Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Nikt tu nie mówi,ze spalanie oleju to normalne-patrz tytuł wątka.

2.Troche za daleko,bo nie mieszkam w kraju,ale jak dłużej pojeżdże tym olejożłopem to cię odwiedzę po drodze jak mnie będą odwozili do Świecia :>

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 751,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mówię o dymieniu na niebiesko a nie o samym problemie konstrukcyjnym silnika. Po prostu wydaję mi się, że u Ciebie oprócz wrodzonej wady technicznej dochodzi kiepski stan silnika. Ale dobra nie róbmy już więcej OT bo nie wnosi to niczego nowego do problemu ALT.

Opublikowano

Bingo wuja!

zalej CERATECA :>

Opublikowano

Kurcze, zacząłem czytać ten wątek od początku. W cholerę patentów tam pokazaliście! Czy nic nie pomogło na dłuższą metę? Widzę, że michass to jeden z tych, którzy najbardziej się narobili. I dalej chleje olej?

Opublikowano

Dobra chłopaki. Robiłem dzisiaj chemioterapię mojemu ALTkowi, nie wiem na razie jakie rezultaty, poza tym że bałem się że pacjent zdechł i już miałem w myślach kolejną wymianę/kapitalkę silnika ale zaczął gadać :decayed: Puścił po tej chemii konkretną chmurę dymu, trochę pochodził i wyjechałem dać mu trochę w d.. po mieście :evil:A w między czasie zmierzyłem jednak luz w zamku tych pierścieni i co niektórzy mieli rację :kwasny: luz na kompensacyjnym to 0,4 mm a środkowym kompensacyjno-zgarniającym 0,5. Trochę dużo. Pierścienie wyglądają ok, tzn bez rysek, przebarwieć czy zmiany powierzchni przylegania, ale na tulei po dokładniejszym zbadaniu w lepszym świetle widać jeszcze więcej drobnych rysek niż te trzy o których pisałem. Ewidentnie coś musiało wpaść do tego cylindra. Zresztą świece na nim zarzucało olejem i była czarna. Ale honowanie jest na całej powierzchni widoczne więc wymiary tulei powinny być ok. Zreszta wsuwałem ten pierścień dość głęboko i wymiar ten sam.

Mój nie kopci w ogóle. Nie wiem jak w okularach polaryzujących ale normalnie oczami nie widać. 5 min na wolnych, pedał i zero dymka. Redukcje, depnięcie i jadący za mną kolega twierdzi że nic nie kopci. Ale 0,5 litra wciąga i zmienia w sadzę jednak :decayed:

Opublikowano

Kurcze, zacząłem czytać ten wątek od początku. W cholerę patentów tam pokazaliście! Czy nic nie pomogło na dłuższą metę? Widzę, że michass to jeden z tych, którzy najbardziej się narobili. I dalej chleje olej?

Pomaga przy małych przedmuchach,ale to zwalczanie bardziej skutków niż przyczyny.Poprostu przerobienie odmy wyklucza dodatkowe pchanie oleju do dolotu w skutek przedmuchów.

Pytanie gdzie przedmuchy powstają:na tłokach,czy na zaworach.Może i tu i tu.

Ja swojego prześwietle przy świętach: kompresja + próba olejowa.Tylko to szmat czasu :disgust:.

Szkoda darkle,że nie rozbierałeś tego silnika ciut wcześniej,byłem na wakacjach,i chętnie bym go polukał.A kurde nawet byłem w twoich stronach.Osobiście to mnie jeszcze ciekawi ta głowica.Jakbyś rozbierał,to nie zapomnij o kolegach i pierd*ij fotki + komentaż.No i ciekawe czy tylko jeden cylinder był tak załatwiony czy reszta ma też ryski.I jakie luzy na zamkach,w pozostałych.

[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 18:31_________________________________________________Itor ,a co to za KARATE mi proponujesz do mojej padaczki :shocked:?

Opublikowano

Pomaga przy małych przedmuchach,ale to zwalczanie bardziej skutków niż przyczyny.Poprostu przerobienie odmy wyklucza dodatkowe pchanie oleju do dolotu w skutek przedmuchów.

Pytanie gdzie przedmuchy powstają:na tłokach,czy na zaworach.Może i tu i tu.

Ja swojego prześwietle przy świętach: kompresja + próba olejowa.Tylko to szmat czasu :disgust:.

Szkoda darkle,że nie rozbierałeś tego silnika ciut wcześniej,byłem na wakacjach,i chętnie bym go polukał.A kurde nawet byłem w twoich stronach.Osobiście to mnie jeszcze ciekawi ta głowica.Jakbyś rozbierał,to nie zapomnij o kolegach i pierd*ij fotki + komentaż.No i ciekawe czy tylko jeden cylinder był tak załatwiony czy reszta ma też ryski.I jakie luzy na zamkach,w pozostałych.

[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 18:31_________________________________________________Itor ,a co to za KARATE mi proponujesz do mojej padaczki :shocked:?

LIQUI MOLLY - CERATEC

Opublikowano

Moje zdanie jest takie że na 99% ciągnie na pierścieniach. Też jestem ciekaw co dzieje się na pozostałych, ale jak już wspomniałem nie mam klucza aby odkręcić śrubę na wale a bez tego nie ściągnie się pompy z wałkami. Głowicę dam do sprawdzenia, ale muszę się pozbierać finansowo najpierw :decayed: Nie wiem czy te zmierzone już dokładnie przeze mnie wartości luzów na pierścieniach mogą być powodem brania oleju? Bo jak czytam to jedne źródła podają że max może być 0,2 a inne do 0,5mm. A jak zmierzyłem pierwszy ma 0,4 a środkowy 0,5mm. Drobne ryski na cylindrach podobnie jak szlam w silniku i na pierścieniach to raczej objawy solidnego przekroczenia terminu wymiany oleju albo zastosowania oleju o niskiej jakości. A na 100 % auto było regularnie serwisowane w niemieckim serwisie, oczywiście trybie LL czyli zmienne okresy przeglądów (ok 30 tys) i zalewany był olej Castrol 5W-30 Audi LL III. Swoją drogą po jakieś 80zł za litr :evil:

Opublikowano

Tłoki i tuleje musisz obejżeć,nieważne kiedy.Ja doczytałem,że powodem szybszego zużycia pierścieni,są tzw. krótkie,czy niskie tłoki.Powiedzmy pseudo sportowe.A jak widzę na zdjęciach to ALT też ma nie za bogate te tłoki.Taki problem występował w nissanach,że po modyfikacji w celu zmniejszenia tarcia,i odciążenia silnika,wypier**ły się pierścienie.Bo na krótszych tłokach się więcej kantują i nie przylegają do gładzi cylindra jak powinny.W przypadku nissana,też 2.0 primera chyba,stare dłuższe tłoki nie sprawiały żadnych problemów.

Mnie ciekawi jeszcze jedna sprawa,mianowicie kiedyś wspominiane modyfikacje w trakcie produkcji silnika.Pracownik ASO powiedział mi że ALT z 2001r musi byś identyczny jak ten 2004r bo mają ten sam symbol.I gdzie jest prawda,bo ponoć były zmiany w układzie smarowania,bagnety były inne,ponoć.

[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 23:24_________________________________________________Attis3 pisał kiedyś że temperatura wody w silniku nie powinna przekraczać 93*C.U Uris jest 98*C.Też dziwne.Czyżby niunki się przegrzewały ciągle.Jak to jest?[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 23:35_________________________________________________Tu się chłopcy bawią w tulejowanie,szkoda,że motocykli.

http://www.nicasil.pl/nicasil.html

Opublikowano

Te silniki to niby jakieś wysoko temperaturowe są tak mi kiedyś mechanik powiedział jak zalałem wody do układu bo miałem awarie termostatu ( leciało dosyć mocno ) i szkoda mi było płynu . zj***ł mnie jak psa że leje wodę .To 98* to w sumie max temperatura wentylator to schładza do około 93* obserwowałem na kompie tą procedurę chłodzenia ,tu bym się raczej nie czepiał .

