Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Czy jak wkleje moja "wlepke" to ktos rozkmini mi jakie sprezyny i amorki ja potrzebuje?

To zależy czy chcesz zakładać ten sam setup czy obniżyć... Wklej wlepę i napisz jakie są plany.

Opublikowano

Czy jak wkleje moja "wlepke" to ktos rozkmini mi jakie sprezyny i amorki ja potrzebuje?

Kup gwint, bedziesz mogl sie bawic

Opublikowano

imag0526s.jpg to wlasnie potrzbuje zrozumiec.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli tylko wymieniasz zużyte elementy:

- amortyzatory przód: 8E0 413 031 DF

- amortyzatory tył: 8E0 513 036 T

- sprężyny przód: 8E0 411 105 CF (1 niebieski i 3 zielone)

- sprężyny tył: 8E0 511 115 DL (1 niebieski i 3 różowe)

Natomiast jeśli chcesz obniżyć - to pozostaje Ci szukać tylko poza ori częściami (nie trzeba wymieniać amortyzatorów - wystarczy zestaw sprężyn, np. dla -35mm: H&R 29369-2).

Opublikowano

Chcialbym zasiegnac porady na temat sprezyn i amortyzatorow, mysle ze to bedzie odpowiedni do tego watek.

Sam mam zawieszenie 1BA, zaczelo wkurzac mnie powoli ze auto wyglada jak koza wiec,

zakupilem u jednego forumowicza zawieszenie 1BE z b5-ątki 1,8T.

No i zamontowalismy wczoraj z moim kumplem sam przod, teraz autko ladnie sie przodem opuscilo i wyglada to tak jak chcialem czyli jest taki delikatny klin, przod nizej, tyl wyzej.

Ale rodzi sie pytanie, czy moge tak zostawic ze na tyle siedzi nadal 1BA a z przodu 1BE? Nie wplynie to w zaden sposob na prowadzenie auto lub przyspieszonemu zużyciu czegokolwiek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :hi: , tak sie podlacze pod temat . Przy sprezynach H&R -35 i standardowych amorkach odboje zostaja takie same czy trzeba zakladac od innej wersji ?? Zgory dziekuje za pomoc :hi:

Opublikowano

witam,

mam mozliwosc kupienia zawiasu S-Line 1BV:

przod:

springi: 1 niebiski, 2 zielony (klasa wagowa 6)

amor : 8E0413031CN

tyl:

springi: 1 niebiski, 1 rozowy (klasa wagowa 8)

amor : 8E0513033N

u mnie w audi wychodzi:

0JJ - klasa wagowa 9

0YJ - klasa wagowa 9

zakladal ktos taki setup ?? o tyl sie nie boje... ale przod rozni sie o 3 klasy wagowe...

bede wdzieczny za rade...

Opublikowano

witam,

mam mozliwosc kupienia zawiasu S-Line 1BV:

przod:

springi: 1 niebiski, 2 zielony (klasa wagowa 6)

amor : 8E0413031CN

tyl:

springi: 1 niebiski, 1 rozowy (klasa wagowa 8)

amor : 8E0513033N

u mnie w audi wychodzi:

0JJ - klasa wagowa 9

0YJ - klasa wagowa 9

zakladal ktos taki setup ?? o tyl sie nie boje... ale przod rozni sie o 3 klasy wagowe...

bede wdzieczny za rade...

Jaki silnik jakie auto? Avant? Bo chyba nie mówisz o tym co masz w profilu

Opublikowano

Musze zmienic podpis.

Moj to B6, avant, 1.9tdi fwd

Opublikowano

Ja bym kupił springi przód wr7 tył wr8. U siebie zalozyłem przód wr8 tył wr9 (tylko z b7) efekt taki ze tył usiadł 20mm a przód 10 albo nawet niecałe. Jak przechodzisz na springi z b7 to jest loteria. Wiec na twoim miejscu trzymałbym sie B6

Opublikowano

ale ja mam B6, a koles sprzedaje zawias z Audi Cabrio 1.8t B6, takze buda ta sama...

