Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Szerokość opony a różny rozmiar felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, nie znalazłem na forum nic takiego, mianowicie:

Na swojej A4 mam założone 225/45 R17 a u ojca w Pasku są 205/55 R16 i ostatnio z ciekawości zmierzyłem szerokość opon i tutaj moje zdziwienie - obie opony są takiej samej szerokości :blink: jak to możliwe? Czy cała rozmiarówka jest różna dla różnych wielkości felg? Obie Bridgestone, u mnie Potenza u ojca Turanza.

Planuje na lato za rok może 18" i wg tego co widzę na tych to na 18" będę potrzebował 245 oponę :shocked:

Opublikowano

To nie jest tak prosto z tymi rozmiarami jakby się mogło wydawać. Mierzyłeś pewnie jak oponka była na feldze. A tak się nie da zmierzyć. To co jest podawane jako szerokość to szerokość przekroju kiedy opona nie jest założona na felgę. Po założeniu opony na felgę innej szerokości zmieni się szerokość tej opony. Nie wiem czy wsytarczająco jasno to opisałem.

Tu masz wszystko o rozmiarach opon: http://www.oponeo.pl/artykuly/v/182/1351/rozmiary_opon.htmlx

Opublikowano

zapewne i te 225/45/17 jak i 205/55/16 były założone na felgę tej samej szerokości 7"

szersza opona musi się bardziej "nawinąć" na węższą felgę

jak planujesz za rok 18" to założ 225/40/18 przykładowo na felgę szerokości 8" i zobaczysz, że opona będzie szersza niz 225 na feldze szerokości 7"

Opublikowano

Ok, dzięki Panowie :) Czyli rozmiar opony rozmiarem, ale ważniejszy jest rozmiar felgi.

A szczerze nie mam pojęcia jakie są szerokości felgi, może w weekend odkręcę i sprawdzę.

Opublikowano

Planuje na lato za rok może 18" i wg tego co widzę na tych to na 18" będę potrzebował 245 oponę :shocked:

Opona 245 na feldze 18" nie wejdzie do B5 :)

Opublikowano

Domyślam się że nie wejdzie, raczej chodziło mi o tą różnicę z pierwszego postu - myślałem, że czym większa felga tym szersza opona musi być, ale koledzy wyprowadzili mnie z błędu i chodzi tylko o szerokość felgi.

Jak będę już zdecydowany na kupno to zapytam, czy podejdzie pod autko wszystko.

Opublikowano
Planuje na lato za rok może 18" i wg tego co widzę na tych to na 18" będę potrzebował 245 oponę

a co ma wspolnego wilkosc felgi do szerokosci opony :?: ........................ nic :rolleyes:

Opona 245 na feldze 18" nie wejdzie do B5 :)

wejdzie :wink4: