Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie oleje do silników TDI montowanych w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co Ci się dzieje z silnikiem na Durablendzie, że go zmieniasz?

Nic mi się nie dzieje, tylko po prostu jak będę wymieniał to zastanawiam się jaki olej byłby po prostu najlepszy do mnie i tyle.

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Po co zmieniać coś, co jest dobre. Nie rozumiem.

Opublikowano

Ale może jest jeszcze lepsze. Chcę dobrać jak najlepszy olej, i całkiem możliwe, że pozostanę dalej przy Valvoline. Chciałem zasięgnąć opinii.

Opublikowano

masz jeszcze millersa z nanodrivem. swietne oleje ale cena tez odpowiednia

http://pro-choice.pl/ee-longlife-5w40-5l-p-945.html

wysłane z prodiża

Opublikowano

Ciekawy ten Millers EE Longlife 5w40. norma 505.01 bez dpf, o ile dobrze pamiętam.

Opublikowano

Dokladnie. Czyli ideal do ASB bez dpf

wysłane z prodiża

Opublikowano

Reasumując to będzie najlepszy olej dla mnie ?, chodzi mi o to żeby silnikowi zalać możliwie najlepszy olej, nie ważne, że droższy ale dbam o silnik i chcę mu dogodzić ;)

Pro Choice to sklep powiązany z dzikiem ?, bo jak kupować to tylko z sprawdzonego forumowego źródła.

Edytowane przez @DeK

Opublikowano

Rozmawiałem z Pro Choice to mówili, że nie radzą zmieniać z Motula na Valvoline nawet te najnowsze gdyż to Motul jest lepszym olejem... ja już 2 lata jezdze na Motul Specific 5W30 więc chyba zostanę na tym oleju

W garażu mam jeszcze tego oleju z 2L czy tym olejem po roku czasu mogę dolać po wymianie na ten sam nowy olej?

Edytowane przez DiAMOND

Opublikowano

Mozesz dolac.

Dek - tak Pro Choice to sklep dzika

wysłane z prodiża

Opublikowano

wysłane z prodiża
Edit
Nie spojrzalem dek ze.masz 3.0 na pompowtryskach.tu musisz lac olej z norma 505.01.najlepszym wyborem wiec bedzie Motul Specific 5w40 505.01

wysłane z prodiża

endriuu od kiedy 3.0 TDI ASB taki jak ma kolega DeK jest na pompowtryskach ? Pokaż mi w ogóle jakiś 3.0 TDI na pompowtryskach... jestem ciekaw skąd czerpiesz taką wiedzę....

Następnym razem sprawdź dokładnie i nie wprowadzaj kolegów w błąd. Tam nie jest wcale potrzebny olej z normą 505.01 :wink: Oczywiście można i taki olej zalać ,nic złego się nie stanie , tylko po co jak jest dużo lepszych propozycji.

@ DeK- kolego jeśli do obecnego oleju którego używasz nie masz zastrzeżeń to po co zmieniać , lecz jeżeli na prawdę chcesz zmienić coś na siłę i cena nie gra roli oraz brak norm nie jest Ci straszny( ja w ogóle na to nie patrzę) to z czystym sumieniem polecam Ci olej Amsoil DEO - jest dostępny u dystrybutorów w PL.

Jeżdżę na nim już bardzo długo i na nic innego nie zamienię. Leję go do wszystkich swoich aut z silnikiem diesla, nawet do tych najnowszych z normą emisji spalin euro 6.

Niektóre auta jeżdżą na prawdę dużo - około 100 kkm rocznie.

Sprawdź przetestuj, zdaj relację.

zerknij ja jego parametry:

TBN -10

HTHS - 4

http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2245.pdf

Opublikowano

Rozmawiałem z Pro Choice to mówili, że nie radzą zmieniać z Motula na Valvoline nawet te najnowsze gdyż to Motul jest lepszym olejem... ja już 2 lata jezdze na Motul Specific 5W30 więc chyba zostanę na tym oleju

W garażu mam jeszcze tego oleju z 2L czy tym olejem po roku czasu mogę dolać po wymianie na ten sam nowy olej?

Każdy sprzedawca poleca to, co mu schodzi i na co jest parcie na forum. Czasami lepsze jest wrogiem dobrego.
Opublikowano

jesli rzeczywiscie asb nie jest na pd - choc bylem przekonany ze 3.0 tdi z pierwszych lat produkcji sa na pd - wracam do pierwszej rekomendacji, ktora podalem dek:

Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40. bardzo dobry olej.

wysłane z prodiża

Opublikowano

Przydałoby się jakieś porównanie Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 do mojego Valvoline Durablend 5w40, jakby ktoś jeździł na tym i na tym czy faktycznie jest sens zmieniać, choć przeważnie słyszałem, że właśnie LM ma jedne z najlepszy olejów. Oczywiście nie twierdząc, że Valvoline czy Motul są złe.

Ciekawa propozycja kolegi Carlosa olej Amsoil, miał ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z tym olejem ?

Edytowane przez @DeK

Opublikowano

durablend to olej polsyntetyczny. sam producent tak go klasyfikowal. mowie w czasie przeszlym gdyz teraz zastapili go seria allclimate. i naraz stal sie pelnym syntetykiem

LM Synthoil to olej od lat na stalej bazie w pelni syntetycznej PAO. wzor olejow FullSAPS

wysłane z prodiża

Edytowane przez endriuu

Opublikowano

Nawet gdybym faktycznie zmienił na Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 norma 505.01, to zastanawiam się czy nie zrobić płukanki jak myślicie ?

Opublikowano

diesel synthoil nie ma normy 505.01. ma norme 505.00 do diesli bez dpf na CR i starej pompie VP.

plukanka jak najbardziej nie zaszkodzi. tania i dobra jest millers engine flush lub liqui moly

wysłane z prodiża

Opublikowano

Diesel

Opublikowano

a plukanka do wtryskow jak najbardziej nie zaszkodzi. ale do silnika masz tu http://pro-choice.pl/engine-flush-lm2640-p-394.html

wysłane z prodiża

Opublikowano

:thumbup1:

Linki mi się pomieszały :doh: