Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek z tego co pamiętam to był moment jak zatkałeś całkowicie wyjście z pod pokrywy zaworów i to mogło spowodować ciśnienie .

• Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hehe Tomasz pamięć masz dobrą. :> ale to było podciśnienie od strony serwa... a to mogło narobić szkody?? Poza tym od jutra urzęduje w Zgierzu i musimy się ustawić na bro bo zalegam. :drunk:

Opublikowano

Hehe Tomku , psuja jesteś i tyle :> daj znać jak będziesz w zgierzu .

Opublikowano

Od ostatniej wymiany oleju na 5W-50 Mobil 1 Rally formula wyszło mi 0,2l /1000km. Dużo to dla tego motoru? Może nie powinienem się takim G. przejmować?? Pozdro!

Opublikowano

Moj ALT`ek od czasu sprowadzenia bral okolo 1l na 12tys km... Przebieg 143tys ale teraz ma 175tys i zaczal wpier.dalac jak kazdy :disgust: Przerobilem odme troszke... zaslepilem dolot i puscilem rurke a na koncu filterek stozkowy... czy to moglo cos zmienic i spowodowac pobieranie oleju?? a i jezdzilem chwile na motulu 0w30 i jego bral okrutnie... Jak byl x-cess 5w40 byla malina :gwizdanie:

Opublikowano

Przerobiona w ten sposób odma mogłaby tylko zmniejszyć pobór.Ja bym obstawiał olej.To już jest bardzo konkretny przykład,że może faktycznie temperatura oleju odgrywa tu pierwsze skrzypce.

A takie pytanko Wandej,nie miałeś jakiejś awarii chłodzenia w tym czasie.Chodzi mi o to czy w tym 33tysięcznym przebiegu,nie było jakiegoś przegrzania?

Opublikowano

dolot i puscilem rurke a na koncu filterek stozkowy... czy to moglo cos zmienic i spowodowac pobieranie oleju?? a i jezdzilem chwile na motulu 0w30 i jego bral okrutnie... Jak byl x-cess

A czy ten motul przypadkiem nie wykończył silnika? Rozumiem że dokąd jeździłeś na 5W-40 było ok a problem zaczął się od nalania tego motula 0W-30?

Opublikowano

Przerobiona w ten sposób odma mogłaby tylko zmniejszyć pobór.Ja bym obstawiał olej.To już jest bardzo konkretny przykład,że może faktycznie temperatura oleju odgrywa tu pierwsze skrzypce.

A takie pytanko Wandej,nie miałeś jakiejś awarii chłodzenia w tym czasie.Chodzi mi o to czy w tym 33tysięcznym przebiegu,nie było jakiegoś przegrzania?

nie raczej nic takiego sie nie zdarzylo :cool1:

Moze przerobienie tej odmy jakos zmienilo cisnienie w ukladzie i cos jest nie tak tym ukladem... przerobie tak jak ori bylo i zobacze :good:[br]Dopisany: 29 Sierpień 2011, 11:33_________________________________________________

dolot i puscilem rurke a na koncu filterek stozkowy... czy to moglo cos zmienic i spowodowac pobieranie oleju?? a i jezdzilem chwile na motulu 0w30 i jego bral okrutnie... Jak byl x-cess

A czy ten motul przypadkiem nie wykończył silnika? Rozumiem że dokąd jeździłeś na 5W-40 było ok a problem zaczął się od nalania tego motula 0W-30?

ciezko ocenic bo i odme przerobilem w tym czasie :kwasny: Jak bedzie bral tak caly czas to chyba opycham fure i kpuje 1.8TQ :kox:

Opublikowano

Wracaj na 5W-40 z powrotem i powinno być ok

Opublikowano

Dzisiaj poszła u mnie płukanka Liqui Moly ENGINE FLUSH PRO-LINE ( konsystencja wody ) , 15min silnik pracował, po wyłączeniu silnika olej został spuszczony ( 20min trwało spływanie oleju w tym z 15min leciała cienka stróżka i w końcu przestała :cool1: bardzo długo to trwało co chyba świadczy o tym że olej cały czas spływał ze ścianek silnika ) potem nowy olej no i teraz obserwujemy co się będzie działo lub nic się nie będzie działo :>

liqui-moly-engine-flush_172.jpg

Opublikowano

Dzisiaj poszła u mnie płukanka Liqui Moly ENGINE FLUSH PRO-LINE ( konsystencja wody ) , 15min silnik pracował, po wyłączeniu silnika olej został spuszczony ( 20min trwało spływanie oleju w tym z 15min leciała cienka stróżka i w końcu przestała :cool1: bardzo długo to trwało co chyba świadczy o tym że olej cały czas spływał ze ścianek silnika ) potem nowy olej no i teraz obserwujemy co się będzie działo lub nic się nie będzie działo :>

liqui-moly-engine-flush_172.jpg

obawiam sie ze nic to nie da...

u mnie po CERATECU przestal brzeczec lancuch kilka dni i znow zaczal, ten silnik to porazka...

Opublikowano

Nie no ,nie spodziewam się cudownego uleczenia :> bardziej z ciekawości to zalałem , koleś w sklepie mówił że CERATECA najlepiej zalewać na wyczyszczony silnik bo w tedy lepiej się osadza na ściankach , w przypadku zabrudzonego silnika nie chce się osadzać na ściankach no ale to tylko gadanie sklepowe .Zaproponował mi jeszcze olej LIQUI MOLY półsyntetyk 15W50 o podwyższonej lepkości no ale na razie zobaczę czy coś lepiej lub gorzej lub bez zmian .

Ja mam teraz inny problem z rana trzepie mi silnikiem i dzisiaj 2x zgasł po odpaleniu dopiero za trzecim razem go odpaliłem 30s pochodził i działa ale już widzę że jak silnik stygnie i go odpalam to nie pracuje idealnie równo ,chwilę się pobuja i działa normalnie ,nie wiem co się mogło spitolić czyżby cewka ? czytałem gdzieś na necie że to przepływka padła koleś miał identyczny problem z tym że w 1.8T

Opublikowano

Nie no ,nie spodziewam się cudownego uleczenia :> bardziej z ciekawości to zalałem , koleś w sklepie mówił że CERATECA najlepiej zalewać na wyczyszczony silnik bo w tedy lepiej się osadza na ściankach , w przypadku zabrudzonego silnika nie chce się osadzać na ściankach no ale to tylko gadanie sklepowe .Zaproponował mi jeszcze olej LIQUI MOLY półsyntetyk 15W50 o podwyższonej lepkości no ale na razie zobaczę czy coś lepiej lub gorzej lub bez zmian .

Ja mam teraz inny problem z rana trzepie mi silnikiem i dzisiaj 2x zgasł po odpaleniu dopiero za trzecim razem go odpaliłem 30s pochodził i działa ale już widzę że jak silnik stygnie i go odpalam to nie pracuje idealnie równo ,chwilę się pobuja i działa normalnie ,nie wiem co się mogło spitolić czyżby cewka ? czytałem gdzieś na necie że to przepływka padła koleś miał identyczny problem z tym że w 1.8T

odpisalem ci na ten post w dziale benzyna, zeby wykluczyc pompe paliwa o ktorej w poscie ci pisalem odpal auto awaryjnie z gau u mnie trzeslo przy odpalaniu na zimnym z beny ale z lpg jak zloto odpalal wiec poszedlem tym tropem

Opublikowano

A nie jest tak że dawno nie jeździłeś na Pb? U mnie w poprzednich autach na LPG też miałem podobny problem. Pomogło pogonienie raz na jakiś czas kilkadzieścia km i gaszenie zawsze na noc na Pb + STP. Może byś tak że po prostu wtryski i inne duperele brudzą się nieużywane od LPG ale jeśli to jest to więc to nic poważnego i normalka.

Ewentualnie możesz mieć coś z ustawieniami instalacji LPG i rozstraja mapy wtrysków. Najlepiej zacząć od VAG-a ale jeśli nie świeci się check to jest to bardzo prawdopodobne co napisałem.

