Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli mam zawieszenie 1BA a klasa wagowa przód 11 a tył 9 i chciałbym zmienić na zawieszenie 1BE -20mm to jakiej mam klasy wagowej szukać? Ktoś wie?

z opisów na forum niektórzy wkładają klasy o jedną niżej (lub 2)z s-lina,ale to nie zawsze się sprawdza bo były tutaj takie przykłady:kwasny:

Opublikowano
Jeśli mam zawieszenie 1BA a klasa wagowa przód 11 a tył 9 i chciałbym zmienić na zawieszenie 1BE -20mm to jakiej mam klasy wagowej szukać? Ktoś wie?

z opisów na forum niektórzy wkładają klasy o jedną niżej (lub 2)z s-lina,ale to nie zawsze się sprawdza bo były tutaj takie przykłady:kwasny:

hmm jakaś masakra :disgust:

Opublikowano

ja zakupilem 4 dni temu uzywke 1BE sprawdzalem sobie kat wagowe wedlug tych tabel itp. jak mialem 1BA 9 przod tak teraz mam 1BE 7, tyl mialem 1BA 12 a teraz mam 1BE 11, siadl o 20 mm, co prawda dupka lezy nizej w porownaniu do nadkoli ale mierzylem sobie wysokosci po calym aucie i wszedzie rowno :), a komfort powiem sie poprwil sztywniej i lepiej wybiera, ogolnie zadowolonym :) a zestaw udalo mi sie kupic za 500 pln w stanie powiem ze dobrym z plusem. a szukalem 3 miesiace i sprawdzalem. warto bylo czekac.:banan:

Opublikowano
ja zakupilem 4 dni temu uzywke 1BE sprawdzalem sobie kat wagowe wedlug tych tabel itp. jak mialem 1BA 9 przod tak teraz mam 1BE 7, tyl mialem 1BA 12 a teraz mam 1BE 11, siadl o 20 mm, co prawda dupka lezy nizej w porownaniu do nadkoli ale mierzylem sobie wysokosci po calym aucie i wszedzie rowno :), a komfort powiem sie poprwil sztywniej i lepiej wybiera, ogolnie zadowolonym :) a zestaw udalo mi sie kupic za 500 pln w stanie powiem ze dobrym z plusem. a szukalem 3 miesiace i sprawdzalem. warto bylo czekac.:banan:

Daj fotkę :wink:

Ja też szukam takiego zestawu tylko nie wiem jeszcze z jaką klasą wagową mam szukać

Opublikowano

powiedz co masz na wlepce ?? i mozesz ewentualnie sprawdzic co masz zalozone. to Ci wtedy jako spomoge :), ja przy QUATTRO OJJ klasa wagowa 1BA 9 a tył OYM 1BA klasa wagowa 12 i tak patrzac ze na przod 1BE klasa 7 a tyl klasa 11. jutro jak bede mial czas i miejsce to zrobie foto jak to sie ma. moje poszukiwania byly dlugie bo chialem kupic komplet z jednego auta a udalo sie znalezc co gosc nie handlarz mial na sprzedaz jak w morde strzelil 7 i 11, tez z Quattro. na allegro maja goscie zestawy ale nikt nie kupuje obserwuje non stop ale nie idze im sprzedaz wiec schodza z ceny,

Opublikowano
powiedz co masz na wlepce ?? i mozesz ewentualnie sprawdzic co masz zalozone. to Ci wtedy jako spomoge :), ja przy QUATTRO OJJ klasa wagowa 1BA 9 a tył OYM 1BA klasa wagowa 12 i tak patrzac ze na przod 1BE klasa 7 a tyl klasa 11. jutro jak bede mial czas i miejsce to zrobie foto jak to sie ma. moje poszukiwania byly dlugie bo chialem kupic komplet z jednego auta a udalo sie znalezc co gosc nie handlarz mial na sprzedaz jak w morde strzelil 7 i 11, tez z Quattro. na allegro maja goscie zestawy ale nikt nie kupuje obserwuje non stop ale nie idze im sprzedaz wiec schodza z ceny,

Wszystko pisałem kilka postów wyżej:wink:

1BA a klasa wagowa przód 11 a tył 9 i chciałbym zmienić na zawieszenie 1BE -20mm

Opublikowano

to przod bym celowal 8 lub 9 a tyl 8 zobacz sobie teraz na oznaczenia kolosrystyczne sprezyn co odpowiadaja tym kat i do tego amorkom i light nic tylko szukac na allegro :),

tutaj masz link http://www3.zippyshare.com/v/44220694/file.html z plikiem pdf co wczesniej tu zamiescili na forum ja sie tym sugeowalem.

Opublikowano
to przod bym celowal 8 lub 9 a tyl 8 zobacz sobie teraz na oznaczenia kolosrystyczne sprezyn co odpowiadaja tym kat i do tego amorkom i light nic tylko szukac na allegro :),

tutaj masz link http://www3.zippyshare.com/v/44220694/file.html z plikiem pdf co wczesniej tu zamiescili na forum ja sie tym sugeowalem.

Tak to wygląda

przód o oznaczeniu 0JK 8E0 411 105 BJ/DJ kolor sprężyn niebieski, zielony, różowy przód 68cm od ziemi do błotnika

tył o oznaczeniu 0YJ 8E0 511 115 CS kolor sprężyn biały, różowy, różowy, różowy tył 67cm od ziemi do błotnika

Tak to wygląda teraz

http://imageshack.us/photo/my-images/11/koza1r.jpg/

Opublikowano

klasy bralem z b6 tak jak jest na 1 stronie wiec nie wiem jak sie jeszcze to ma do b7 ale mysle ze duzej roznicy nie powinno byc

ale celowal bym ze przod jak nic 2 klasy nizej a tyl jedna moje zdanie. :)

jeszcze dodam zebys znalazl sobie tez z b7 wtedy bedzie pewniej, a nie ma sensu sie cofac do amrokow i sprezyn z b6.

tutaj gosc ma moze Ci spasowac :)http://allegro.pl/kompletne-zawieszenie-audi-a4-b6-b7-avant-s-line-i2174958957.html

kat wygladaja nawet ok przod 9 a tyl 8. on dosc dlugo siedzi z tym na allegro i nie moze sprzedac moze sposci z ceny :), dodam ze z B7

Opublikowano
klasy bralem z b6 tak jak jest na 1 stronie wiec nie wiem jak sie jeszcze to ma do b7 ale mysle ze duzej roznicy nie powinno byc

ale celowal bym ze przod jak nic 2 klasy nizej a tyl jedna moje zdanie. :)

jeśli bym patrzył z b7 przód, muszę szukać klasa wag.9 zielony biały biały biały

a tył klasa wag8 niebieski różowy

chyba coś takiego, ale pewien nie jestem:eusathink:

---------- Post added at 23:26 ---------- Previous post was at 23:20 ----------

te z aukcji na tył to chyba jest klasa 10

jeszcze tydzień i o zawieszeniu będę wiedział wszystko :polew:

Opublikowano

Popraw zdjecia bo nie dzialają

zamieszczam fotki swojego moda z 1BA przod 9 tyl 12 na 1BE przod 7 tyl 11.

Calosc

http://zapodaj.net/images/41a68ca5f3fd.jpg

Przod

http://zapodaj.net/images/f6556626e80c.jpg

Tyl

http://zapodaj.net/images/bdb0fe83e233.jpg

Opublikowano

koledzy pytanie: mam zawieszenie 1BA na tabliczce w komorze silnika mam

1- 1090kg

2- 1075kg

kolega ma to samo na tabliczce co ja tyle, że ma zawieszenie s-line 1BV.

