Gość MorgothV8 Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 OT: Generalnie mój system operacyjny ma 6-7 lat (SERIO), co pewien czas drobne (mniejsze/więlsze) upgrade'y... FreeBSD 4.0 -> 4.5 -> 4.8 -> 4.10/5.0 -> 5.1 -> 5.2.1 (fuj!) -> 5.3 -> 5.5 -> 6.2 .... teraz ??? 6.3 czy 7.0 (przeglądam fora - aktualnie są bety obu systemów) Co do laptopka to ja polecam Toshiby, procek w/g mnie najlepszy Turion, conajmnie 4 USB 2.0 + inne pierdoły komunikacyjne (jak najwięcej), poza tym brałbym jakąś dobrą grafę a nie jakąś co dzieli pamięć RAM...
boban Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Ja też mam Toshibe M70-160 już ponad dwa lata i śmiga jak burza - żadnych problemów, porządna grafika i fajne głośniczki Harmana/Kardona :)POLECAM! Praktycznie sie nie grzeje co wcale nie jest takie oczywiste w innych lapkach.
blind1 Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 z tego co sie orientuje to acer najblizszy serwis ma na slowacji,a odnosnie wytrzymalosci laptłoka na niedogodnosci transportu i zmian temperatury to dell wydaje mi sie byc takim laptłokiem ktory wszystko to niezle znosi.choc nie jestem zwolennikiem laptłokow moj słozy mi juz 5 lat i naprawde czesto jest w bagazniku i jeszcze nigdy nie odmowil posluszenstwa choc za takie traktowanie chyba powinien wiec jezeli moge polecic to dell.oczywiscie wybor zalezy tylko i wylacznie od nabywcy wiec to tylko moje skromne zdanie na ten temat. p.s brat posiada ibm taz go transportuje dwa razy w miesiacu na trasie poznan wawa i wszystko prawie jest ok,poza bateria.
pet3r Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 kiedyś czytałem artykuł o misjonarce, która śmiga po Afryce - żaden sprzęt nie wytrzymywał tych warunków (kurz, temperatura, nidogodności transportu) dopóki nie kupiła Toshiby (modelu nie pamiętam).
wustyle Opublikowano 11 Listopada 2007 Opublikowano 11 Listopada 2007 tylko mac book '-) najlepiej pro '-)
rafalekx Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 Panowie podpinam się do tematu... Nie chcę rozpoczynać nowego, bo temat dotyczy prawie tego samego. Tak więc... Szukam laptopa do 4 tys. Najchętniej 17'', ale niech mi ktoś podpowie czy to nie będzie zbyt ogromna walizka. (może ktoś ma i od noszenia tego kolosa już go cholera bierze - niech się tacy ludzie wypowiadają ). W tym momencie najbardziej interesowałyby mnie chyba HP-ki, przynajmniej na nie zwracam największą uwagę. Ale inne propozycje też mile widziane. Właśnie co do HP i 17'', podobno nie da rady wgrać Windowsa XP - brak sterowników... Czy to prawda? Oczywiście dla mnie liczy się tylko taki laptop z którego może wyrzucić Vistę i wgrać XP, bo na Viscie nie będą mi chodziły potrzebne na studiach programy...) Jakieś wymarzone parametry ogólnie mam ale podpowiedzcie mi jakie zestawienie byłoby najfajniejsze, żeby to pośmigało przez kilka latek. Piszcie wszystko co tylko wam by najbardziej odpowiadało w okolicach tej ceny, jeśli ktoś wolałby np. 15'' też może napisać, bo w każdej chwili może mi się odmienić. Trochę się przyzwyczaiłem do 19''LCD od stacjonarnego - stąd pomysł na 17'' no nie tylko stąd, bo przydaje mi się większy ekran do projektowania w CADzie. Liczę na waszą pomoc. Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam!
