Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Który silnik benzynowy wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy ktoś przesiadł się z 1.9tdi na 1.8T? Jezdzę samochodem B6 1.9tdi z wirusem na okolo 170koni. Coraz bardziej zastanawiam się nad opcją przejścia np na BEX 190 konnego, z racji tego że coraz mniej jezdze i to głównie po miescie...

Jakie wrażenia z jazdy 1.8? czy głośność przy wysokich obrotach jest dość słyszalna? czy delikatny pomruk? Muszę się przejechać takim autem :)

ja mam zamiar przesiąść się na 1.8T w Q ale w B5 bo diesla już nie chce, jeździłem kilkoma 1.8T i to auto lubi wyższe obroty a dźwięk wtedy jest ładny nie to co w dieslu

No tak trzeba auto trzymać na obrotach, w sumie rzadko wciskam gaz w podlogę. Chciałbym by zapanowała wieczna cisza w samochodzie :]

Opublikowano

Panowie czy ktoś przesiadł się z 1.9tdi na 1.8T? Jezdzę samochodem B6 1.9tdi z wirusem na okolo 170koni. Coraz bardziej zastanawiam się nad opcją przejścia np na BEX 190 konnego, z racji tego że coraz mniej jezdze i to głównie po miescie...

Jakie wrażenia z jazdy 1.8? czy głośność przy wysokich obrotach jest dość słyszalna? czy delikatny pomruk? Muszę się przejechać takim autem :)

ja mam zamiar przesiąść się na 1.8T w Q ale w B5 bo diesla już nie chce, jeździłem kilkoma 1.8T i to auto lubi wyższe obroty a dźwięk wtedy jest ładny nie to co w dieslu

No tak trzeba auto trzymać na obrotach, w sumie rzadko wciskam gaz w podlogę. Chciałbym by zapanowała wieczna cisza w samochodzie :]

Kolego wcale 1,8 nie trzeba trzymac na obrotach bez problemu ten silnik zbiera sie od 2 tys obr/min. POniżej jest dość znaczna dziura ale po przekroczeniu 1800-2000 obr samochód naprawdę zaczyna jechać bez większego zastanowienia na kazdym biegu czuc na plecach kilka niutków co prawda nie jest to takie wsiśniećie w fotel jak dieslu ale za to możesz ciągnać go do 6tyś obr/min i nadal masz te niutki dostępne. Nie zanikają one jak w dieslu po 3 tyś obr/min.

Można tym silnikiem poruszać sie po miescie bardzo oszczędnie mając pod nogą zapas coby pokazać co leciwe auto jeszcze potrafi.

Oczywiście najlepiej jest auto trzymać powyżej 3 tyś obr wtedy jest dopiero zabawa. Najlepiej rozpędzić auto powyżej 3 tyś odpuscić gaz i wciśnac w podłogę, od razu pojawia się uśmiech na twarzy bynajmniej u mnie. Co prawda pozostawiam sobie takie zabawy głownie na niedzielne przejażdżki bo wtedy to troszkę spali ale jak sie człowiek w korkach nastoi to korzysta sie jak troche luźniej w weekend.

Opublikowano

Od niedawna mam A4 b6 z silnikiem 1.8 T i jestem pod wrazeniem osiagow tego silnika ! Polecam :good:

Opublikowano

jak tam panowie spalanie w waszych 2.4 V6? :mysli:

Opublikowano

Na trasie bez problemu zejdę poniżej 8,5 litra. Ogólnie jeżdżę mało - w ciągu ostatniego roku zrobiłem 8 tys km. Moja jazda to 70% miasto - ogólne spalanie to 10,5 l/100km.

Opublikowano

Na trasie bez problemu zejdę poniżej 8,5 litra. Ogólnie jeżdżę mało - w ciągu ostatniego roku zrobiłem 8 tys km. Moja jazda to 70% miasto - ogólne spalanie to 10,5 l/100km.

fajna wiadomośc :decayed: może i mi się uda ale póki co katuję bo silniczek pięknie chodzi :notworthy:

Opublikowano

Od niedawna mam A4 b6 z silnikiem 1.8 T i jestem pod wrazeniem osiagow tego silnika ! Polecam :good:

dorwales w PL czy byla wycieczka za granicę? Bo ja wciaż szukam czegos w PL...

Opublikowano

popraw swój opis

Opublikowano

Bo ja wciaż szukam czegos w PL...

po swoich doświadczeniach z poszukiwań auta w PL ( tyś kilometrów po naszych drogach i kilka bezwypadkowych "igiełek" )doradzam wyjazd na zachód :cool1: , jeśli jeszcze masz kogoś kto tam pracuje to tym bardziej. Jeśli bym kiedyś zmieniał to już bym nie ryzykował poszukiwań u Nas - szkoda nerwów.

Opublikowano

jak tam panowie spalanie w waszych 2.4 V6? :mysli:

Gazu na trasie przy prędkości 160 (+-20) koło 11-12 (kiedyś udało mi się zejść do 10, ale mało nie zasnąłem jadąc cały czas 130 ;) ), w mieście średnio 15-16, oczywiście jak nie jeździsz jak emeryt. Przy lżejszej nodze da się zejść niżej. Tylko nie po to ma się V6 żeby go nie posłuchać :>

Opublikowano

A w b6 silnik 2.4 czymś się różni od b5?