Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż Kratki aby odliczać VAT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witacie.

Jeśli ten temat był już wałkowany to sorki, ale szukałem i nic nie znalazłem :)

No więc: Jestem na swojej działalności. Wiadomo jak każdy chciałbym odliczać sobie vacik z paliwa, a jak wiadomo potrzebna do tego jest kratka i przekwalifikowani samochodu z osobowego na ciężarowy.

Mam pytanko: Gdzie coś takiego można załatwić i ile taka zabawa może kosztować. Gdze można kupić taką kratkę i jak wygląda cała procedura przeprowadzenia samochodu w ciężarowy?

Z góry dzięki z odpowiedzi!!!

Opublikowano

Co do kratki to wystarczy Ci ori siatka pionowa zwijana w rolete, bez problemu dostaniesz taka w cenie do 100zł, ja dałem 70zł na allegro :good: no chyba że chcesz profeske kratke metalową to mam taka na sprzedaż(w podpisie jest link)

Opublikowano

:polew:

Kratkę możesz sobie zamontować, ale nic Ci z tego, bo samochód musi mieć homologację producenta - w "warsztacie" tego nie zrobisz.

A A4 takowej nie miało w dawnych latach.

Opublikowano

istnieje taka mozliwosc ale jest to dla ciebie nie oplacalne, bo ludzie ktorzy sie tym zajmuja robia takie walki, zeby przy sciaganiu aut z USA nie placic jakis tam akcyz i wolaja sobie za takie "przerejestrowanie" pare tysiecy

Opublikowano

:polew:

Kratkę możesz sobie zamontować, ale nic Ci z tego, bo samochód musi mieć homologację producenta - w "warsztacie" tego nie zrobisz.

A A4 takowej nie miało w dawnych latach.

A nie wyjdzie na to samo jeśli w dowodzie zostanie wprowadzona zmiana na ciężarowe i 4 osoby??

Dlaczego wszyscy niby wszyscy moga vat odliczac a wlasciciele A4ek nie???

Opublikowano

Bo tu nie chodzi o "ciężarowe w dowodzie", tylko homolagację dla US, żeby Ci VAT odliczył.

A jak można było przeczytać w linku Kowiego, każdy US ma swoją intepretację przepisów.

Zresztą nie spotkałem się jeszcze z potwierdzonym przypadkiem, że ktoś sobie "sam" przerobił osobówkę na ciężarówkę i odliczył VAT.

Opublikowano

nie ma opcji abys "przerobil" a4'ke na ciezarowke, nie ma bata i juz, bezdyskusyjnie. wiem, bo sam przerabialem ten temat u siebie w miescie i zjezdzilem wszystkich specjalistow, diagnostow itd itd. z ciezarowki osobowke robisz w ciagu jednego dnia, wyjmujesz kratke, montujesz fotele, pasy, robis badanie i jazda do wydzialu komunikacji, natomist odwrotnie, tak jak Ty bys chcial nie mozesz. odsylano mnie do rzeczoznawcow samochodowych, jakichs ekspertow z PZmot'u itd, nawet u samego prezesa w olsztynskim oddziale pzmotu bylem i nic, pupa. kiedys podobno byla jakas tam dosyc droga opcja aby to zrobic i czesc handlarzy na tym ponoc niezle zarabiala, ale teraz to nie oplacalne.

ale jest na to rada, zrob tak jak ja, jak moja kolezanka i jeszcze pewnie setki innych "przedsiebiorcow" kup sobie jakies cinuecento van'a, uno vana, citroena c15, renault rapid'a, zuka, lublina, poloneza trucka za nie wiecej jak tysiac zlotych i juz, najprostsze i najszybsze wyjscie z sytuacji, ja osobiscie kupilem 11letniego fiata uno van'a, na chodzie, w calkiem niezlym jak na uno stanie za 1200pln brutto, 1,4 w benzynie, odliczam sobie vat od paliwa, tankuje kazde mozliwe auto wlasnie na fiacika i jest git, a autko dalem ojcu na dojazdy do pracy i jest git. moja kolezanka to juz w ogole trafila za***iście, bo kupila zuka oplaconego, z badaniami tech, na chodzie za 400pln, w benzynie i tez sie smieje US w twarz :)

ps. jesli jest na forum jakis kontroler z US to pozdrawiam :decayed::hi:

Opublikowano

Dzięki za pomysł :D Ja tylko muszę poszukać jakiegoś klekota żeby rope odliczać, ale to chyba nie problem :D

Jakby ktos miał jescze jakies pomysły to pisac :)

Opublikowano

nie ma opcji abys "przerobil" a4'ke na ciezarowke, nie ma bata i juz, bezdyskusyjnie. wiem, bo sam przerabialem ten temat u siebie w miescie i zjezdzilem wszystkich specjalistow, diagnostow itd itd. z ciezarowki osobowke robisz w ciagu jednego dnia, wyjmujesz kratke, montujesz fotele, pasy, robis badanie i jazda do wydzialu komunikacji, natomist odwrotnie, tak jak Ty bys chcial nie mozesz. odsylano mnie do rzeczoznawcow samochodowych, jakichs ekspertow z PZmot'u itd, nawet u samego prezesa w olsztynskim oddziale pzmotu bylem i nic, pupa. kiedys podobno byla jakas tam dosyc droga opcja aby to zrobic i czesc handlarzy na tym ponoc niezle zarabiala, ale teraz to nie oplacalne.

ale jest na to rada, zrob tak jak ja, jak moja kolezanka i jeszcze pewnie setki innych "przedsiebiorcow" kup sobie jakies cinuecento van'a, uno vana, citroena c15, renault rapid'a, zuka, lublina, poloneza trucka za nie wiecej jak tysiac zlotych i juz, najprostsze i najszybsze wyjscie z sytuacji, ja osobiscie kupilem 11letniego fiata uno van'a, na chodzie, w calkiem niezlym jak na uno stanie za 1200pln brutto, 1,4 w benzynie, odliczam sobie vat od paliwa, tankuje kazde mozliwe auto wlasnie na fiacika i jest git, a autko dalem ojcu na dojazdy do pracy i jest git. moja kolezanka to juz w ogole trafila za***iście, bo kupila zuka oplaconego, z badaniami tech, na chodzie za 400pln, w benzynie i tez sie smieje US w twarz :)

ps. jesli jest na forum jakis kontroler z US to pozdrawiam :decayed::hi:

Hehe widze troche ludzi to praktykuje :wink4: moj znajomy tez kupił seicento vana i rozlicza na niego paliwo do Q7 tylko mowił ze jest jeden mankament nie moze zatankowac jednorazowo wiecej jak 30 L :gwizdanie:

Opublikowano

... to trzeba ciągnąć auto zza Odry... za 600 euro można kupić homologację niemiecką... i zarabiasz 2 razy.. teraz jest jeszcze lepszy myk... za bankowozy też się nie płaci... więc montują w A8 kasetkę w bagażniku i już jest "bankowóz"... :kox: