Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Kontrolka ABS zapala sie powyzej 80 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w moim autku zapala sie zolta kontrolka ABS powyzej 80 km/h. Po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu kontrolka gasnie i nie zapali sie jesli nie przekrocze tej ze wlasnie predkosci. Hamulce dzialaja prawidlowo z, jak i bez zapalonego czujnika.

mial ktos taki przypadek?

dzieki :)

Opublikowano

Podłącz pod vag i zobacz czy są jakieś błędy, pewnie coś z czujnikiem jest nie tak...

Opublikowano

może masz brudne czujniki przy kołach

Opublikowano

Ja mam to samo. Wywala mi ABS i trakcje i ten wykrzyknik na srodku jak jade tak powyzej 160,170km/h. Felgi mam proste,zadnych bic itp.

Opublikowano

Koledzy jak to zdiagnozujecie to dajcie znac bo moj kumpel ma to samo w hondzie prelude :tongue4: tyle ze przy predkosci 110km/h z kluczyka mozna skasowac (w trakcie jazdy off i on zaplon na szybko) ale od razu po przekroczeniu tej predkosci wraca.. tez myslalem ze jakis czujnik abs przy kole ale czy to moze byc przyczyna :mysli:

Opublikowano

Witam serdecznie,u mnie było podobnie po przekroczeniu 90 km.zapalał mi się abs z wykrzyknikiem,wymieniałem tarcze,klocki i łożyska w tylnich kołach,przyczyną okazał się uszkodzony pierścień abs,wymieniłem i wszystko wróciło do normy,pozdrawiam. :good:

Opublikowano

Mi się tak stało dzisiaj jadąc do Balic autostradą A4 przy prędkości 160 km/h, zapalił sie wykrzyknik i kontrolka od ABSu i myślę sobie... o kur :confused4:, po zgaszeniu silnika i odpaleniu go jeszcze raz wszystko wróciło do normy... ABS działa prawidłowo, bo sprawdzałem kilka razy, nie ścigą itp... :mysli:. Czyżby to był jakiś czujnik czy coś innego?:hi:

Opublikowano

mam to samo jak jadę trochę dłużej(ok. 5km) z prędkością większą niż 120km/h zapala mi się kontrolka od ABSu po zgaszeniu auta wszystko jest ok. ABS działa. Przy zapalonej kontrolce nie działa :confused4:

Opublikowano

Panowie, u mnie jest to samo, przy dłuższej jezdzie stałą prędkością od 110 km/h włącza sie ta kontorlka. Co zrobić?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, u mnie podobnie zapala się kontrolka ABS jak jadę stałą prędkością ok 120km/h. Dziś też się zapaliła więc podpiąłem się laptopem i mam błąd 290 - czujnik liczby obrotów tylny lewy - G46, brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem. Myślicie, że mam uszkodzony czujnik czy tarczę od czujnika a może jest brudny?

Pozdrawiam

Witam ponownie, przeczyściłem dziś tarczę z rdzy od czujnika ABS, sam czujnik lekko dosunąłem do tarczy. W trakcie jazdy do 100 na razie wszystko w porządku. Zobacze czy błąd wystąpi jak na blacie będzie 120 lub więcej.

Opublikowano

koronka zabrudzona pewnie,lub ma bicie

Opublikowano

10postów o tym samym i żaden nie podłączył VAG'a

Opublikowano

Kiedyś miałem ten sam problem, a mianowicie powyżej 160 km/h zapalał się abs, wówczas nie miałem jeszcze vaga, ale ów usterkę naprawiłem wyjmując wszystkie czujniki abs-u, papierek ścierny jakiś drobny i poczyściłem wszystkie czujniki, sprawdziłem przy okazji te koronki co siedzą w nich czujniki czy całe, założyłem wszystko z powrotem, czujników jakoś specjalnie nie regulowałem tylko dosunąłem ja na max po czym zakręciłem tarczą ( troszkę się wtedy sam odsunął), jazda próbna i do tej pory żadnych problemów z abs nie mam. U mnie takie coś pomogło, podstawa to oczyszczone z brudu czujniki

Opublikowano

to moze kolega cingular opisze jak dostać sie do tych czujnikow, gdzie sa i co i jak pokolei zrobic. Bedzie przydatne :)

Opublikowano

jak odkręcisz koło to od wewnętrznej strony tarczy hamulcowej będzie widać przewód elektryczny prowadzący do czujnika. Wtedy czujnik wyjmujesz ( ja rozruszałem go góra,dół) bo nie chciał wyjść, czyścisz i wkładasz z powrotem. Było o tym sporo na forum. U mnie zabieg czyszczenia czujników pomógł :good: