Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Czy to prawda, że Policja ma juz jakiś sprzęt do sprawdzenia czy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do zatrzymania dowodu, z powodu podejrzenia zwiekszenia mocy....

jezli auto ma tylko zmieniony soft , to nie maja prawa nic zrobic bo wszystko jest zgodne z homologacja pojazdu a jak widac niektore auta z faryki wyjezdzajac maja +/- 10 % wiecej jak nie i lepiej ale jesli jest grubiej zrobione , np: FMIC inne turbo wydech pousuwane filtry DPF i caty oryrowanie itp itd. to jak trafisz na tzw. upierdliwca to masz po dowodzie bo masz auto nie zgodne z homologacja , wiec nie do konca to taki mit , a jak dzialaja stacje obslugi to juz osobny rozdzial.

Opublikowano

jezli auto ma tylko zmieniony soft , to nie maja prawa nic zrobic bo wszystko jest zgodne z homologacja pojazdu a jak widac niektore auta z faryki wyjezdzajac maja +/- 10 % wiecej jak nie i lepiej ale jesli jest grubiej zrobione , np: FMIC inne turbo wydech pousuwane filtry DPF i caty oryrowanie itp itd. to jak trafisz na tzw. upierdliwca to masz po dowodzie bo masz auto nie zgodne z homologacja , wiec nie do konca to taki mit , a jak dzialaja stacje obslugi to juz osobny rozdzial.

wreszcie jeden ogarnia temat :wink4:

Opublikowano

Katalizatory i DPF owszem, ale reszta? A co to zmienia w konstrukcji auta? Jedyne za co mogą się przyczepić to zanieczyszczenia ewentualnie ingerencja w światła i szyby, a to czy masz turbo wymienione, wtryski, pompe czy FMIC to ich gówno interesuje.

Opublikowano

Katalizatory i DPF owszem, ale reszta? A co to zmienia w konstrukcji auta? Jedyne za co mogą się przyczepić to zanieczyszczenia ewentualnie ingerencja w światła i szyby, a to czy masz turbo wymienione, wtryski, pompe czy FMIC to ich gówno interesuje.

a no moga , np w DE funkcjonuje TÜV i inne certyfikaty , ktore trzeba przedstwic na badanu technicznym a jak sobie cos wyspawales u Henia bez papieru to ciezko jest przejsc przeglad.U nas to wyglada zupelnie inaczej bo nie jest to zalegalizowane i unormowane prawnie ,i w wiekszosci wypadkow tuner to ci nawet rachunu nie daje a co dopiero certyfikaty......a ze na badanich to sie bardziej jaraja tym co tam narzezbiles i ile ma KM a nie tym czy to wogle sprawne to osobna sprawa w kazdym razie jest tak jak mowie jak podpdniesz i masz ladny FMIC i dolocik z nierdzewki to masz po dowodzie.

Opublikowano

ALE TO JEST POLSKA :gwizdanie: :cool1:

i wiadomo jak to wyglada - gdybanie typu, czy pan policjant za mody zwiekszajace moc samochodu niejednokrotnie o 100%.... jest tylko i wylacznie gdybaniem

peace :notworthy:

Opublikowano

Tu już nawet nie chodzi o zmianę stawki, ale w razie zdarzenia drogowego z twojej winy ubezpieczyciel ma prawo nie wypłacić odszkodowania jeśli tego nie zgłosisz. Dotyczy to również samochodów po tuningu nie mówiąc o swapie. http://tuningpasja.phorum.pl/viewtopic.php?p=618 <- pierwszy lepszy link.

ten link to 2003r a wtedy w polsce silnik nie byl czescia wymienna jak jest teraz :wink4:

Opublikowano

na razie nie ma my sie czym przejmowac :> :> :> :>

nie jestesmy w Europie Zachodniej, gdzie za byle zmodyfikowane g....o zabieraja dowód

ale podejrzewam że za kilka lat i u nas to sie zmieni

Kolega z forum Centomanii ma seja 1.4T o mocy 160kM

auto spokojnie przechodzi kazdy przegląd, co na Zachodzie było by nie do pomyslenia

Opublikowano

jak mi sprawdzi ze nie mam kata/ dpf'a ? nie sprawdzi bo nie wejdzie pod auto bo sobie nowiutki mundurek upierd*li ... a co do zabierania dowodow to czepiaja sie najwiecej hid'ów, ciemnych szyb i jakiś świecidełek w postaci Led'ów w tablicy itp. a co do zmian mechanicznych , h*j mu do tego co ja mam pod maską, moge mieć nawet Freda Flinstona co mi macha nogami zeby jechac :decayed: :decayed:

a tak na powaznie, skoro auto przeszlo przegląd co roczny, jest dopuszczone do ruchu po drogach publicznych.

Opublikowano

Niektórzy dilerzy oferują cipka do nowego auta np. Seat i nic się nie wpisuje do dowodu. Co do innej turbiny to krawężnik będzie lusterko wkładał pod silnik by sprawdzić co tam siedzi ? ,pomijając fakt że pewnie i tak większość by się nie kapnęła mając ją przed oczami. Ostatnio na przeglądzie miałem przepaloną żarówę stopu ,,mechanik " czy cholera wie co to za jeden wynalazek szarpie mi za lampę ,prubuje podważać i nie daje rady , w końcu w obawie o klosz mówię mu ,,panie ściągnij zawleczkę z boku, w środku jest śrubka". Nie twierdzę że wszyscy są tacy ,ale tacy też są. Inny co się zna i jest normalny co ma się wychylać ,auto przechodzi test ma dobre glany i heble to o co chodzi. A że urzędasy debile coś mogą wymyśleć to inna sprawa.

I jeszcze jedno ostatnio ubezpieczyłem szyby na odległość ( i chyba będę musiał z niego skorzystać bo widzę jakiś odprysk)-polska rzeczywistość

Opublikowano
  • Autor

jak mi sprawdzi ze nie mam kata/ dpf'a ? nie sprawdzi bo nie wejdzie pod auto bo sobie nowiutki mundurek upierd*li ...

Coś mi się wydaje, że wystarczy, że do wylotu rury wydechowej przyłożyłby urządzenie i zbadał ilość szkodliwych substancji. Na pewno mieliby jakieś książeczki z normami :wink4:

Opublikowano

jak mi sprawdzi ze nie mam kata/ dpf'a ? nie sprawdzi bo nie wejdzie pod auto bo sobie nowiutki mundurek upierd*li ...

Coś mi się wydaje, że wystarczy, że do wylotu rury wydechowej przyłożyłby urządzenie i zbadał ilość szkodliwych substancji. Na pewno mieliby jakieś książeczki z normami :wink4:

Przy benzin tak,bo przy ropniakach juz nie jest tak latwo.

Opublikowano

jak na dzień dzisiejszy-wszystkie modyfikacje dotyczące mocy auta,nie są uregulowane i za to nie może polecieć Dowód-co do reszty-,światła,wydech,koła itp-za to można stracić dowód,jako,że pojazd nie spełnia norm ustalonych co do poziomu hałasu,emisji,koła będą wystawać za szeroko itp- co do pierwszego posta-jedyną instytucją ,mogącą sprawdzić coś w aucie jest Nadzór Ruchu Drogowego-mają sprzęt do spradzania poziomu przyciemnienia szyb,poziomu hałasu itp- sam chiptuning może być powodem podwyższenia grupy ubezpieczeniowej,o ile takowa występuje w PL,może wystąpić problem z wypłatą odszkodowania po wypadku,bo np ubezpieczyciel będzie się tłumaczył,że auto zostało poddane nielegalnym przeróbką-co samo w sobie jest bardzo szerokim pojęciem-nie trzeba tłumaczyć ile problemów z tym jest...chiptuning,sam w sobie -nie może być przyczyną utraty dowodu,bo na jakiej podstawie skierują na powtórne badania techniczne-jeśli wszystko będzie seryjne,oprucz softu?

link http://www.motofocus.pl/news,5169,tuning-a-prawo.html :wink4: