Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Jak wysoko bierze sprzęgło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...jak w temacie..jak wysoko w tym silniku bierze dokładnie sprzęgło?bo ja jezdze od niedawna audi...przedtem miałem forda i całkiem inaczej audica bierze..troche wysoko..albo jestem przewrazliwiony albo sprzęgło mi dogorywa...byłbym wdzięczny za pomoc

Opublikowano

u mnie łapie gdzieś w połowie-może ciut wyżej

Opublikowano
  • Autor

a masz sprzęgło dobre?bo u mnie tak jak u ciebie...

Opublikowano

trzebaby sprawdzić docisk...

Opublikowano
  • Autor

heheh możesz jaśniej...bo ze mnie taki mechanik jak z kangura kontener :decayed:

Opublikowano

heheh możesz jaśniej...bo ze mnie taki mechanik jak z kangura kontener :decayed:

no to sam tego nie sprawdzisz-podjedz do mechanika,ale jeśli przy zmianie biegów nie odczuwasz szarpnięcia i ślizgania się sprzęgła na wyższych obrotach(auto jedzie równomiernie,ale obroty wzrastaja) -to raczej nie masz się czym martwić-po prostu tak jest
Opublikowano
  • Autor

nic z tego co napisałes mu nie dolega...kolega kiedys powiedział że da sprawdzić czy ślizga..niby wrzucić 2 bieg..zaciągnąć ręczny i bez gazu puszczać powoli sprzęgło..jak auto zgaśnie to jest ok a jak nie to ślizga...sprawdzałem i zgasło od razu to chyba jest dobrze

Opublikowano

niby wrzucić 2 bieg..zaciągnąć ręczny i bez gazu puszczać powoli sprzęgło..jak auto zgaśnie to jest ok a jak nie to ślizga...sprawdzałem i zgasło od razu to chyba jest dobrze

-zawsze zgaśnie-sprzęgło będzie się ślizgać zawsze po tym jak będziesz kręcił na wysokich obrotach na tzw półsprzęgle-warstwa na tarczy się delikatnie przypali(może zaśmierdzieć charakterystycznie) i nie będzie się "kleić"-trzeba się przejechac zmieniając biegi ,ale np 2-3-2-3,ale nie kręcić wysoko,żeby ta warstwa "przypalona" się "starła"

to,co opisałeś może działać w przypadku sprawdzania docisku-jeśli wciśniesz sprzęgło i wrzucisz bieg-trzymasz na ręcznym i auto nie gaśnie-to znaczy,że sprzęgło nie odbija do końca i cały czas trzyma na "półsprzęgle"-na pewno to poczujesz-swąd jest jakby coś zdechło :wink4:[br]Dopisany: 29 Lipiec 2010, 01:00_________________________________________________najlepiej sprawdz sprzegło tak:

wrzuc 1 i bez dodawania gazu delikatnie puszczaj,potem sprzęgło i 2-bez gazu-jeśli ruszy bez szarpnięć-wszystko gra :wink4:

Opublikowano

witam...jak w temacie..jak wysoko w tym silniku bierze dokładnie sprzęgło?bo ja jezdze od niedawna audi...przedtem miałem forda i całkiem inaczej audica bierze..troche wysoko..albo jestem przewrazliwiony albo sprzęgło mi dogorywa...byłbym wdzięczny za pomoc

Jest to oznaka, że sprzęgło już w jakimś stopniu jest zużyte. Jak nie masz problemów z przełączaniem biegów, szarpaniem przy ruszaniu to tylko pozostaje przyzwyczaić do tego, że wysoko bierze. Ja z czymś takim przejeździłem 40 tkm gdy pojawiły się problemy z przełączaniem wszystkich biegów, ślizganie i szarpanie przy ruszaniu z jedynki wówczas dopiero wymieniłem cały komplet, obecnie bierze nisko i w ogóle go nie czuć.

Opublikowano

sprzega hydrauliczne z reguly wysoko biorą w przeciwienstwie do linkowych. jak sie nie slizga i biegi ladnie wchodza jest ok. jezdzij i nie pszejmuj sie. prawidlowe branie sprzegla m/w polowa skoku. jak masz jakies watpliwosci zmien płyn :hi:

Opublikowano

czy wymiana płynu w siłowniku sprzęgła przebiega tak samo jak odpowietrzanie zacisków? pompujemy, trzymamy i odkręcamy odpowietrznik?

Opublikowano

podłącze sie pod temat,bo chyba też mam coś nie teges ze sprzęgłem.od samego początku jak kupiłem auto to sprzęgło brało wysoko,dodam że przebieg auta to 120tys km i poprzedni właściciel ciągał przyczepkę.Ale teraz po spokojnej jeździe sprzęgło zaczyna brać niżej,czy to możliwe?jeszcze takie coś,jak jadę na wstecznym i wcisnę sprzęgło to czuć jakieś szarpnięcie,co to może być?

Opublikowano

Sprzęgło zaczęło się ślizgać na hamowni u rogallotiego - 160tkm. Przed hamowaniem brało odkąd mam auto /od ok.100tkm/, ok.1/4 zakresu od góry. Po wymianie sprzęgła na początku zaczynało działać w 1/2 a po ok. 2tkm ułożyło się na 1/4 - jak przed wymianą. Co do stanu starych części: tarcza wytarta na max., reszta bez wyraźnych oznak zużycia.

Opublikowano

U mnie bierze w połowie i jest z nim wszystko ok'

Opublikowano

sprzęgło w a4 tak ma brać ja wymieniałem sprzęgło w swojej a4 i nowe bierze tak samo wysoko jak to stare co zepsuło się.

Ten typ tak ma trzeba się przyzwyczaić. Wyregulować się go nie da tak jak w Fordzie bo jest hydrauliczne czyli samo regulujące.Jedynie można je odpowietrzyć. :hi:

Opublikowano

ja wczoraj kupiłem AVj i co zmiana biegów mnie szarpało ale to przyzwyczajenie z AVF ale teraz będę musiał sprawdzić-DZIĘKI nastraszyliście mnie!!!!!