tasman120 Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 Cześć! Jako że kupiłem audice z najprostszym nagłośnieniem jaki tylko może być ( tylko 2x przód plus twitery), chciałbym nieco rozbudować swoje audio. Jednak mam dylemat. Czekać na kompletny zestaw BOSE (ciężko dostać i nie wiem czy warto jeśli wogóle to rezać to prawie od początku) czy też podmienić przednie głośniki i dołożyć wzmacniacz z skrzynią do bagażnika? Gdzieś też widziałem pomysł aby obecne przednie głośniki podpiąć na tył a nowy przód i skrzynie podpiąć pod wzmacniacz. Może ktoś z Was ma doświadczenie z podobną zmianą i mógłby coś polecić? Nie chcę zbytnio inwestować. Myślę że 1000 zł to max. Ewentualna skrzynia zamknięta. Mam sedana więc to też może grać rolę. Moje obecne radio to BNS 5.0 ale będę wymieniać na RNS-e. Proszę o pomoc w doborze audio.
kamil Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 Jak chcesz nagłaśniać wiejska remizę to masz wolną amerykankę "ino by tylko MAX WATT" było fajnie widać pod fioletową fiolką. A jak chcesz normalnego grania: radio + odseparowane głośniki +wygłuszenie. I jak starczy $ to pecyk na głośniki.
I r o Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 o bose zapomnij, szkoda kasy i roboty wymień przód (odseparowany), wsadź woofer do bagażnika i podepnij to pod jakiś piecyk, ale w tym budżecie ciężko będzie o przyzwoite klocki jeżeli mają być nowe
tasman120 Opublikowano 10 Października 2010 Autor Opublikowano 10 Października 2010 Aha dzięki za info! No właśnie zastanawiałem się nad BOSE ale widze że odradzacie. W takim razie poszukam skrzyni i zmienie głośniki z przodu, a wszystko podepnę pod wzmacniacz. Dzięki za pomoc!
kamil Opublikowano 11 Października 2010 Opublikowano 11 Października 2010 I wygłusz drzwi bo to jest podstawa dobrego grania.
robertdominik Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Ja mogę coś Ci doradzić. Mam pewne doświadczenie w tej kwestii. Ja mam a4 ze standardowym nagłośnieniem typu 2 głośniki nokia 10cm i 2 cykacze. Radyjko mam pioneer 3900 czy coś w tym stylu. Miałem jeszcze w bagażniku wzmacniacz blaupunkta ze skrzynia zrobioną pod głośnik Logitech Z5500. Bass konkretny ale nic poza tym.Brakowało "przodu". Teraz sprzedałem wzmacniacz i zaraz sprzedam skrzynię. Kupię za to 2szt 16cm głośniki w przednie drzwi(np hertz lub cos do 200zl), wygłuszę je i tyle.Pod radiem będą ładnie grały. Nie oczekuję trzęsienia lusterkami ale nie po to sprzedałem skrzynię. Chcę usłyszeć coś więcej niż tylko "bum" bum".Zależy mi na szerszej scenie dźwiękowej ale bez subniskotonowego pomruku. Tobie tez radzę to samo. Kup 2 głośniki lub zestaw odseparowany w przednie drzwi, wygłusz je i podłącz pod radio. Powinno Ci wystarczyć. Jak będziesz miał zrobiony "przód" to zawsze możesz później dokupić wzmacniacz i subwoofer do bagażnika. Poza tym zależy jakiej muzyki słuchasz-ma to znaczenie przy budowie nagłośnienia w aucie.Jak lubisz konkretny bass to nie będziesz zadowolony dopóki nie kupisz subwoofera.
jozek726 Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 o bose zapomnij, szkoda kasy i roboty wymień przód (odseparowany), wsadź woofer do bagażnika i podepnij to pod jakiś piecyk, ale w tym budżecie ciężko będzie o przyzwoite klocki jeżeli mają być nowe chyba nie słyszałeś jak gra bose ze gadasz takie gupoty warto reżać ale trzeba miec troche więcej $$$
rysiuu Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 Ja słyszałem nie raz. Gra troszkę lepiej niż seria i tyle. Inwestycja zmiany ori na "pożalsiębose" jest warta tyle, co znaczek na osłonie woofera. Granie każdy rozumie na swój sposób. Przy tej okazji przypomina się znany cytat: " co dla jednych jest sufitem, to dla innych jest podłogą" Taką kasę, przy odrobinie znajomości tematu mozna o wiele lepiej zadysponować. Tym bardziej, że gotowy zestaw bose (plug & play) rozpatrujemy w zakresie cenowym sprzętu używanego.
tasman120 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Opublikowano 13 Października 2010 to jeszcze pomyśle nad tematem - może cuś więcej się uzbiera na audio. Z bose przerażało by mnie troszkę dokładanie wszystkich głośników;/ Swoją drogą rysiuu dzięki za wlącznik świateł! Działa rewelacyjnie - a montaż faktycznie banalny!
I r o Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 o bose zapomnij, szkoda kasy i roboty wymień przód (odseparowany), wsadź woofer do bagażnika i podepnij to pod jakiś piecyk, ale w tym budżecie ciężko będzie o przyzwoite klocki jeżeli mają być nowe chyba nie słyszałeś jak gra bose ze gadasz takie gupoty warto reżać ale trzeba miec troche więcej $$$ buhahahahaha :polew: mało nie spadłem z krzesła, jesteś moim idolem, rozwiń się jeszcze w tematyce bose, który jest dla Ciebie hajendem dobrze, że mało jest takich doradców :wallbash:
aju Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 w b6 i tak jest lepiej z BOSE, posłuchajcie w B5 tam dopiero bose to jest szajs... co nie zmienia faktu że za tą kasę poszedł bym w coś innego
adadur Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 BOSE w B6/B7 faktycznie lepiej gra od seryjnej instalacji 10 głośnikowej ale nie powala na tyle by się tym zachwycać - jeśli już brak systemu audio na pokładzie to tylko coś na sprawdzonych markowych komponentach - spokojnie już średnio cenowe zestawy wsparte wzmacniaczem i subem zdecydowanie lepiej zagrają.
tasman120 Opublikowano 15 Października 2010 Autor Opublikowano 15 Października 2010 Dzieki za pomoc w podjeciu decyzji:) Zrobie zestawik od nowa, wycisze drzwi i zobaczymy:)
Misiek69 Opublikowano 26 Maja 2012 Opublikowano 26 Maja 2012 ok niby macie racje, ale moim zdaniem wszystko sie zmienia, gdy zestaw BOSE mozesz kupic za 500zl ( 4 glosniki + tuba + wzmacniacz ), wowczas jest to juz zabawa oplacalna ...
Rekomendowane odpowiedzi