maxus24 Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 witam mam taki problem iz nieposiadam kodu do radia i boje sie ze jak odlacze akumulator to juz radio niezadziala,i ma takie pytanie czy jest mozliwosc podlaczenia jakiegos drugiego akumulatora w gniazdo zapalniczki zeby podtrzymac prad ? a moze ktos doradzi cos innego
zuloo Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Jeśli masz drugi akumulator to podłącz go kablami do auta i wtedy odłącz stary
maxus24 Opublikowano 29 Września 2010 Autor Opublikowano 29 Września 2010 a nic sie niestanie jak to podlacze ? i czy to musi buyc taki sam akumulator czy moze byc z punciaka naprzyklad ?
robert3384 Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 to jest tak kolego jak byś odpalał autko z kabli, może być od czego kolwiek byle miał 12v. a jak masz już nowy na stanie, to możesz nawet połączyć prostownik i wtedy odpiąć stary i podłączyć nowy. pamiętaj żeby pierwszą odpiąć masę (-) a dopiero plus (+) przy podłączaniu odwrotnie pierwszy (+) drugi (-) i wtedy dopiero odpinasz zastępczy akumulator czy też prostownik. jeśli się mylę proszę mnie poprawić. pozdrawiam
domjenick Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 jeśli auto wyjechało z fabryki z tym radiem-nic się nie stanie-nie potrzeba kodu
fayera Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 jeśli auto wyjechało z fabryki z tym radiem-nic się nie stanie-nie potrzeba kodu :good:j.w. też za pierwszym razem sie bałem bo róg z kodem mam wyrwany
maxus24 Opublikowano 30 Września 2010 Autor Opublikowano 30 Września 2010 dzieki , a wiecie moze co z tym gniazdem zapalniczki czy tam bym mogl podlaczyc akumulator ten dodatkowy bo niemam garazu i z tymi kablami lub prostownikiem to problem troche jest ?
majkel_majki Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 Nie kombinuj, zanieś aku do domu, naładuj i zanieś do auta
karbonek Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 możesz podłączyć bez problemu, będzie to podłączenie równoległe akumulatorów, które zwiększa wydajność prądową, a napięcie pozostaje bez zmian nie przekręcaj tylko zapłonu na tym, bo jak masz jakiś bezpiecznik 10A pod zapalniczkę, to może go trafić i efekt będzie jak przy wyjęciu aku
maxus24 Opublikowano 30 Września 2010 Autor Opublikowano 30 Września 2010 ok dzieki a mam jeszcze jedno pytanie jesli mam akumulator 60 ah to czy musze miec prostownik 6 A czy moze byc 4 A ? chodzi o ten prod ladowania 1/10 pojemnosci ,czy moze byc mniej niz 1/10 pojemnosci ?
damian_qbass Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 może być 4A, mniejszym prądem naładuje lepiej ale za to dłużej będzie twał sam proces ładowania
Rekomendowane odpowiedzi