Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A Ty znowu swoje. Mam Ci przypomnieć jak swego czasu byłeś przekonany, że Millers robi oleje w 100% synt tylko dlatego, ze 505.01 klasyfikowal jako polsynt? Juz wtedy prosilem abys przedstawil wiarygodny dowod na to. Prawda jest taka, ze takiego dowodu nie ma i nie bedzie - zaden producent nie zdradzi swojego skladu, a na podstawie kart produktow nie mozna wyciagac zadnych wnioskow.

Endriuu, czy ja rozmawiam z dzieckiem z przedszkola? Co ma piernik do wiatraka, jak zwykle zbaczasz na inny tor i odwracasz kota ogonem.

Odnieś się do sytuacji , którą opisałeś i oceniłeś kilka postów wyżej, że olej XFE-PD zmienił się z pólsyntetyka w Full .

Zadam Ci dwa proste pytania, bo widzę ,że dyskusja z tobą dalej jest bezzasadna.

1. Czy porównując parametry obydwu produktów XFE-PD i jego następcy XF Longlife 5W40 nadal twierdzisz ,że to ten sam olej ?

2. Jeżeli w 1 pytaniu odpowiedziałeś NIE , to dlaczego masz zastrzeżenia,że millers opisał własny produkt XF Longlife jako pełnosyntetyczny skoro nie znasz jego bazy ?

Jeżeli nawet nowy produkt będzie na bazie HC to nawet nie można go porownać z poprzednikiem , który był olejem półsyntetycznym. To są dwie różne od siebie technologie wytwarzania oleju , ale to zapewne wiesz.

Czy nadal twierdzisz ,że XFE pd zmienił tylko nazwę ?

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Uwazam, iz dyskusja z Tobą jest bezzasadna jesli Orezem Twym jest przedszkole i szykany.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Widzisz Endriuu, nie potrafisz się przyznać ,że pisząc takie informacje popełniłeś błąd, nie sprawdzając zapewne ,że to inny olej. No ,ale nic najlepiej schować głowę w piasek.

Opublikowano

Oczywiscie Master. Jestes Bozyszczem.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Panowie pomoże ktoś z mojej patowej sytuacji ?

Panowie...

Silniczek 1.9TDI ALH 90KM nakulane 245tyś km.

Aktualnie jeżdżę na Motul Specyfic 5W40.

Kiedyś skierowałem zapytanie do Motul Polska w sprawie doradzenia oleju do mojego auta.

Odpisali, że Specyfic 5W40 jest najlepszym olejem jaki mają do zaoferowania do mojego silnika.

Dodali również że mogą też polecić X-Clean 5W40.

Przejrzałem specyfikację i na pierwszy rzut oka widać że X-Clean lepiej trzyma swe parametry zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach :

http://obrazki.elektroda.pl/6100851100_1366229171_thumb.jpg

I powiedźcie... czy na natępną wymianę lać Specyfic czy X-Clean ???:co:

Jasno widać że Specyfic trzyma swoje parametry w <-36 / 215 stopni, a X-Clean : -39 / 234 stopni.

Co w ogóle znaczy <-36 stopni ? że poniżej czyli -40 też ?

To w końcu ile dokładnie ?

6100851100_1366229171.jpg

Opublikowano

No patowa sytuacja jak ch....:decayed:

Wlej teraz tego x-cleana dwa razy i zobaczysz czy jest jakaś różnica i na którym Ci lepiej auto chodzi, którego mniej bierze itd. i przy tym zostań co tu długo myśleć.

Opublikowano

Ogólnie to mam dylemat pomiędzy Motul 5W40 : X-Cess, X-Clean, Specific...

Zamieszczam jeszcze specyfikację X-Cessa :

Widać że ma większy TBN ponad 10, X-Clean i Specific mają niespełna 7.5

1739464400_1366371164_thumb.jpg

Opublikowano

X-clean i Specyfic to oleje C3 - dlatego maja nizszy TBN. X-CESS to pelnowartosciowy syntetyk.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

C3 - czyli ? Do pompo-wtryskiwaczy ?

Czyli lać X-Cess ?

Każdy mówi inaczej..

Opublikowano

Czyli lać X-Cess ?

Każdy mówi inaczej..

Mając taki podpis masz jeszcze dylematy? Tak dużej reklamy motula niema nikt na forum. Bierz którykolwiek. Oba sa bardzo dobre i pytanie który lepszy jest przynajmniej dziwne. Oby spełniał norme dla Twojego silnika

Opublikowano

Czyli lać X-Cess ?

Każdy mówi inaczej..

C3 czyli olej Mid SAPS o obnizonej wartosci fosforu i siarki. Generuje mniej popiołów i nie zapycha DPF. Chroni tym samym filtr.

Ty masz pompowtryski i musisz lac 505.01 a praktycznie wszystkie te oleje sa olejami C3.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

PS. Ja nie mam pompo-wtrysków... Od kiedy w 90konnych TDI były pompo wtryski ?! :facepalm:

Opublikowano

to lej X-cess-a i po sprawie

Opublikowano
PS. Ja nie mam pompo-wtrysków... Od kiedy w 90konnych TDI były pompo wtryski ?! :facepalm:

To po co zamieszanie ze specyficem i xcleanem?

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Na forum a3-club.net jak i sam Paweł Pyrka z Motula polecili mi Specyfica albo X-Cleana

Opublikowano

pytanie, tylko po co ?

Opublikowano

Cena taka sama czy X-cess, Specific czy X-Clean...

Opublikowano

Ale walory inne..

Wysłane z prodiża

Opublikowano
Dodatki siarczanowe to stara technologia. Spec jest lepszy do diesli, m in. na akumulację zanieczyszczeń i zużycie. Ogólnie spalanie 100ml/1000 km w aucie o przebiegu 245 000 to nie jest jakiś straszny wynik, zwłaszcza że nie wiadomo tak naprawdę ile pewnie auto ma. Może być i 350 000 realnego przebiegu . Przede wszystkim przyjrzyj się turbinie i śladom oleju, tudzież uszczelniaczom - objawy ich zużycia będziesz miał w temacie - bierze olej. Gdyby zużycie się zaczęło powiększać, będzie to sygnał, że któryś z elementów pewnie wymagał będzie podreperowania

Poniżej wklejam Ci porównanie norm dla diesla 505.00 i 505.01, żeby obalić mity, które gdzieś usłyszałeś. Jak widać, norma 505.01 ma dużo większe wymogi nie tylko względem "czystości". Pozdrawiam

50550501.jpg

---------- Post dopisany 20-04-2013 at 22:56 ---------- Poprzedni post napisany 19-04-2013 at 18:52 ----------

:co:

Opublikowano

Potrzebuje pomocy tylko nie wiem czy to ten dział.Jakis czas temu mialem wymieniana skrzynie biegów.Problem polega na tym ze cos w skrzyni rzęźi jak odpale silnik pierwszy raz w dniu.Co jest dziwne w tym ze zalezy to od temperatury zewnetrznej.Zimą rzeziło głosniej a teraz aktualnie jest w miare cieplo i praktycznie tego nie slychac.I teraz pytanie do Was czy moze to byc wina złego oleju??