OSA Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 panowie od paru dni po dłuższym postoju jak odpalę autko czuć jakby ocet albo silikon ,a po paru kilometrach przestaje , czy może ktoś spotkał się z czymś takim? dodam że syczy też z baku , prawdopodobnie zawór węgla aktywnego padł , wyczyściłem go powietrzem i niby zaczął po cichu stukać . czy to może być powodem tego zapachu?
Wodzu.tg Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 Ja ostatnio tez zwróciłem uwagę na coś takiego- czuć octem czy silikonem przez chwilę po odpaleniu samochodu. Niedawno wymieniłem filtr kabinowy z oryginału na Filtrona z węglem aktywnym i mam wrażenie, że ten zapach pojawił się właśnie po tej wymianie. Z baku mi nie syczy, zawór węgla aktywnego działa (przynajmniej go słychać). Nie sądzę, bo to miało związek z filtrem węgla aktywnego- raczej podejrzewam ten nowy filtr kabinowy, ale czy to możliwe? Osa- nie wymieniałeś ostatnio kabinówki?
OSA Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Opublikowano 28 Lipca 2010 wymienialem z dwa miesiące temu i zdaje mi się że też filtron, ale dopiero teraz by było czuć?
Wodzu.tg Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 Pojęcia nie mam- może poczekamy aż się bardziej doświadczeni wypowiedzą. W każdym razie ja wymieniałem filtr pod koniec maja i od razu po wymianie zwróciłem uwagę na ten zapach. Po pewnym czasie zjawisko to zelżało na tyle, że nie zwracałem na nie specjalnej uwagi, dopiero Twój post mi o tym przypomniał. Ciekaw jestem, gdzie leży przyczyna. Na forum a3 jeden z userów opisywał wymianę filtra kabinowego i na koniec zaznaczył, że po zabiegu tez przez parę dni czuć było octem, więc może to jednak taka uroda niektórych filtrów?
Barn1 Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 A macie klimatyzację? U mnie jak tak było czuć oddałem do odgrzybienia, wymieniłem filtr kabinowy i jest oki. Ale tak jak mówicie ocet czy silikon coś takiego w sumie nie szło wytrzymać. Teraz super. Tylko nie bawic się w pianki a dać do ozonowania albo ultradźwięku.... Bo to usunie zapach nawet z kabiny i jest trwały pianka jest dobra na pewien czas.
iporzech Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 moge powiedziec co mi przyszlo na mysl ze moze być nieszczelna nagrzewnica i plyn chlodzacy wycieka i to moze emitowac taki podobny zapach, ale to tylko taka sugestia chodz kolega mial wlasnie takie objawy w hondzie i wlasnie okazalo sie ze ma nieszczelny uklad.
pysio4 Opublikowano 29 Lipca 2010 Opublikowano 29 Lipca 2010 Ja też mam propozycję co do sprawdzenia klimatyzacji. Zaczęliście włączać, może nie wyłączacie kilka minut przed dojazdem na miejsce i gotowe. Spróbujcie może czy nasila się przy np wyłączaniu klimatyzacji...
Xsystoff Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 U mnie przed wymiana i po wymianie kabinowki nic nie pachnialo octem/silikonem, a stary filtr byl mocno zasyfiony juz. Chyba tez Filtron ale reki nie dam sobie uciac.
Rekomendowane odpowiedzi