Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sprezyny kupilem przez internet i kazde maja swoja dedykacjie wiec musisz dokladnie sprawdzic i bedzie gralo . Autko siedzi rowno i wyglada super.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam takie pytanie czy jak komus zadam nr VIN odpowie mi jakie sprezyny fabrycznie u mnie wystepuja i amorki, mam maly klopot bo pod kolem zapasowym nie mam nic a i tez mam Quattro i nei wiem w jakie kat. wagowe mam celowac. znalazlem goscia co ma niby z quattro ale podal ze przod sprezyna zielony zielony zielony niebieski a to jest klasa 7 a tyl ma wage na 11, mozliwe to czy pomylil kolory niebieski z fioletowym?? prosze o pomoc jesli to mozliwe:)

Opublikowano

mam takie pytanie czy jak komus zadam nr VIN odpowie mi jakie sprezyny fabrycznie u mnie wystepuja i amorki, mam maly klopot bo pod kolem zapasowym nie mam nic...

w avancie wklejka jest pod siedziskiem tylnej kanapy ;)

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie jakie klasy wagowe powinny wystepowac w QUATTRO S-Line jakie minimum przewiduja?? bo nie wiem w co mam celowac:/

Opublikowano

Witam,szukam sprężyn przednich od S-lina kolor (zielony niebieski) by obniżyć moje standardowe zawieszenie i w tej aukcji widać takie kolory ale to jest z silnika 2.7 a ja mam 2.0 TDI czy to to samo?

http://moto.allegro.pl/prawe-zawieszenie-przod-audi-a4-8e0-s-line-i2050392603.html

Opublikowano
  • Autor

Witam,szukam sprężyn przednich od S-lina kolor (zielony niebieski) by obniżyć moje standardowe zawieszenie i w tej aukcji widać takie kolory ale to jest z silnika 2.7 a ja mam 2.0 TDI czy to to samo?

http://moto.allegro.pl/prawe-zawieszenie-przod-audi-a4-8e0-s-line-i2050392603.html

Trzeba rozgraniczyć dwie rzeczy - rodzaj zawieszenia oraz klasa wagowa (np. zakres 10 do zawieszenia 1BA oraz 1BE ma różne wartości w kg). Odpowiadając jednak na Twoje pytanie - to nie to samo. Silnik V6 (2.7TDI) jest cięższy od 4-cylindrowego 2.0TDI o jakieś 100kg (zatem rozbieżność w zakresie mas między tymi dwoma jednostkami będzie spora).

Najlepiej będzie jeśli poszukasz na forum 2.0TDI z fabrycznym zawieszeniem 1BE i sprawdzisz jego kategorie wagowe (uwaga - wyposażenie, rodzaj nadwozia oraz skrzyni biegów - wszystko co wpływa na masę ma znaczenie, dlatego trzeba szukać egzemplarza "lustrzanego" z podobnym wyposażeniem). Po tych kategoriach sprawdzisz numery sprężyn i takie możesz wrzucać do siebie.

Opublikowano

Ech,po tych tabelkach i przelicznikach właśnie takie mi wychodziły sprężyny tzn.ich(kolory)na przód,bo tył kupiłem (brąz brąz popiel)dlatego się zdziwiłem że tu w aukcji wychodzą one przy większym silniku.... :wallbash:

Opublikowano

witam serdecznie panowie mam pytanie bo mam ori spręzyny napewno nie zmieniane na przodzie Różowy zielony niebieski, zawias standardowy a nie ma w opisach na foum takiej klasy wagowej :gwizdanie: http://www.a4-klub.pl/smf/rozne/SiA.pdf

Opublikowano

chyba jest w tabelce od B6

Opublikowano

faktycznie jest tylko wiesz co smieszna sprawa bo amory an 100 nigdy nie były wymieniane spręzyna to samo!

do tego mam takie wpisy w ksiązce

1BA

OYK OJK

a amor po tabelce jest z B7

8e 413 031 Da

ty kolego masz zawias s line?

Opublikowano

mam standardowe

1BA

OYK OJK tak jak Ty :hi:

Opublikowano

Przyda sie bo chce wymienić springi :good:

Opublikowano

mam standardowe

1BA

OYK OJK tak jak Ty :hi:

a wiesz jakie do naszego klasy wagowe sline?

Ja kupiłem zestaw i tak zamontowałem przód amortyzatory w ogóle nie wystepuja w tej tabelce 8e0 413 031 AM a spręzyny zielony zielony zielony niebieski - występuja klasa 7 w B6 (auto nie siadło) i tak kupiłem je niby od 2,0 tdi ale spręzyna była razem z mcpersonem i wygląda tak jak by nie była nigdy wyciągana

do tego tył mam amorek 8e0 513 033G czyli 1 BV sprezyna szary niebieski niebieski niebieski klasa wagowa 8 ( jeszcze ich nie założyłem )

dostałem już od kolegi draco informacje konkretnie do mojego samochodu jaki zawias ale chce zrozumieć konkretnie o co k.. tu chodzi z tym :kox:

Opublikowano

kilka postów wyżej zobacz jak mi Bart-S napisał jak najlepiej szukać do siebie zawieszenie,a klasy wagowe to sam dokładnie nie wiem zaczekaj na Bart-S-a...lub inni powinni pomóc :hi:

Opublikowano

wiesz co kolega dragonix tak mi podał do mojego jak my wysłałem foto wlepki:

na przód dla 1be (-20)mm - to klasa wagowa 4 (765kg) -

Sprężyna:

8E0 411 105 CC – 0JD -> dla B6 (niebieski, pomarańczowy, zielony)

8E0 411 105 CD/ED - 0JD -> dla B7 (zielony, pomarańczowy)

na tył dla 1be (-20mm) - to klasa wagowa 9 (545kg-570kg) -

Sprężyna:

8E0 511 115 DK – 0YJ -> dla B6 (niebieski, różowy, różowy)

8E0 511 115 DL/FL - 0YJ -> dla B7 (szary, brązowy)

ale jest problem znalesc klase wagowa 4

Opublikowano

sprężyny(szary,brąz,brąz) kupiłem na tył myślę że będą dobre,zobaczymy a sprężyny na przód też nie mogę dostać :wallbash:

Opublikowano

no co ty standardowo jest klasa 10 a sline mniejsza chyba musi być, anjlepiej ze springami wymienić

Opublikowano
  • Autor

@ czarny588:

8E0 413 031 AM to amorek 1BE stosowany w B6.

8E0 513 033 G to amorek 1BE także stosowany w B6.

Twoje kategorie wagowe to 0JK na przód (czyli zakres 10) oraz 0YK na tył (też 10). Sprężyny, które założyłeś na przód (1x biały i 3 x zielony czyli 8E0 411105 CF) stosowane były w B6 dla zakresu 6 a w nadwoziu B7 dla zakresu 7. Zatem zlazłeś o przynajmniej 3 klasy w dół i

Twój obecny pomiar daje w zasadzie wysokość zawieszenia 1BE (zwykle jest 660mm, mierzone na 17" w 1.9TDI AVF Avant):

- lewy przód = 659mm

- prawy przód = 659mm

Te wartości prawdopodobnie zejdą jeszcze niżej gdy obniżysz też tył (jak podałeś masz tam ciągle serię 1BA).

Amortyzator na tył już masz. Natomiast ze sprężynami nie szarżowałbym już tak z kategorią mas w dół - szukałbym klasy 9 lub maksymalnie 8...[br]Dopisany: 23 Styczeń 2012, 22:33_________________________________________________Pomocne mogą okazać się dane innego auta - dlatego szukałbym B7 2.0TDI BPW Avant FWD manual z podobnym wyposażeniem oraz fabrycznym zawieszeniem 1BE. Poprosić o dane z wlepy takiego auta i w wyniku macie kategorie wagowe odpowiednie do swapa (po kategoriach dobrać sprężyny i gotowe).

To co czeka u Ciebie na założenie to kategoria 8 dla 1BE/1BV B7 (8E0 511 115 FK czyli 3x szary i 1x niebieski) - i z tym bym próbował szczęścia.

Opublikowano

sprężyny(szary,brąz,brąz) kupiłem na tył myślę że będą dobre,zobaczymy a sprężyny na przód też nie mogę dostać :wallbash:

kolego mam sprawe do ciebie

zmierz mi proszę wysokosć od ziemi do nadkola idać przez środek koła, rozmiar opon, ile paliwa, mniej więcej bieznik, i czy manual czy jak

i jak byś mógł to z każdej strony to samo

z góry dzieki

Bart-s kolejny raz mi pomogłeś :kox: :kox: :kox: dziękuję panie :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi:

właśnie do kolegi napisałem :tongue4: dane z wlepy te same do tego tylko potrzebuje dane po lewej dolnje stronie ja mam 1530

Opublikowano

nie ma problema ,jutro pomierzę :wink4: