Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam modul 8E0 907 279 E. Czy zeby dolozyc CLH musze wymienic na F?

..dokładnie E nie obsługuje clh :confused4:

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

w razie coś wspomóż sie miernikiem :cool1:

W sumie racja, nie pomyślałem o tym :doh1:

Dzięki i pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Dziś dzięki wątku "Bart-S" i pomocy "WRCLaguna" :notworthy: :notworthy: :notworthy::hi: :hi: :hi:

do modułu SD-2 dodałem opcję AUTO z Fotochromem i włącznikiem DRL/CLH na Bi-ksenonach.

Do pełni szczęści potrzebują jeszcze w jakiś sposób podczas odpalania samochodu (wyłączyć automatycznie) włączanie się świateł mijania (w trybie AUTO gdy jest ciemno).

Reasumując: Chcę, żeby światła w trybie AUTO w nocy zapaliły się dopiero po odpaleniu silnika :mysli: :mysli: :mysli:

Może macie jakiś pomysł, który kabe przeciąć i na nim wstawić przekaźnik sterowany przez alternator?? :mysli: :mysli: może tak wstawić przekaźnik na kabelku (WS pin 11 => MCE pin 25)

A i jeszcze jedno: :mysli:

Chciałbym, żeby światła mijania zaświecały się później (gdy będzie bardziej ciemno). Czy VAG-iem w MCE kanał "9" mogę tam to zmienić. Jeżeli wiecie coś na ten temat to piszcie gdzie to można wyregulować. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Chciałbym, żeby światła mijania zaświecały się później (gdy będzie bardziej ciemno). Czy VAG-iem w MCE kanał "9" mogę tam to zmienić. Jeżeli wiecie coś na ten temat to piszcie gdzie to można wyregulować. :mysli:

Adaptacje MCE, kanał 21.

Opublikowano

OK dzięki poszukamy. :)

Opublikowano

Adaptacje MCE, kanał 21.

Bartku mamy niedostepny kanal :confused4: Nie wiem czy czasem nie tyczy sie to B7 .

MCE mamy z literka F :)

Znasz login 11 do MCE ?

Opublikowano
  • Autor

Adaptacje MCE, kanał 21.

Bartku mamy niedostepny kanal :confused4: Nie wiem czy czasem nie tyczy sie to B7 .

MCE mamy z literka F :)

Znasz login 11 do MCE ?

Możliwe, że soft w naszych MCE jest nieco ograniczony - loginu nie mam ale poszukam :good:

Opublikowano

No właśnie jak się do tego dobrać:??

Kodowanie

? Xxxx: Podwozie

0 = Limousine (PR-K8B)

1 Avant = (PR-K8D)

2 Cabriolet = (PR-K8K)

? x xxx: jazdy włącznik światła

0 = Rain / Light Sensor (G397) nie jest zainstalowany (PR-8K0/8K1/9C6/8K4)

1 = Rain / Light Sensor (G397) zainstalowane (PR-8K3/8K7/9C7/8K9)

xx xx: Zaczep przyczepy

0 Trailer Hitch = Nie zainstalowany (PR-1D0)

1 = Zaczep przyczepy zainstalowane (PR-1k2)

xxx x: Reflektory

0 = halogenowe reflektory w / o Daytime Running Lights (PR-8Q0/8Q1 +8 K0/8K7)

1 = reflektory halogenowe ze światłami do jazdy dziennej (PR-8Q0/8Q1 +8 K1/8K3/9C6/9C7)

2 = Bi-ksenonowe reflektory z światła do jazdy dziennej (PR-8Q3/8Q5 +8 K9/8K4)

3 = Bi-ksenonowe reflektory w / o Daytime Running Lights (PR-8Q3/8Q5 +8 K0/8K7)

4 = Bi-ksenonowe reflektory z Daytime Running / Tail / License Plate Lights (PR-8Q3/8Q5 +8 K1/8K3)

xxxx: Kraj

1 = Rest of World / kraje skandynawskie / Dania / Chorwacja / Kraje Bałtyckie z Bi-Xenon

2 = krajach nordyckich / Dania / Chorwacja / Kraje Bałtyckie bez Bi-Xenon

3 = USA / Kanada z Bi-Xenon

4 = Kanada bez Bi-Xenon

5 = pojazdy specjalne

Adaptacja

Kanał 001: Coming Home czas

Czas aktywacji oświetlenia Coming Home.

Standard: 30 Seconds

Zakres: 0 ... 60

Przyrosty: 1 II

Kanał 002: światła hamowania ściemniania

Standard: 30%

Zasięg: 13 ... 40%

Kanał 003: Light Tail ściemniania

Standard: 32%

Kanał 004: Tylne światło przeciwmgielne ściemniania

Standard: 28%

Kanał 005: światła do jazdy dziennej ściemniania (Low Beam)

Afektywnych z Halogen tylko.

Standard: 92%

Zasięg: 51 ... 100%

Kanał 006: światła do jazdy dziennej ściemniania (High Beam)

Afektywnych z Bi-Xenon tylko.