Ja na razie przeprowadziłem mu dwukrotne płukanie tym antykoksem :decayed: To cudo wlewa się bezpośrednio na tłoki przez wykręcone świece. Wymieniłem olej z castrola edge 5W-30 na midlanda avanza 5W-40 bo innego 5W-40 poza castrolem nie można u mnie dostać. Z tym że jak widzę ten midland ma lepsze parametry niż mobil :)

I chyba najważniejsze, wymieniłem filtr oleju na Kneht-Mahle i to chyba spowodowało że teraz olej spływa do miski jak w normalnym samochodzie. Wcześniej po 15 min były np ze 3-4 kreski a rano był max. Teraz po 15 min jest niewiele mniej niż rano :cool1:

Opublikowano

Śmigałem już trochę na BP + STP ( 100km ) i się pogorszyło :> zobaczę czo będzie jutro . Co do Midlanda to olej jest w czołówce dobrych olei a tak na prawdę to Amerykańska firma Quaker State oleje stosowane w amerykańskiej armii .Jestem ciekawy na ile ta płukanka coś daje ,jak już pisałem olej bardzo długo spływał w zasadzie to w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy coś jest nie tak ale widocznie ten preparat działa tak na olej że on traci przyczepność , dlatego tak długo trwa spływanie oleju bo go więcej zchodzi.

Opublikowano

Możesz jeszcze zrestartować komputer czyli odłączyć aku na jakieś 2 godzinki i później pojeździć trochę na samej Pb. Jeśli to pomoże to może być to coś z ustawieniami instalacji LPG. Oczywiście może to być też np czujnik temp ale to jest wróżenie. Najlepiej podłączyć VAG-a tylko jak nie pokazuje checka to nie pokaże błędów. Ale można popatrzeć jak zachowują się różne przepływki i czujniczki :)

Opublikowano

no wrocilem i ch.oj :decayed: bierze :przebiegly:

Opublikowano

Wymieniłem olej z castrola edge 5W-30 na midlanda avanza 5W-40 bo innego 5W-40 poza castrolem nie można u mnie dostać. Z tym że jak widzę ten midland ma lepsze parametry niż mobil :)

Przez 12 lat lałem do drugiego auta Avanzę 5W-40. Olej małoznany zwykłym userom aut. Sam wtedy nic o nim nie wiedziałem. Jest to świetny olej, którego chyba nikt nie podrabia. Rok temu przeszedłem na Mobila 5W-50 za namową kumpla mechanika. W pierwszym aucie nie przez olej, bo nie bierze oleju (może 1mm z bagnetu od wymiany do wymiany 15kkm lub co roku). Jedynie jakby wyciszył mi trochę szklanki. Zatem swoje 2 fury i furę ojca mam zalaną Mobilem. Po prostu jedno masło do wszystkiego ;)

Ale Midlanda wspominam bardzo dobrze! W ogóle Midland ma ogromną paletę olejów. Sprawdźcie na ich stronce www.

Opublikowano

no wrocilem i ch.oj :decayed: bierze :przebiegly:

A ile go bierze? Dużo przejechałeś? Może tylko jakiś błąd w pomiarach? Przecież 30 tys to nie powinno robić żadnej różnicy. No chyba że go gdzieś skatowałeś na autobahnie w DE :naughty: Zrób odme na ori, ewentualnie załóż to sitko wg patentu Itora bo to nie zaszkodzi i może będzie ok. Myślę że ten ALT nie jest złym silnikiem, moja teoria jest taka że jest on zupełnie nieprzystosowany do wymian co 30tys Long-life i olejów lekkobieżnych i przez to wiele tych silników jest zakatowanych. ALt ma prawdopodobnie wysokie obciążenia termiczne na tłokach przez co wymaga oleju co najmniej z końcówką 40. Na zalecanym 5W-30 zrywa film olejowy powodując drobne przytarcia na tulejach, przedmuchy i zaczyna brać olej. Odma może nie jest jakimś wzorem w tym zakresie ale jej zasada działania jest stosowana i sprawdzona w benzynowych silnikach VAG od wielu lat. Jestem ciekaw czy jest ktoś kto ma ten silnik od nowości, zalewany "normalnym" olejem wymienianym max co 15 tys i bierze mu olej. Im bardziej zgłębiam temat, i to nie tylko ALT ale i innych nie tylko VAG silnikach biorących olej to jestem bardziej pewien że za takie problemy można podziękować poj..banym ekologom :thumbdown: i normie euro IV

Co do midlanda też mam nadzieję że jest ok. Przede wszystkim pisze na nim full synthetic a nie jak w przypadku mobila HC lub jak mobil 1 SHC syntheze

Opublikowano

Wierząc mojej książce wozu, przebiegi były robione co 15kkm i wlewany był olej 5W-40. Autentyczność książki potwierdziło ASO.