Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Jakie paliwo do diesla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie... jakie paliwo najlepiej stosować? Czy V-Power diesel, czy SuperGold uszlachetniony ze statoil, może Verwę?

Proszę o Wasze opinie i odczucia co do stosowanych paliw.

Przez parenaście tysięcy km lałem BP Ultimate, przez kolejne parenaście tysięcy Shell V-Power diesel i przez kilka tysięcy km zalewałem Verwę oraz SyuperGold diesel (uszlachetniony).

Boję się, że zamiast "pomóc" silnikowi i dbać o niego mogłem mu zaszkodzić.

I tak na marginesie... Jakie jest spalanie w Waszych autkach?

Mój 1.9TDI 90KM spala między 5,5 a 6 litrów na 100km w cyklu mieszanym. Czy to dobrze?

Proszę o Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Ja leję do siebie zwykłego diesla, przeważnie tankuję na neste. Zrobiłem już jakieś 100kkm i nic złego z tego powodu się nie stało.

Opublikowano

kolego masz zwykła 90 i tak naprawdę lej zwykła ON bo te silnik nawet na bio dobrze śmigają hehe tylko kierowca z tyłu czuje fryty :> :> a spalanie masz normalne na ten silniczek wiec szkoda kasy a tak naprawdę zwykła ON lej na firmowych stacjach i bedzie oki

Opublikowano

do AHU spokojnie zwykłą ropke wlewaj :cool1:

Opublikowano
  • Autor

OK będę lał zwykła ropkę :)

Tylko nadal nurtuje mnie pytanie, czy te mega super ulepszone paliwka mogły zaszkodzić w jakiś sposób silnikowi itp. itd. etc. ?

Opublikowano

swego czasu lałem V-powera i szału nie było :gwizdanie:

teraz leje na orlenie verve albo zwykłą ON

Opublikowano

Polecam vervę z orlenu :good: .

Opublikowano

Ja ostatnio tylko orlen, na ogół verva czasem zwykłe. Kilka razy zalałem na stacji przy leclercu i też było ok - ale oni mają też orlenowskie. Na vervie wydaje mi się że motor ciszej chodzi. Lepsze paliwka nie szkodzą a nawet są lepsze dla wtrysków, utrzymują układ paliwowy w czystości (przynajmniej w teorii ;p).

Opublikowano

było :szukaj:

Ogólnie większość zaleca zwykłą ropę np ekodiesel z Orlenu + co jakiś czas STP do czyszczenia wtryskiwaczy i bajka jest ; ]

Opublikowano

na ultimate nie czułem różnicy ale na vervie już tak, nie wiem od czego to zależy ...pewnie od miejscówki, ale ogólnie ekodiesel i czasami witaminki a w zimie formuła STP

Opublikowano

Lepsze paliwka nie szkodzą a nawet są lepsze dla wtrysków, utrzymują układ paliwowy w czystości (przynajmniej w teorii ;p).

Te wszystkie paliwa- cud w rodzaju vervy czy bp ultimate w nowoczesnych silnikach mogą zrobić więcej szkody niż pożytku. Znam przypadek padu pompy wtryskowej cr w toyocie, auto szanowane z niewielkim przebiegiem, w jednych rękach i od nowości zalewane "lepszymi" paliwami. Pompa padła bo te paliwa z powodu dodatków, które zawierają są za suche i nie dają pompie właściwego smarowania.

Opublikowano

To chyba coś nie tak, właśnie te lepsze paliwka mają dodatki smarujące i są mniej suche od zwykłych. Ja kiedyś czytałem wątek na forum toyoty gdzie użytkownik miał tragiczne korekcje na wtryskach, serwis orzekł że tylko wymiana, on jednak postanowił spróbować lać lepszą ropę, i po kilkudziesięciu tyś km korekcje poprawiły się do prawie idealnych. Jak znajdę wątek to wkleję adres.

Opublikowano

Co to był za silnik? Ja mówię o najnowszym D4D.

Opublikowano

Lałem ok 1,5 roku verve on do astry g i tyle parafiny w życiu nie widziałem, od ponad pół roku zwykle on i jest tak samo tylko filtr paliwa o wiele czystszy. Do b5 tylko zwykłą ON

Opublikowano

ekodiesel rulez

Opublikowano

panowie w paliwach nie ma praktycznie zadnych duzych roznic, mam wielu znajomych pracujacych na Lotosie, ale w rafinerii a nie na stacji :decayed: i wszyscy zgodnie mowia, ze roznic wiekszych nie ma, a najlepiej to lac opał bo w tym wiadomo co jest i jest to najczystsze paliwo jakie mozna znalezc :kox:

tak wiec zastanowcie sie czy warto przeplacac te 30 gr na litrze tylko dlatego, ze wam mowia, ze jest lepsze :wink4:

Opublikowano

pracowałem na stacji więc troszke się orientuje :> w przypadku benzyny to nie ma różnicy ale w ropie już jest :decayed: co do jakości paliwa to shell, bp i statoil mają podobną pod warunkiem że stacja jest oki :) wszystkie te koncerny biorą paliwo z jednej rafineri i dodają swoje "uszlachetniacze" :evil:

Opublikowano

Skoro verva to to samo co inne ON to czemu jak jeździłem przez rok na zwykłej ropie z shella pompa i wtryski zaczęły mi głośno pracować, a po przejściu pół roku temu na vervę wszystko wróciło do normy tzn pompa chodzi znacznie ciszej i wtryski także. Dziwny zbieg okoliczności? Wątpię.

Opublikowano

A ja zauważyłem jeszcze inną różnicę - na zwykłej ropie znacznie szybciej brudzi mi się końcówka wydechu - poprzedni bak miałem zalaną ropką orlenu z leclerca, po umyciu auta przejechałem 3 km i już lekko okopcone końcówki, przetarłem a za chwilę syf wracał (mam polerowane). Tydzień temu zalałem znowu verę + pół literka mixolku :naughty:, tego samego dnia na myjnię i od tamtej pory końcówki czyste :decayed:

Opublikowano

mixolu? :shocked: a po co taki zabieg? chyba,ze oranżadę nazywasz verva to rozumiem...