Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Diesel vs benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszalem kiedys opinie ze 130 konny tdik radzi sobie jezeli chodzi o przyspieszenie ze 150 konna benzynka (1,8 T). Niby tu konie i tam , a okazuje sie ze nie ich ilosc jest najwazniejsza, zapewne chodzi o moment obrotowy...moglby mi ktos to objasnic ?

Opublikowano

przed czipsem nie mam przykladu praktycznego - po owszem

200KM 300Nm(1.8T) - 175KM 410Nm (TDI) benzynka minimalnie przegrywa. Odpowiedz na Twoje pytanie jest w slowniku wyrazow niejasnych - definicja mocy i momentu

Opublikowano

Słyszalem kiedys opinie ze 130 konny tdik radzi sobie jezeli chodzi o przyspieszenie ze 150 konna benzynka (1,8 T). Niby tu konie i tam , a okazuje sie ze nie ich ilosc jest najwazniejsza, zapewne chodzi o moment obrotowy...moglby mi ktos to objasnic ?

Jeżeli chodzi o silniczki 130KM to zazwyczaj w serii mają więcej niż powinno być :>

Opublikowano

Blaster, wiele zależy od tego czy autko ma Q,czy go nie ma i oczywiście od kierownika :)

Załóżmy przykład mój (1.8 TQ + chips) i Muzina (1.9 TDi mocno pogrzebane :) ).

0-100 - przy moim średnim lub dobrym starcie praktycznie zawsze wygram.

Rolka - 99 przypadków na 100 wygra Muzina.

Na 1/4 w większości wypadków wygra TDi ze względu na wyższy moment i dochodzące do tego u mnie duże straty na napędzie.

Tak to wygląda z naszych doświadczeń :)

Opublikowano

dzieki chlopaki za odpowiedz, troche poszukalem e necie na ten temat i wyszlo na to ze pojedynki powinny wygrywac benzyniaki ale tylko te z turbina...ogolnie sprawa jest interesujaca

Opublikowano

Zawsze sprawa jest interesujaca gdy jest spór - benzyna vs diesel, ale przewaznie to drugie wygrywa :decayed:

Opublikowano

kazdy chwali to co ma, benzyny nie klekocza, diesle mniej pala. a z wynikami wyscigow tez roznie bywa ;) nie wiem po co takie tematy, na google video jest wiele pojedynkow, wystarczy poszukac :) a najlepiej samemu sie poscigac, tylko w bezpiecznym miejscu, nie miedzy samochodami...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...