmniejszone i opóźnione doładowanie, odpowiadnia utrata mocy i dynamiki, zwiększone spalanie, dymienie.

Jeśli się zatnie w pozycji zamkniętej - zawyżony odczyt przepływki, autko smiga dobrze, brak błędów.

Opublikowano
  • Autor

I see , a ktos tu kiedys napisal ze wywalenie EGR powoduje szarpanie slinikiem przy starcie i gaszeniu , dlaczego ?

Opublikowano

I see , a ktos tu kiedys napisal ze wywalenie EGR powoduje szarpanie slinikiem przy starcie i gaszeniu , dlaczego ?

bo razem z EGR-em wywalasz klape gaszaca, ktora jest z nim zintegrowana ...

Opublikowano
  • Autor

bo razem z EGR-em wywalasz klape gaszaca, ktora jest z nim zintegrowana ...

czyli w takim razie np. jak sie EGR przytnie to przytnie sie tez klapa gaszaca co moze powodowac takie telepanie jak przy usunietym EGR ?

Opublikowano

u mnie jak się zaciął to zapchał dpf-a w 100% aż silnik zgasł i do niczego się nie nadawał :evil: Ogólnie to brak mocy do 2tyś obr. i błąd przepływki

Opublikowano

czyli w takim razie np. jak sie EGR przytnie to przytnie sie tez klapa gaszaca co moze powodowac takie telepanie jak przy usunietym EGR ?

Nie, klapa gaszenia to co innego niż zawór EGR.

Opublikowano

Zapala Ci się kontrolka "check engine", głośniejsza praca silnika, może wpaść Ci w tryb awaryjny.

Opublikowano

z tą głośniejszą pracą silnika to przesadzasz, minimalnie jest tylko twardsza praca

Opublikowano

a ja mam takie to poszarpywanie na 1700 do 2000 to morzliwe ze egr ? bo wyczuwam jeszcze ze zuca mi przy gaszeniu i zapalaniu ale lekko

Opublikowano

u mnie tez dziwnie kopcił, włóż kawałek blaszki od puszki ALU i go zaślep wtedy zobaczysz czy masz problem z EGRem, koszty i czas żaden a się wyjaśni.

Opublikowano

R napisz wyrazniej gdzie dokladnie i naco zwracac uwage? jakas fotka by sie zdala

Opublikowano
  • Autor

bo wyczuwam jeszcze ze zuca mi przy gaszeniu i zapalaniu ale lekko

a wlasnie ja man tylko to rzucanie przy zapalaniu :kwasny:

Opublikowano

turdzi a masz szarpanie silnika na jalowym w jakims przedziale obrot..

Opublikowano

Ja tez mialem lekkie pekniecie EGRa na laczeniu kolnierza - rurka i faktycznie szarpalo silnikiem tak jakby nie podawal paliwa "ksztuszenie" w zakresie 1700 - 2000 obr. najczesciej na 2 i 3 biegu.

Opublikowano
  • Autor
turdzi a masz szarpanie silnika na jalowym w jakims przedziale obrot..

nie nie mam zadnego szarpania , auto jezdzi normalnie nic nie szarpie nie przerywa czasem zatelepie przy odpalaniu wiec myslalem ze cos z ta klapka gaszaca ale chyba jednaknie to , no i tak generalnie na przyszlosc chccialem wiedziec co i jak z tym EGR.Dmucham na zimne :)