Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

z drugiej strony... chciałbym się dowiedzieć jak to możliwe, że 2 auta z takim samym napędem, silnikiem, zawieszeniem, mogą mieć różne oznaczenia wagowe ??

Wyposażenie dodatkowe... np. jedno z nich ma hak - to wystarczy aby kategoria wagowa tylnej osi wskoczyła na kolejny poziom.

Opublikowano

np na tyle że regulacja wysokości zawieszenia polega ma podnoszeniu/obniżaniu położenia sprężyny... a amortyzator poprostu ma za zadanie wybierać nierówności i powodowac że auto się będzie dobrze prowadzić...

nie do końca regulujesz samą spręzyną bo amor s-line tylni a zwykły różnią sie od siebie nie tylko kolorem ale także długością

s-line jest krótszy o jakieś 2 cm tak samo jak i spręzyna :wink4: przód natomiast jest identyczny zwykły jak i s-line

Opublikowano

witam klubowiczów :hi: na ile km wytrzymuje zawieszenie w modelu B6 3.0 oraz jakie elementy są najbardziej narażone na zużycie ... wiem ze wpływ ma na to wiele innych czynników ale ogólnie...

z góry dziekuje za odpowiedz :hi::)

Opublikowano

Wytrzymuje dopóki sie nie wy...a :tongue4: - jakie pytanie taka odpowiedz :)

Ja u siebie mam 250kkm i jedynie amorki wymieniłem a reszta jeszcze bez stukania czy jakieś tam

Wszystko zależy jak bylo eksploatowane autko, na jakich felgach, po jakich drogach jeżdżone i takie tam

Opublikowano

A4 B7 2005r. 3.0 TDI Quattro

Zawias: 1BA

Przód WR 14 - 0JP (spręż: ziel., pomar., róż.)

Tył WR 11 - 0YL

Jakie dobrać sprężyny bo nie znalazłem zamienników dla przodu...?

Opublikowano

masz bardzo cięzki przód i szukałbym czegoś nie ori

Opublikowano

Dziwne bo z wyposażenie nie było nic szczególnego (ciężkiego).... a nie jedną dużo lepiej wyposażoną 3.0TDI na ori zawiasie S-line widziałem...

Czyli pozostaje mi jedynie -30mm Pro Kit (bo -20mm nikt nie robi)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziwne bo z wyposażenie nie było nic szczególnego (ciężkiego).... a nie jedną dużo lepiej wyposażoną 3.0TDI na ori zawiasie S-line widziałem...

Czyli pozostaje mi jedynie -30mm Pro Kit (bo -20mm nikt nie robi)

Znajdz 3.0 TDi taka jak Twoja na oryginalnym zawiasie 1BV lub 1BE i porównaj jakie ma przedziały wagowe, potem dobierz sobie takie same sprężyny do swojej, to chyba jedyny sposób zeby w miare dobrze trafić. Ewentualnie zamontowac zawias z S4 (1BD). Ja mam taki u siebie, niby rożnica w przedziałach to tylko jedna kategoria ale auto nie siedzi tak jak powinno. Niedługo bede je sprzedawał ;)

Narazie widze ze kazde auto z fabrycznym 1BA ma wyzsze kategorie niz identycznez zawiasem 1BE lub 1BV, niby to irracjonalne ale tak jest :)

Opublikowano

Wrzucam wlepe z mojego auta na prośbę mikołaja85. Wlepa z 1.9 Q AVF z seryjnym s-line

29052011084.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Dzieki :)

Czyli potwierdza sie to co mówiłem przód masz WR8 ja mam WR10 (mimo że całe auto mam lżejsze bo sedan i troszke gorzej wyposażone) Tył mamy WR11 mimo że Ty masz Avant i kilkadziesiąt kg ekstra na tylnej osi :gwizdanie: I bądź tu mądry :kox:

U siebie bede celował w 8 na przód i 10 na tył. Zobaczymy co z tego wyjdzie :gwizdanie:

Opublikowano

Skąd ty wyczytujesz to WR8,10,11 ? :mysli:

Opublikowano

Skąd ty wyczytujesz to WR8,10,11 ? :mysli:

Z pierwszego postu Bart-sa który jest przyklejony na każdej stronie tego wątku :decayed: Do tego musisz porównać numery sprężyn z tą tabelką http://www.a4-klub.pl/smf/rozne/SiA.pdf ktora też jest przyklejona w tym dziale :)

Musze porównać jeszcze klika aut ale wydaje mi sie ze w przypadku identycznego auta jak Twoje i fabrycznego zawieszenia 1BV na wlepce były by inne WR sprężyn, powiedzmy o klase niżej. No ale to trzeba dokładnie sprawdzić. Narazie dobieranie sprężyn po tym co jest na wlepce to numerologia :)

Opublikowano

nie ma co patrzeć na wagi ja wziąłem teoretycznie lzejsze zawieszenie a wcale tak super przód nie usiadł, to loteria i nie ma sie co rozdrabniać, njalpeiej brać z auta podobnego wagowo i zobaczyć wcześnej jak na nim siedziało.

Opublikowano
  • Autor

Wrzucam wlepe z mojego auta na prośbę mikołaja85. Wlepa z 1.9 Q AVF z seryjnym s-line

29052011084.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam foto wlepy od innego AVF 1.9TDIQ - te same kategorie wagowe (1BE + 0YL/0JH).

Opublikowano

Mam foto wlepy od innego AVF 1.9TDIQ - te same kategorie wagowe (1BE + 0YL/0JH).

Domyślam się że też to tez Avant :) Przydał by sie chociaz jeden sedan quattro do porównania.

W Etce znalazłem coś takiego, wynika z tego że dla tego samego ciezaru tylnej osi musimy zastosować dla zawieszenia 1BE jedna klase wagową niżej

klasyciezaru.jpg

Opublikowano

Dla porównania wtrącę, że u mnie w avancie przy zawiasie 1BV i wadze samochodu 1626 kg czyli 20 kg mniej niż u Czestera zakres mas jest taki sam czyli OYL i OJH.

Opublikowano
  • Autor

Domyślam się że też to tez Avant :) Przydał by sie chociaz jeden sedan quattro do porównania.

Tak - potwierdzam, że to Avant.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie szybkie pytanie, ktoś już rozgryzł ile w przybliżeniu (w mm) samochód siądzie jeśli wezmę sprężyny o niższej kat wagowej ?

dla przykładu: moje springi przód to kat wag 9 (1BA), jeśli będę chciał kupić springi powiedzmy kat wag 7 (1BE/1BV) to siądzie więcej niż -20 mm, a czy wiadomo o ile mniej więcej pójdzie w dół ? :mysli:

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie, ktoś już rozgryzł ile w przybliżeniu (w mm) samochód siądzie jeśli wezmę sprężyny o niższej kat wagowej ?

dla przykładu: moje springi przód to kat wag 9 (1BA), jeśli będę chciał kupić springi powiedzmy kat wag 7 (1BE/1BV) to siądzie więcej niż -20 mm, a czy wiadomo o ile mniej więcej pójdzie w dół ? :mysli:

cięzko to wyczuć ja wziąłem 2 wagi w dół i przód siadł 1,5cm tył 2,5 cm szczęscie i tyle a te wagi to se mozna w ..... wsadzić , zalezy dużo od stanu zawieszenia jak bardzo wytyrane

Opublikowano

cięzko to wyczuć ja wziąłem 2 wagi w dół i przód siadł 1,5cm tył 2,5 cm szczęscie i tyle a te wagi to se mozna w ..... wsadzić , zalezy dużo od stanu zawieszenia jak bardzo wytyrane

Wziąłeś 2 wagi w dół na przód i 2 w dół na tył ?

totalna loteria jesli chodzi o ten temat :confused4: