alvaro Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Mam problem z moją Polówką - po ~15, 20 sek po odpaleniu obroty rosną z 880 na 980 i już nie spadają nawet jak silnik rozgrzany jest do "90". Dzieje się taki i na zimnym i na rozgrzanym silniku. Nie jest to czujnik temp bo i w zegarach i w sterowniku silnika jest niemalże identyczna wartość.W sterowniku silnika brak jakichkolwiek błędów. Zauważyłem że gdy to się dzieje wartość w wartościach mierzonych w silniku >>>Adres 002: - Operating Cond zmienia się z 0 na 1. Pomóżcie bo denerwują mnie te podwyższone obroty
Sztomel Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ale które "0" zmienia się na "1" bo jeśli chodzi o pole 3 grupy 002 to środkowe "0" ma się zmienić na "1" jeśli zdejmiesz nogę z pedału gazu więc to akurat jest OK, pierwsze i ostatnie "0" zmienia się na "1" jeśli włączysz klimę.
alvaro Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Nie ruszam gazu przy odpaleniu ani zaraz po nim a obroty i tak sięzmieniają i wówczas - wyraźnie napisałem że wartość przy - Operating Cond zmienia się z 0 na 1...
Sztomel Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Jeśli w polu drugim wskazanie 0% zmienia się skokowo na wyższą wartość to masz problem z potencjometrem pedału gazu G79 i trzeba będzie go rozbierać.
alvaro Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Potencjometr pedału gazu chodzi OK. Mi chodzi o o pole 3 grupy 002 pierwszą wartość, opisaną - tak jak napisałem wcześniej - Operating Cond - co to jest, bo ewidentnie gdy obroty samoczynnie wzrastają do 980 to przy tym "elemencie" (Operating Cond) zmienia się wartość...
spanky Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Potencjometr pedału gazu chodzi OK. Mi chodzi o o pole 3 grupy 002 pierwszą wartość, opisaną - tak jak napisałem wcześniej - Operating Cond - co to jest, bo ewidentnie gdy obroty samoczynnie wzrastają do 980 to przy tym "elemencie" (Operating Cond) zmienia się wartość... wrzuc screena bo nie chce mi sie sprawdzac co to ... [dopiero odsluchalem wiadomosc ] i zrob na wolnych blok gdzie jest pedal gazu jak beda podskakiwac obroty [np.010] a najlepiej komplet statycznych jak objaw wystepuje
Sztomel Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 http://www.tdi-tuning.pl/tools/tabela%20koduf/blok%20002.jpg tak jak pisałem wcześniej : pierwsza pozycja w polu trzecim jeśli wskazuje "1" oznacza podwyższone obroty biegu jałowego z powodu włączenia układu klimatyzacji, druga pozycja jeśli wskazuje "1" oznacza zamknięty przełącznik biegu jałowego (pedał gazu w pozycji spoczynkowej), trzecia pozycja jeśli wskazuje "1" oznacza włączoną sprężarkę układu klimatyzacji. Więc wszystko wskazuje na to, że jest OK skoro masz włączoną klimę. Wyłącz klimę całkowicie i zobacz wtedy wskazania.
spanky Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 no to moze kilma sie sama uruchamia ...
alvaro Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2010 spanky nie ma takiej opcji bo działo się tak nawet jak nie było czynnika w układzie a jak wiadomo wówczas klima się nie załączy
Sztomel Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 w takim razie nic nie wymyślę bo wszystko wskazuje, że sterownik silnika świruje. Przydałby się teraz opis jego pinów i spróbować coś pokombinować. Opisu nie mam ale może będzie Ci ktoś w stanie je podać np. na forum www.elektroda.pl
konrad_A4 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 jak masz podwyższone obroty to spróbuj pociągnąć pedał przyspieszenia ręką do góry
spanky Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 spanky nie ma takiej opcji bo działo się tak nawet jak nie było czynnika w układzie a jak wiadomo wówczas klima się nie załączy zrob logi pedalu gazu na jalowym
Rekomendowane odpowiedzi