jarko Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Witam, Takie oto objawy: Najpierw mi się sam wyłączał... Spokojnie Sobie coś tam robiłem a on jak gdyby nigdy nic robił sobie turn off... Teraz jest gorzej bo już się nie chce w ogóle dźwignąć. Po naciśnięciu ON słyszę tylko jak dyski się powoli uruchamiają, wiatraczek zewnętrzny i wiatrak na procesorze który ma pracuje na falujących obrotach. Nie odpala monitor, nie pojawia sie nic związanego z uruchamianiem systemu... Ja stawiam na awarię zasilacza, ktoś ma jakies inne pomysły :?: Z góry dzięki za pomoc
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 płyta główna optymistycznie wnioskujesz czy taki strzał :?: jutro kupię zasilacz i zobaczę co z tego wyjdzie.
kubson Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Wyłaczanie komputera jest najczestszą przyczyna zasilacza, lub jak masz mocny sprzęt to także zasilacz nie ogarnia i Ci kompa wyłącza. Jak możesz to napisz jakie tam podzespoły masz w tym komputerze.
chudineze Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 płyta główna optymistycznie wnioskujesz czy taki strzał :?: jutro kupię zasilacz i zobaczę co z tego wyjdzie. Jeśli w tej chwili nic się nie pojawia na monitorze to płyta ewentualnie ale nie zawsze grafika przy zasilaczu napewno by coś pokazał chyba, żeby się całkowicie spalił ale wtedy nawet wiatraczkiem by nie zakręcił. Popatrz na kondensatory na płycie może popuchły.
mcm Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 płyta główna optymistycznie wnioskujesz czy taki strzał :?: jutro kupię zasilacz i zobaczę co z tego wyjdzie. u mnie były te same objawy - płyta główna
kamilo Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Jaka specyfikacja sprzętu ? Ja bym zaczął od od przeczyszczenia wszystkiego dokładnie i posprawdzał czy wszystko dobrze wpięte. Nic nie to nie kosztuje więc warto od tego zacząć. Jeśli to nie pomoże to będziemy myśleć dalej. Jednak aby wykluczyć zasilacz trzeba znać całą konfigurację sprzętu. Po tym co opisałeś w pierwszy poście to może być wiele rzeczy - ram, grafika, płyta główna, zasilacz, procesor... ciężko wywróżyć. Także podaj co masz w skrzynce
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 przy zasilaczu napewno by coś pokazał chyba, żeby się całkowicie spalił ale wtedy nawet wiatraczkiem by nie zakręcił. Może też za niskie napięcie podawać, za mało prądu żeby wszystko ruszyć Kondensatory całe... A najlepsze że teraz się dźwignął i wypluł jakiegoś błęda: OC fail, please enter setup to change OC Fail settings Specyfikacja sprzętu: Płyta: GigaByte GA-81945 RAM: DDR2 512 TwinMos PC2-4300 Procesor: Intel Pentium 3.00 Grafika: GV RX60P128BE
Łepski Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 przy zasilaczu napewno by coś pokazał chyba, żeby się całkowicie spalił ale wtedy nawet wiatraczkiem by nie zakręcił. Może też za niskie napięcie podawać, za mało prądu żeby wszystko ruszyć Kondensatory całe... A najlepsze że teraz się dźwignął i wypluł jakiegoś błęda: OC fail, please enter setup to change OC Fail settings Specyfikacja sprzętu: Płyta: GigaByte GA-81945 RAM: DDR2 512 TwinMos PC2-4300 Procesor: Intel Pentium 3.00 Grafika: GV RX60P128BE "Podkrecales" :?:
kamilo Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 przy zasilaczu napewno by coś pokazał chyba, żeby się całkowicie spalił ale wtedy nawet wiatraczkiem by nie zakręcił. A najlepsze że teraz się dźwignął i wypluł jakiegoś błęda: OC fail, please enter setup to change OC Fail settings To masz przyczynę... zresetuj ustawienia biosu bo widocznie ktoś przesadził z OC.
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 "Podkrecales" :?: Absolutnie... zresetuj ustawienia biosu bo widocznie ktoś przesadził z OC. A jak się to robi
Łepski Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Albo bios zwariowal, albo ktos podkrecal Wnioskujac po bledzie
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 Dobra, bangla Dałem mu w biosie: Load Optimized Defaults Zresetowałem i cieszę się widokiem pulpitu Zobaczymy na jak długo to pomoże... Dzięki za dobrą radę
Łepski Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Zobaczymy na jak długo to pomoże... Dopuki nie zaczniesz babrac w biosie pewnie pomoze
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 Hehe jedyne co w biosie ruszałem kiedykolwiek to kolejność odczytywania z napędów/twardych dysków... A jednak się wysrało, ciekawe czy tak samo z siebie
kamilo Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 OC fail, please enter setup to change OC Fail settings Ten komunikat potwierdza że jednak coś było ruszane w biosie.
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 To pewnie teściowa musiała coś pogmyrać jak spałem Fajnie opisane: Resetowanie ustawień BIOS-u
zieluch Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 najprościej wyjąc baterie z płytyh przy resecie biosu, można też zdiąć zworkę ale to już bardziej pro :> co do twojego problemu jarko jak problem będzie się powtarzał to można upgrate biosu lub poprostu płyta pada, ze wskazaniem na to drugie
domjenick Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 To pewnie teściowa musiała coś pogmyrać jak spałem Fajnie opisane: Resetowanie ustawień BIOS-u Jarek link nie bangla
jarko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Opublikowano 20 Września 2010 To pewnie teściowa musiała coś pogmyrać jak spałem Fajnie opisane: Resetowanie ustawień BIOS-u Jarek link nie bangla Panie modzie, trza było sprawdzić i poprawić [mod] [/mod] Już jest dobrze EDIT Dopisany: 20 Wrzesień 2010, 23:28 najprościej wyjąc baterie z płytyh przy resecie biosu, można też zdiąć zworkę ale to już bardziej pro :> co do twojego problemu jarko jak problem będzie się powtarzał to można upgrate biosu lub poprostu płyta pada, ze wskazaniem na to drugie Czyli co, powoli na nowego kompa odkładać
Rekomendowane odpowiedzi