Opublikowano

Ja bym to zalozył na twoim miejscu przód bedzie nizej niz tył. Może być -30 coś około.

Opublikowano

no to fajnie by bylo... tylko zeby zawias prawidlowo pracowal....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie :)

przeglądam ten wątek i potrzebuje porady...

autko które posiadam to A4 B6 w sedanie z serduszkiem 1.9 tdi 131KM AWX rocznik 2001

patrząc na wlepke z książki mam:

1BA,

OJJ - czyli klasa wagowa 9

OYG - klasa wagowa 7

ostatnio wrzuciłem mu amory z sline łącznie ze sprężynami... tyle że nic nie były opisane, bez kolorow na sprezynach... a kupiłem bo była okazja... lecz parametrow sprezyn nie znalem... tyle wiem ze sa z b7

i w tym momencie zrobiłem sobie bociana

dodam, że na nowym zawieszeniu zrobiłem juz prawie 1000km i dalej jest tak samo...

za błędy w życiu człowiek płaci :)

proszę o poradę jakie sprężyny kupić, aby autko było bardziej posadzone... na wiosnę planuję wrzucić 16cali z guma 205/55..

z reguły jeżdżę autem sam...

może jest tu jakiś kolega z Krakowa, który dobrze kuma w tym temacie ???

dziękuję i pozdrawiam Was :)

Opublikowano

Ja bym założył przód WR7 (springi 1BE tylko z B6, z B7 to eksperymentujesz - nie wiadomo jak to wyjdzie), Co do tyłu to nie wiem co ci powiedziec bo masz dość niską klase wagową w 1BA. Ja przykładowo tyl 1BA miałem WR10 (avant) założyłem WR9 (1BE) i auto poszło o 20mm w dół. Zobacz czy masz napewno tył WR7 a nie WR10 - tu akurat z kolorkami sie idzie pomylić jeśli springi są brudne bo różnia sie tylko 1 paskiem różowy na biały

Opublikowano

kolego wlepka sprawdzona i na pewno jest tak jak napisałem

dzięki za odpowiedź... :)

liczyłem na to że ktoś z doświadczonych userów mi także pomoże... :confused4:

Opublikowano

kolego to moja wlepka z książki serwisowej:

imag0232b.th.jpg

dzięki za odpowiedź... :)

liczyłem na to że ktoś z doświadczonych userów mi także pomoże... :confused4:

podjedz do mnie do firmy to pogadamy
Opublikowano

Dobra, głowa mnie już boli od czytania.

Mam chęć na obniżenie auta. A4 takie jak w profilu.

Była totalna seria, a że trzeba było zrobić remont, bo auto bujało się jak kredens to wpadłem na pomysł że przy okazji pójdzie w dół.

Z tyłu zmieniłem już amorki na SACH performance, springi zostały stare. Na przód już zaopatrzyłem się w SACHS advantage.

No i teraz pytanie: Jakie sprężyny kupić, żeby obniżyć auto o 20mm? Boję się więcej, bo jednak polskie drogi, rodzina, komfort itp..

Może ktoś ma obniżone auto o 20mm i ma zdjęcie jak to wygląda?

Nic nie rozumiem z tych klas wagowych, oznaczeń sprężyn z kropkami. Czy nie da się podać na tacy co muszę kupić, żeby uzyskać upragniony efekt? :gwizdanie: Z góry dzięki :decayed:

Opublikowano

Witam - najlepiej H&R -35 , ja mam na normalnych amorkach narazie . Autko wyglada super na 18" i prowadzi sie idealnie.

Opublikowano

No dobra, ale -35 nie da tego samego efektu przy 1.8T co przy 1.6, nie mówiąc o różnicach avant/sedan/ quattro/fwd.

Nie da się tego wytłumaczyć w bardziej łopatologiczny sposób niż klasa wagowa, kropki itp?