pet3r Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 mam HP Pavilion DC8323ea (17", DualCore 1,6GHz, 1GB RAM, 120GB dysk, karta nVidia GeForce Go 7600 256MB własnej pamięci, Win XP Home) - zestaw w podobnej specyfikacji dostaniesz za ok 3500 zł. jeżeli chodzi o parametry - jestem w pełni zadowolony (np Crysis, który jest uznawany za grę o ogromnych wymaganiach śmiga na 1024x768 i detalach na medium/low) ale noszenie tego pudła to ciężka praca... nie dość, że sprzęt waży 3,7kg z całym zestawem to jest ogromny, ciężko manewrować nim w tramwaju, ale zawsze można wybrać plecak na laptopa - zmieszczą się w nim i komp i książki czy zeszyty, a do tego ręce mamy wolne więc jakąś walizkę można zabrać. szukaj sprzętu z serii Pavilion DV9xxx - są lżejsze i wyglądają ładniej a w 4k zmieścisz się spokojnie - za ~4200 jest DV9780, który jest na prawdę potężnym sprzętem - http://www.allegro.pl/item302203094_pavilion_dv9780ew_dv9780_2gb_320gb_nv8600_katowice.html . z tym, że jest na Viście ale podobno znalezienie sterów nie jest ogromnym problemem, pasują od innych modeli.
rafalekx Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki pet3r Ale nadal mnie zastanawia czy nie będzie problemu z tymi sterownikami. Każdy kto ma 17'' laptopa chwali sobie, mimo jego wielkości, a Ci co mają 15-stki lub nie mają jeszcze laptopów krzyczą niemiłosiernie że one są ogromne, że tylko problem z nimi bo takie wielkie. Codziennie z nim nie będę biegał, ale raz/ dwa razy na tydzień gdzieś go przetransportuję... I to nie zawsze. Najczęściej będzie służył jako stacjonarny. A co do tych modeli, czym różnią się te modele? Pavilion DV8XXX od Pavilion DV9XXX? Bo chyba te DV8XXX nie są starsze? Wg mnie mają bardziej "profesjonalny" wygląd, np. DV8300 http://www.allegro.pl/item305559180_hp_dv8300_dc_t2300_160gb_geforce7600_pilot_fv_raty.html Mi się bardzo podoba, ale parametry nie powalają... Cena też wysoka
YATES Opublikowano 10 Lutego 2008 Opublikowano 10 Lutego 2008 Ja kupiłem ostatnio HP z matrycą 17 cali , procesor dwurdzeniowy 2x 1,46 , RAM 2GB,dysk 250 GB za 2800zł i narazie jestem bardzo zadowolony.
pet3r Opublikowano 11 Lutego 2008 Opublikowano 11 Lutego 2008 nie wiem jak to dokładnie jest ale D8xxx nie ma już w sklepach, czyli pewnie są starsze, dodatkowo w większości to sprzęty prowadzone z zagranicy. oda razu mówię, że z gwarancją problemu - 12 miesięcy kosztuje koło 100 zł. a co do lapsa z ostatniego linku - sprzęt zdecydowanie za drogi, jak widzisz mój jest porównywalny a dałem 3300 zł + gwarancja.
Gość NyPal Opublikowano 11 Lutego 2008 Opublikowano 11 Lutego 2008 To i ja sie podepnę pod temat !!! Szukam Laptopa w rozzsadnych pieniądzach (najlepiej jakby ktos mial mozliwosc z USA zassać ) ale dla mnie priorytetem jest matryca 12" lub mniejsza ale z wbudowanym DVD RW.
adadur Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Słuchajcie jak sie ma obecnie "wojna" pomiędzy AMD a Intelem w procesorach do laptopów. Obecnie mamy Intel Core2 Duo oraz AMD Turion 64 X2 czy można powiedzieć że któryś jest lepszy? Jeśli już o procesorach to trzeba by też wspomnieć też i o kartach graficznych jak obecnie ma sie współzawodnictwo ATI i Nvidia?
rafalekx Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 Wracam do tematu. Panowie jaką grafikę brać? I jakie są różnice w cenach? GF 8400 GS z TurboCachem 256MB (do 800MB) a GF 8600 np. GT z TurboCachem 512MB (do 1024 chyba...) O co dokładnie chodzi z tym TurboCachem? Jeśli piszą że do 800MB to znaczy że bierze sobie z RAMu? Duże są różnice między 8400 a 8600? Co polecacie? A i jaka jest różnica między prockiem Core 2 Duo 2,0Ghz 4MB cache, a Core 2 Duo 2,2Ghz też 4 MB cache? Chodzi tylko o te 2x po 200 Mhz?
fahrenheit Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 na grafe patrz ile ma potokow i ile jednostek vertex shader, a nie na marketingowe chwyty w stylu "DDR 3- 1024 MB" seria 8400, 8500 - niska polka 8600- powiedzmy srednia klasa, zalezy jeszcze od przydomkow- podam nizej 8800- high end GS, GE, GL i podobne- wersje okrojne-roznie-albo wolniejsze pamieci, albo slabszy zegar, ramdac, zawsze czegos mniej, ogolnie wolnijesze, karty do worda ze tak sie wyraze GT, GTX - to juz ladnie smiga, jest co ma byc ULTRA- full wypas co do procka to wydaje mi sie, ze pytasz o te na rdzeniu Merom'a do lapkow, to roznica jest tylko w tych 200 Hz, ale roznica moze byc duza w w zaleznosci z ktorego miejsca plastra on pochodzi, a to juz po kodach [br]Dopisany: 15 Luty 2008, 22:30 _________________________________________________ mac book 13" (czarny) audi a4 (czarne)[br]Dopisany: 15 Luty 2008, 22:59 _________________________________________________co do lapkow to najwydajniejsza i najmniej awaryjna jest Toshiba, dobry jest Dell chocby dla tego ze nie dal sie viscie , a najlepszy jest ze stajni Apple
YATES Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 A co sądzicie o HP Pavulion np. taki http://allegro.pl/item309357027_hp_pavilion_dv9000_core_2ghz_2gb_250gb_gf8400_vhp.html ???
rafalekx Opublikowano 17 Lutego 2008 Opublikowano 17 Lutego 2008 No właśnie z HP jest taki problem że nie ma w nich GF 8600 i wyżej... najlepsza grafika w HP to 8400 dlatego ja jeszcze jutro dokładnie wypytam czy jest jednak jakaś nadzieja na GF 8600 GT w HP, bo jeśli nie to chyba wybiorę składaka COMPAL za dużo mniejsze pieniądze parametrami przewyższającego nie jednego markowego laptopa... Ostatnio bardzo dużo dobrego słyszałem o laptopach COMPALa z serii FL90. Może wyglądem odbiegają od markowych laptopów takich jak np. HP Pavilion (który mi się bardzo podoba) ale za mniejsze pieniądze dostaniemy dużo lepsze podzespoły i ja jednak chyba wybiorę COMPALa. Tu przykład: http://www.mobilworld.pl/produkt/fl90_t7500__4gb_ram__250gb_hdd.php? po lewej stronie jest test jednego takich laptopów, bardzo dużo dobrego o nich piszą, podobno bardzo solidne. Ma ktoś takiego składaka? Co o nich myślicie?
adadur Opublikowano 18 Lutego 2008 Opublikowano 18 Lutego 2008 Ale można spotkac grafiki NVIDIA Quadro FX 570M i jak sie one mają w porównaniu do GF.
Ciepły Opublikowano 18 Lutego 2008 Opublikowano 18 Lutego 2008 Ja osobiscie posiadam laptopika firmy Toshiba i jestem strrasznie zadowlony jezeli chodzi o servis gdby cos sie stalo (co jest malo prawdopodobne ba toshibe cec**je wysoka jakosc) To wystarczy emial i na drogi dzien przyjezdza kurier zabiera laptopa i za kilka dni go wraca oczywiscie za darmo do tego serwis jest w calej europie takze darmowy. Dodam takze ze oprogramowanie zainstalowane w lapie po zakupie jest bardzo rozwniete i posiada programy na ktorych mozna spokojnie pracowac.
adamq Opublikowano 18 Lutego 2008 Opublikowano 18 Lutego 2008 No właśnie z HP jest taki problem że nie ma w nich GF 8600 i wyżej... najlepsza grafika w HP to 8400 dlatego ja jeszcze jutro dokładnie wypytam czy jest jednak jakaś nadzieja na GF 8600 GT w HP, bo jeśli nie to chyba wybiorę składaka COMPAL http://www.komputronik.pl/Notebooki/HP_Compaq_/_Pavilion/Notebooki_HP_Pavillon_rozrywka_dla_domu/HP_Pavilion_dv9x000__17_cali_duza_wydajnosc_rozrywka_dla_domu/HP_Pavilion_dv9790ew_T9300_17__4GB_NV8600_2X250GB_VHP_/pelny,id,51810/ - tu masz HP-ka z GF 8600.
Rekomendowane odpowiedzi