Czyli rozumiem, że muszę szukać dokładnie takiego zawieszenia jak ma kolega, żeby wszystko ładnie siadło???

ktoś pomoże???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
koledzy pytanie: mam zawieszenie 1BA na tabliczce w komorze silnika mam

1- 1090kg

2- 1075kg

kolega ma to samo na tabliczce co ja tyle, że ma zawieszenie s-line 1BV.

Czyli rozumiem, że muszę szukać dokładnie takiego zawieszenia jak ma kolega, żeby wszystko ładnie siadło???

ktoś pomoże???

teoretycznie jest jak mówisz, tak poinno być, aczkolwiek jest tez mowa o tym że bierze się klase jaką masz -1 z 1bv

Opublikowano

Wole chyba zapodać sobie springi H&R. Oficjalni dystrybutorzy sami dobiorą springi jeśli podeślesz im fotkę tabliczki znamionowej lub podasz obciążenie osi. I bez zabawy w te numerki :D

Opublikowano

H&R nie gwarantuje obniżenia.

Przeczytaj ich manual.

Ciekawe co do dobru... bo H&R do np B7 w 2011 roku miał 4 spręzyny tylko:

FWD sedan

FWD kombi

quattro sedan

quattro combi

więc nie wiem o jakim doborze mówisz.Może w B8 czy B6 jest inaczej. nie wiem. wiem że jedyną gwarancją co do wysokości obniżenia auta jest... gwint.

Opublikowano

Przeczytaj ich manual.

Zależy jakie sobie wybierzesz. W manualu podają zakres obniżenia jaki może wystąpić. Wszystkie sprężyny są sprawdzane na aucie testowym.

Ja się chyba zdecyduje na tańsze sprężynki Eibach, na jakości nie powinienem stracić.

Opublikowano

Przeczytaj ich manual.

Zależy jakie sobie wybierzesz. W manualu podają zakres obniżenia jaki może wystąpić. Wszystkie sprężyny są sprawdzane na aucie testowym.

Ja się chyba zdecyduje na tańsze sprężynki Eibach, na jakości nie powinienem stracić.

Kolego ale w H&R nie masz wyboru... o tym piszę. co to za wybór FWD czy quattro... sedan czy kombii... nie ma (nie było) w H&R klas wagowych.

przykładowo dla Audi FWD sedan od H&R masz jeden spring od Audi ori masz ich jak dobrze pamiętam 7 czy 8 klas w obrebie jednego rodzaju np 1BV... a potem dalej 1BA, 1BE, 1BD itd

Opublikowano

Panowie prosiłbym o małą pomoc :P

W A4 miałem zawieszke 1BA, obecnie mam gwint ale ze wzgledu ze jest za twardo chce wlożyć 1BA ze springami weitec -30. Są do kupienia spręzyny weitec o numerze AU504VA/517. I teraz pytanko o ile one obniżają?? Szukam katalogów z takimi oznaczeniami sprezyn ale nic...

Z góry dzieki :)

Opublikowano

Panowie POMOCY! Strzeli mnie za chwilę... Na początek opisze o co chodzi świeżo po zakupie auta jakiś rok temu zostały wymienione wahacze, drążki i wszystkie inne g... z przodu :) Amortyzatory, sprężyny zostały te same. Auto bardzo podniosło się do góry sam przód, tył siedzi tak jak powinien. Wcześniej było normalnie również z przodu(przed wymianą). Na początku mi to nie przeszkadzało ale teraz zacząłem się czepiać bo wygląda jak koza:) Wlepa to:

1BA

0JG oś przednia

0YH oś tylna

Myślę sobie może sprężyny do d... to teraz wymieniłem na s-line oznaczenie niebieski, biały, zielony, zielony dalej stoi wysoko jak bocian i nie wiem o co chodzi. Co jeszcze może mieć wpływ na wysokość auta ?

dzięki, pzdr

update zdjęcia:

przód:

http://imageshack.us/photo/my-images/526/img0048jt.jpg/

tył:

http://imageshack.us/photo/my-images/846/img0047eo.jpg/

Dodam że założyłem jeszcze dzisiaj felgi na lato 18" i jest masakra...