Kumpel stosował CERATEC w BMW 5 2004r i w cadilacu 7.7L i powiedział że na jakiś czas bardzo pomogło , ja chyba zacznę od płukanki przy następnej wymianie oliwy w zasadzie to nawet nie wiem czy nie zrobić płukanki teraz na świeżym oleju będę widział czy jakiś syf schodzi ,bo jak to zrobię po 10tys to olej już będzie czarny i hu... będę widział

Opublikowano

Ja doczytałem,że powodem szybszego zużycia pierścieni,są tzw. krótkie,czy niskie tłoki.Powiedzmy pseudo sportowe.A jak widzę na zdjęciach to ALT też ma nie za bogate te tłoki.Taki problem występował w nissanach,że po modyfikacji w celu zmniejszenia tarcia,i odciążenia silnika,wypier**ły się pierścienie.Bo na krótszych tłokach się więcej kantują i nie przylegają do gładzi cylindra jak powinny.

Jeśli to prawda, to leżymy i kwiczymy i nie ma co naprawiać tych silników. Błąd konstrukcyjny i tyle.

Opublikowano

Tłoki i tuleje musisz obejżeć,nieważne kiedy.Ja doczytałem,że powodem szybszego zużycia pierścieni,są tzw. krótkie,czy niskie tłoki.Powiedzmy pseudo sportowe.A jak widzę na zdjęciach to ALT też ma nie za bogate te tłoki.Taki problem występował w nissanach,że po modyfikacji w celu zmniejszenia tarcia,i odciążenia silnika,wypier**ły się pierścienie.Bo na krótszych tłokach się więcej kantują i nie przylegają do gładzi cylindra jak powinny.W przypadku nissana,też 2.0 primera chyba,stare dłuższe tłoki nie sprawiały żadnych problemów.

Mnie ciekawi jeszcze jedna sprawa,mianowicie kiedyś wspominiane modyfikacje w trakcie produkcji silnika.Pracownik ASO powiedział mi że ALT z 2001r musi byś identyczny jak ten 2004r bo mają ten sam symbol.I gdzie jest prawda,bo ponoć były zmiany w układzie smarowania,bagnety były inne,ponoć.

[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 23:24_________________________________________________Attis3 pisał kiedyś że temperatura wody w silniku nie powinna przekraczać 93*C.U Uris jest 98*C.Też dziwne.Czyżby niunki się przegrzewały ciągle.Jak to jest?[br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 23:35_________________________________________________Tu się chłopcy bawią w tulejowanie,szkoda,że motocykli.

http://www.nicasil.pl/nicasil.html

termostat w ALT otwiera sie przy 98 stopniach takze wszystko jest OK

Opublikowano

@Uris, jak mniej więcej widać na zdjęciach ten mój tłok wygląda podobnie jak ten w linku. Dlatego możliwe że był lekko zapieczony. Lekko, bo przecież po wyjęciu z tulei pierścienie chodzą bez zacięć. Na tłoku są więc ślady przedmuchów tylko dlaczego??? Jeśli dopuszczalny luz w zamku pierścienia jest 0,30-0,50mm to mieści się w normie. Tylko że te 0,30-0,50 wziąłem z karty serwisowej dla silnika 2,0 16V opla a czy tak samo jest dla ALT?

Temperatura cieczy chłodzącej i ogólnie oleju to na pewno jest ok. Zastanawiałem się od dawna czy nie bardziej chodzi tu o jakieś miejscowe przegrzania na wskutek wady konstrukcyjnej np. kanałów chłodzących w bloku.

Ok. Idę walczyć z nagarem na tłokach i pierścianiach, a później zmiana oleju na 5W-40 mobila :naughty:

Opublikowano

@Uris, jak mniej więcej widać na zdjęciach ten mój tłok wygląda podobnie jak ten w linku. Dlatego możliwe że był lekko zapieczony. Lekko, bo przecież po wyjęciu z tulei pierścienie chodzą bez zacięć. Na tłoku są więc ślady przedmuchów tylko dlaczego??? Jeśli dopuszczalny luz w zamku pierścienia jest 0,30-0,50mm to mieści się w normie. Tylko że te 0,30-0,50 wziąłem z karty serwisowej dla silnika 2,0 16V opla a czy tak samo jest dla ALT?

Temperatura cieczy chłodzącej i ogólnie oleju to na pewno jest ok. Zastanawiałem się od dawna czy nie bardziej chodzi tu o jakieś miejscowe przegrzania na wskutek wady konstrukcyjnej np. kanałów chłodzących w bloku.

Ok. Idę walczyć z nagarem na tłokach i pierścianiach, a później zmiana oleju na 5W-40 mobila :naughty:

5w40 nic nie zmieni wlej 10w60

Opublikowano

Może wadliwe pierścienie ( zły materiał w ori pierścieniach) ewidentnie widać że na tłokach są przedmuchy dlatego wali olejem z odmy .Ci co robili remont silnika pisali ze przez jakiś czas powiedzmy 1tys km oleju nie brał potem od nowa ,zakładam że dawali ori pierścionki .

Ja jak już pisałem w tygodniu zrobię płukankę silnika i zobaczę czy jakiś syf spłynie , w końcu Liqui MOLY to markowy preparat i nie sądzę żeby niemcy wyprodukowali jakiś bubel co mi popsuje silnik, najwyżej będzie łykał 1l na 1tys :> w tedy CERATEC poleci :decayed:

Opublikowano

Uris,masz fajnie ,bo zobaczysz efekty płukania.Ja mam zalane olejem Liquy Molly 10W40 z dwusiarczkiem molibdenu(właśnie na problemy z zapiekaniem)-h*ja dało,katalizator znów padł.Zmierzam do tego ,że ten olej jest czarny już w bańce,przez ten dodatek.Ogólnie oleju nie polecam,raz że półsmoła,dwa ,że po zmianie od razu pojawiło się poranne rrrrrrr ,czyli wariator w rożrządzie,który dostaje po pi*e przy półsyntetykach.Troche się cykam,ale chyba i ja się pokuszę o płukanie i powrót na syntetyk i to 10W60 mnie interesuje bardzo.Jak się rozszczelni,to przynajmniej będzie pretekst ,żeby go wymienić.Pies j*bał ten silnik.

Opublikowano

No właśnie bo w instrukcji zalecają wlać na 10min przed wymianą ,zgoda ale w tedy to ja nie będę widział czy się coś wyczyściło bo olej czarny .Szczerze powiem wątpię w jakieś cudowne ozdrowienie silnika boje się tylko że ten nagar jakoś nierówno się wypłucze jak w ogóle się coś wypłucze ,pewnie tą operacje trzeba powtórzyć kilka razy .

A tu taki film ,jakaś polska firma

http://www.youtube.com/watch?v=leymgikfzdQ

Opublikowano

Witam :hi:, fajnie , że kombinujecie. napisze tylko własne doświadczenie. W lipcu w ALT zmieniałem rozrząd w serwisie- pozdrawiam Siedlce (około 1600zł z pierdołami dodatkowymi).Olej (Mobil1 2000 półsyntetyk 10W40)jak to olej brał 1l/1200-1500km. Osłona pod spodem była lekko mokra ale silnik zdeka brudny i nie dało się zlokalizować minimalnego wycieku. Silnik został umyty, miałem pojeździć aby zlokalizować źródełko. kilka dni po... wymieniłem kata na zamiennik, wsadziłem sitka i kawałek druciaka do powalonego odpowietrzenia(wiadomo o co kaman) pobieranie oleju spadło zauważalnie. Zrobiłem jakieś 2000 km i zaczęło się lać jak ze świni aż zmywało brud z misy (1l/450km). Ewidentnie misa do uczszelnienia fajnie uszczelka"ramka" ok 80zł + pasta 60zł no i robota 250zł to było do przyjęcia.

Czy od tego mogło się zrobić takie ciśnienie w silniku, że tak się rozszczelniło :mysli: ?? dmuchając ustami nie było oporów.

Rozebrali misę i okazało się, że uszczelka jest powalona ostro i trzeba rozrząd rozbierać(przy pompie oleju) i uszczelnienie wzrosło o 400 zł krew mnie zalała. Wiele mis widziałem nie tylko samochodowych ale takie coś... :wtf: impreza będzie mnie kosztowała ok 800zł :facepalm:

Interesuje mnie ta zmiana oleju na 10W60... czekam z niecierpliwością na wyniki i opinie :>

Uwielbiam ten samochód ale już mnie h*j strzela dosłownie i w przenośni. :strzal:

Może komuś się to przyda do wymiany rozrządu jak coś się sączy takie info.

Pozdrawiam cierpliwych w dążeniu do celu :a4fan: