Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klepać czy wymienić błotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą(22.10) jakiś koleś A6 przypier.... w moją A4 pod blokiem . porysował mi zderzak i wgniótł błotnik na całej szerokości nadkola. napisał mi oświadczenie, ubezpieczony w PZU i chce się dogadać bo ma zniżki . mam dylemat wymieniać błotnik i malować czy wyklepać i malować.Dgadać się czy iśc do PZU? boję się że przy sprzedaży ktoś mi powie że była nieżle bita albo poskładana jak pomierzy grubość lakieru np.

Opublikowano

wymienień błotnik, a nie baw się w szpachlowanie :cool:

Opublikowano

wymienień błotnik, a nie baw się w szpachlowanie :cool:

Dokładnie,tym bardziej,że koleś pokrywa koszty związane z wymianą i malowaniem. Nie daj się zrobić w balona.A jak nie to PZU.

Opublikowano

Tylko ten błotnik co go zamontujesz lub blacharz Ci zamontuje niech bedzie Audi-Ocynkowany a nie za 200zl z hurtowni wytłoczka polska co zardzewieje za rok. Gościu pęknie na taką kwote ,że odda sprawe do PZU.

Opublikowano

A moze najlepiej kupic uzywke w kolorze w dobrym stanie? Wtedy bedzie nie do poznania ze cos bylo robione (oczywiscie trzeba bedzie dobrze zrobic na srubach) :rolleyes:

Opublikowano

A moze najlepiej kupic uzywke w kolorze

Wątpię żeby dopasował idealnie kolor.Każde auto jest inaczej eksploatowane w różnych warunkach. Już kiedyś była rozmowa na forum z tym,że chodziło o drzwi.

Opublikowano

zdecydowanie zakładaj nowy lub uzywany ori błotnik - żadnych szpachli

Opublikowano

Wszystko zalezy do tego jak wielkie sa te uszkodzenia... Pokaz jakas fotke. Ktory to blotnik - przedni, tylni? Przykrecany, czy spawany (nie wiem jak to jest w B5) ?

boję się że przy sprzedarzy ktoś mi powie że była nieżle bita albo poskładana jak pomierzy grubość lakieru np.

Zrob zdjecia uszkodzen i trzymaj w archiwum. Pozniej pokazesz kupcowi ;)

Opublikowano

Nie bądź naiwny - Jakiekolwiek ugadywnie nie ma sensu - powiedzmy że płaci 800zł OC ma 60% zniszki i zabiora mu 10% czyli zostanie z 50% zapłaci 400zł zamiast 320zł. On straci 80zł a ty .... jeszcze wiecej bo naprawisz w garażu nie wiedomo jaką cudaczną technologią. Zgłaszaj szkodę i sie nie szczyp, poproś o kalkulację zanim zdecydujesz sie na wariant naprawy: gotówkowy czy warsztatowy - dalej to już twoja decyzja. A błotnik to element bezpieczeństwa - raczej do wymiany.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sprawę w której jest ubezpieczalnia to lepiej weź kase osd PZU, załatw sobie błotnik używany ale dobry, do pomalowania i gites. Szpachlowanie ma sens jeśli jest lekko błotnik wgniecony.

Opublikowano
  • Autor

TAk zrobię, rozmawiałem ze znajomym mechanikiem który jeżdzi do Poznania i tam można kupić orginalny błotnik w dobrym stanie (bez wgniotków) za ok. 100. więc raczej wymienię. A sprawe już oddałem do PZU, nie będę jeździł i się prosił gnoja o kasę tym bardziej że był prawdopodobnie pod wpływem.(nie pomogło mu że zrobił to A6) po wekendzie wrzucę fotkę i napiszę jaka była kalkulacja z PZU. Błotnik jest na śruby, może uda się ładnie zrobić, trochę boję się o plastikowe nadkole -czy nie pękło zobaczymy. Ach i wiecie co skrzywiła mi się kierownica od tego. o co chodzi może kierownica była zablokowana i jak walnął to zrujnował geomerię. spotkał się ktoś z tym. (przy jeździe na wprost kierownica jest pod 35 stopni w prawo a nie była)

Opublikowano

Trzeba było umówić się z gościem z ubezpieczalni u mechanika który dokładniej niż ty by ocenił uszkodzenia podniósł ewentualnie auto pokazał co i jak. Dodam... upieraj się że masz lakie perłowy ;)

Opublikowano
  • Autor

Wklejam fotki. W Poznaniu błotnik orginał kosztuje 120 pln będę miał prawdopodobnie w czwartek za malowaniw błotnika Lakiernik powiedział mi 230 pln (zielona perła metalic)

audipzupr5.jpg

audipzu2vp9.jpg

Opublikowano

Tyle to ja mysle ze bez problemu daloby sie wyklepac.. :mysli: Ale blacharze sa leniwi i wola nowy element i malunek.. :rolleyes:

Opublikowano

Hmmm nie spodziewałem sie że to takie maleństwo, rysy na zderzaku idzie pastą usunąć a błotnik lekko wyklepać troszkę szpachli i było by gites. Nie ma dużego wgniecenia. Ale co nowy błotnik to nowy :)

Opublikowano

zgłoś też ubezpieczycielowi motyw z tą kierownicą bo nawet jeśli to będzie kwestia tylko ponownego ustawienia geometrii i zbierzności a może być coś grubszego (35stopni to dość dużo) to z jakiej racji Ty masz za to płacić :naughty:

Opublikowano

Sprawdź czy ci się drążek kierowniczy nie ugiął bo u mojego ojca tak było. Na geometrii to naciągnęli a wyszło że jest krzywy przy jakiejś naprawie.

Opublikowano

Proponuje klepac takie wgniecenie. wyjdzie cie to taniej a tak jak juz koledzy mowili z kolorami u lakeirnikow jest roznie mi tak zrobil ze mam przod ciemniejszy od drzwi nie duzo ale jednak i kuzwa musze drzwi malowac(moze zrobil to specjalnie xD).pzdr

Opublikowano

Napisz jak zakończyłes sprawe tzn. czy dogadałeś się z kolsiem czy byłes w PZU jeśli tak,to co /ile/ Ci zaproponowali. Bo uszkodzenie faktycznie nie takie duże ale jest.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok po bólu.

Z PZU dostałem 1300pln, błotnik kupiony w poznaniu 190 pln (orginał jak nówka), malowanie 250 pln. (pożądne przez tydzień anie w jeden dzień jak to się czasem robi w garazu)

Wymieniam błotnik bo jest zwichrowany i wystaje ponad maskę i nie chcę szpachlu na błotniku.

poza tym róznica w cenie błotnika i wyklepaniu nie jest kolosalna więc....

Rysy na zderzaku nie zejdą ale spoleruję ile się da i zostawię.

Martwi mnie ten drążek ale zobaczymy po zbieżności.

W PZU sprawę drążka olali, pomimo moich sugestii, ręce opadają.