Standard: 70%

Kanał 007: światła do jazdy dziennej ściemniania (Światła przeciwmgielne)

Afektywnych dla tylko Kanada.

Standard: 92%

Kanał 008: światła do jazdy dziennej

Standard: 1 (ON)

0 = Daytime Running Lights Off

1 = Daytime Running Lights On

Kanał 009: opóźnienie wyłączenia (Low Beam)

Low Beam opóźnienie wyłączenia z Light Switch w pozycji AUTO.

Standard: 51

Zakres: 0 ... 64

Kanał 010: Low Beam odpowiedzi

0 = Lights Parking OFF po Terminal S OFF

1 = Lights Parking pozostanie włączony po Terminal 15 OFF

Kanał 011: Low Beam Response (Terminal 15)

0 = brak świateł pozycyjnych

1 = Alarm na Otwarte Drzwi

2 = Lights Parking OFF na Otwarte Drzwi

Kanał 012: Highway / Comfort Miga

0 = Highway / Comfort Miga OFF

1 = Highway / Comfort miga

Kanał 013: Ustawienia wycieraczek

Standard: 115

+001 Szybkość Reset =

+002 = Short to Plus Monitoring

+004 = Czujnik deszczu aktywnych

+008 = Długi post Wycieranie Po płukaniu (Drop / Tear Wycieranie)

+016 = Prędkość zależy od interwału wycieraczek aktywnych

+032 Reflektorów = System Podkładka aktywnych

+064 = Bieg wsteczny Wycieranie aktywnych

Kanał 014: Parking NAR Wyłączenie światła

0 = Lights Parking nieaktywny

1 = Lights Parking aktywnych

Kanał 016: światła przeciwmgielne zimnej Diagnoza

0 = światła przeciwmgielne zimnej Diagnoza lampy aktywnych

1 = Mgła Światło zimnej Diagnoza lampy nieaktywnych (tj. DTM Edition)

Kanał 020: Konfiguracja czujnika Rain-/Light

Standard: 2

+01 = Highway światła

+02 Lekki deszcz =

Kanał 021: Korekcja pomocy czujnika

Standard: 59%

Kanał 022: Stopień transmisji (Front Window)

Czujnik deszczu Stopień transmisji przy 880 nm.

Standard: 45%

Kanał 081: Ochrona komponentów

Aby rozpocząć proces Numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) uczenia się, wpisz / save 46992 jako nową wartość.

Opublikowano

Siema,

Poluje na włącznik świateł z funkcją auto. Czy do B6 podchodzi tylko ten z końcówką B czyli dedykowany do B6, cz idzie założyć również ten z końcówką D który dedykowany jest do B7. Nie będzie wtedy jakichś problemów z działaniem??

pozdr :hi:

Opublikowano
  • Autor

Siema,

Poluje na włącznik świateł z funkcją auto. Czy do B6 podchodzi tylko ten z końcówką B czyli dedykowany do B6, cz idzie założyć również ten z końcówką D który dedykowany jest do B7. Nie będzie wtedy jakichś problemów z działaniem??

Ten z B7 podejdzie - troszkę inaczej piny podłączasz i zabangla.

Opublikowano

To elegancko. Ale nie będzie żadnych takich ściem, że nie będą działały jednocześnie światła mijania i halogeny bo gdzieś o tym czytałem?

Teraz pytanie za pińcet punktów:

-czy do MCE kostka B 23 pin to podejdą te piny:

http://allegro.pl/piny-pin-konektorki-mini-iso-vw-audi-seat-skoda-i1862073556.html

-czy do MCE kostka C 32 pin podejdą te piny:

http://allegro.pl/piny-pin-konektorki-fakra-vw-audi-seat-skoda-bmw-i1897421738.html

Opublikowano

tak podejdą właśnie te ,tylko że możesz mieć problem z pozapinaniem kostek (dawno ich nie używałem bo jak kiedyś brałem to musiałem pilniczkiem piny troszke piłować coby zabezpieczenie kostki sie zamykało) :gwizdanie:

jak chcesz ori to mów :wink4:

Opublikowano

Jak masz to zapodaj ile i za ile :kox::wink4:

Opublikowano

Witam wszystkich dociekliwych. Mam trochę dziwne pytanie , czy w funkcji CLH jest możliwość przekodowania trybu tylnych lamp z pozycji na wsteczne + oświetlenie tablicy ? .Taki patent jest m.in. w Vecrtrze C. Może ktoś próbował , będę wdzięczny za podpowiedzi. Pzdr MARIO.

Opublikowano

Jak jest z diagnostyką do modułu haka brak błędów świadczy o komunikacji z MCE i trzeba sprawdzić przez wpięcie przyczepki? Potrzebuję sprawnej instalacji na grudzień :notworthy:Pomocy!

Opublikowano

Witam Panowie chciałbym sie dowiedzieć coś na temat samopoziomowania bixenonów w a4 b7 chodzi mi o założenie takiej instalacji jaki koszt od czego sie zabrac krok po kroku, jak również kwestie spryskiwaczy czy dużo z tym zachodu?ale pierwsze samopoziomowanie..chciałbym zrobic taki model u siebie w autku:)pomóżcie

Opublikowano

Witam Panowie chciałbym sie dowiedzieć coś na temat samopoziomowania bixenonów w a4 b7 chodzi mi o założenie takiej instalacji jaki koszt od czego sie zabrac krok po kroku, jak również kwestie spryskiwaczy czy dużo z tym zachodu?ale pierwsze samopoziomowanie..chciałbym zrobic taki model u siebie w autku:)pomóżcie

:arrow2:http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=225010.0 ;)

Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich dociekliwych. Mam trochę dziwne pytanie , czy w funkcji CLH jest możliwość przekodowania trybu tylnych lamp z pozycji na wsteczne + oświetlenie tablicy ? .Taki patent jest m.in. w Vecrtrze C. Może ktoś próbował , będę wdzięczny za podpowiedzi. Pzdr MARIO.

Oficjalnie oprogramowanie MCE nie posiada takiej funkcji - ewentualnie możesz pobawić się kodowaniem głównym MCE. Być może zakodowanie sterownika pod wariant innego kraju ustawi system w konfiguracji, której szukasz (spróbuj pobawić się dwoma ostatnimi bitami - kodowanie modułu dla B7 masz w odpowiednim rozdziale pierwszego postu).

Jak jest z diagnostyką do modułu haka brak błędów świadczy o komunikacji z MCE i trzeba sprawdzić przez wpięcie przyczepki? Potrzebuję sprawnej instalacji na grudzień :notworthy:Pomocy!

Jeśli zakodowałeś moduł haka w MCE oraz zegarach i nie zgłasza błędów to wszystko jest OK. Napisz co było nie tak, bo borykałeś się z tą instalacją już jakiś czas.

Opublikowano

No i udałaoooooo się!!!!!! :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Wyłączyć światła mijania w funkcji AUTO gdy jest ciemno do czasu zapalenia silnika.

Prosty schemat dla B6/B7 z włącznikiem świateł AUTO (i prawdopodobnie inne modela grupy VW) :wink4:

Pin 3 [fioletowy] na "WS" to:

Wyjście 12V gdy "WS" tylko w pozycji "0" (rozłączenie świateł mijania)

Kopia_P1040183.jpg

Oraz zastosowałem taki przekaźnik po to aby ksenony zaświeciły się dopiero po wypoziomowaniu.

P1040182.jpg

A tak podłączyłem do B6 z MCE „F”, Bi-ksenonami, oraz wcześniej dołożonym modułem SD_2:

Włącznik świateł (WS) AUTO (8E0 941 531 B),

Lusterko fotochrom (8E0 857 511),

Włącznik DRL/CLH (8E1 919 094 D 5PR)

P1040185.jpg

Wiecie, że przy funkcji AUTO w czasie jazdy nie działa samo poziomowanie i światła są wysterowane do dołu !!!!! Dopiero przełączenie „WS” na światła mijania włącza samo poziomowanie. :confused4: :confused4: :confused4: :confused4:

Opublikowano

No i udałaoooooo się!!!!!! :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Wyłączyć światła mijania w funkcji AUTO gdy jest ciemno do czasu zapalenia silnika.

Prosty schemat dla B6/B7 z włącznikiem świateł AUTO (i prawdopodobnie inne modela grupy VW) :wink4:

Pin 3 [fioletowy] na "WS" to:

12V gdy "WS" tylko w pozycji "0" (rozłączenie świateł mijania)

Kopia_P1040183.jpg

Oraz zastosowałem taki przekaźnik po to aby ksenony zaświeciły się dopiero po wypoziomowaniu.

P1040182.jpg

A tak podłączyłem do B6 z MCE „F”, Bi-ksenonami, oraz wcześniej dołożonym modułem SD_2:

Włącznik świateł (WS) AUTO (8E0 941 531 B),

Lusterko fotochrom (8E0 857 511),

Włącznik DRL/CLH (8E1 919 094 D 5PR)

P1040185.jpg

Wiecie, że przy funkcji AUTO w czasie jazdy nie działa samo poziomowanie i światła są wysterowane do dołu !!!!! Dopiero przełączenie „WS” na światła mijania włącza samo poziomowanie. :confused4: :confused4: :confused4: :confused4:

ale nabazgrane :black:

i pytanko: na pierwszym nibyschemacie ( :decayed: ) '12V alternator' podłączałeś do alter...czy jakiś kabel w skrzynce bezpieczników?

u mnie dojdzie jeszcze jeden przekaźnik aby SD2 zapalał się tylko podczas funkcji AUTO (mam CLH/regulacja wysokości świateł)

A co do samopoziomowania w funkcji AUTO to powiem ci nawet więcej, nie działa nawet ręczna regulacja (normal ksenon w b6)

a poza tym... :good: bo troszkę wkur... jak za szybko się zapalają światełka...