Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Bardzo niskie ładowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:hi: Witam wszystkich... Mój problem polega na tym, że niezależnie od obrotów pracy silnika przy wł. światłach i klimie ładowanie na zegarze na desce pokazuje wartość 12V (+,- 0.2V). kontrolka od ładowania na razie nie mruga. przy odpaleniu autka i wyłączonych światłach i klimie ładowanie pokazuje wartość ok 13,2V po czym po chwili znów spada do ok 12,2V... proszę o ewentualne rady czym może to być spowodowane i jak sobie z tym poradzić czy nie ruszać nic??
Opublikowano

U mnie swego czasu było podobnie. Pewnie regulator napięcia już się kończy, ewentualnie altek do serwisu, nowe szczotki itp. Ja sobie poradziłem w prymitywny sposób bo popsikałem wd40 cały regulator i napięcie wróciło do normy :good:

Opublikowano

Najpierw to zmierz napięcie na aku przy pracującym silniku i włączonych odbiornikach, powinno się mieścić w zakresie 13,8 do 14,2 V.

Być może woltomierz na desce pokazuję niedokładnie.

Opublikowano

przy akumulatorze napiecie wynosiło 12.1V, później chciałem zmierzyć napięcie przy alternatorze ale jak przykładałem miernik raz pokazywało ok 13.5V raz 0V. aukumulator był niedoładowany. domyśliłem się że ginie gdzieś po drodzie aku-rozrusznik-alternat. napięcie od ładowania. auto przy rozruchu kręciło normalnie więc został tylko odcinek alter-rozrusz.. dorobiłem gruby kabel od alternatora bezpośrednio do aku. napięcie powróciło i teraz średno przy wl klimie i światłach wynosi min. 13.5 V uważam problem za rozwiązany i można go zakończyć :hi::evil::good:

Opublikowano

Ja mam podobny przypadek tylko ze u mnie przy klimie ( 2 bieg went), światłach spada napiecie do 13,1V a bez blimy mam 13,9V a na światłach,klimie ( 1 bieg went) spada do 13,5V. Spróbuje wykorzystac twój sposób.