Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy warto wyciąć katalizator w A4 B5 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chce ciąc ori kata

moze się jeszcze przydać

Opublikowano

z uwagi na fakt iż mój afn jakis taki niemarawy to nosze się z zamiarem wywalenia kata. mam przebieg około 240 tys. więc pewnie już nie spełnia swoich wymogów

na allegro znalazłem takie cuda co byście polecili ??

1 26_1270712681.jpg

2 94_1270712660.jpg

3 53_1270712702.jpg

ja mam nr 2 i sprawuje się w 101% :good: :>

i przelecane już mam 260 tys a robiłem kata w nr 2 jak miałem 235tys i do dziś nie mam problemu :naughty:

Opublikowano

ja po wywaleniu kata i wstawieniu zamiennika Antlop z tlumikiem przelotowym od p. A. Gruchot (znizka dla klubowiczow + wzmocniona plecionka) ożylo, lepiej sie zbiera - wskazowka lepiej smiga do 4k obrotow same + :cool1: a kata sprzedalem dzisiaj za 100pln-ow :gwizdanie:

Opublikowano

Wywaliłem kata w 2.5 tdi z 98r., był niemiłosiernie zapchany, praktycznie nie dmuchało spalinami. Mechanik który robi układy wydechowe mówił że nie ma sensu wstawiać strumienicy, lepiej dać identyczną puszkę która posiada przelot przez środek i ma jakieś tam wytłumienie. Nikt się do was nie przyczepi wtedy na przeglądzie i nie będzie za głośno. Po odliczeniu robocizny dostałem jeszcze 300zł. Największa różnica to lepsze zbieranie w dolnym zakresie obrotów.

Opublikowano

Wczoraj wspawałem w środek puszki po katalizatorze rurę. Katalizator wywaliłem już kilka miesięcy temu - sam monolit był jak nówka, ale oderwał się od obudowy. Puszkę po katalizatorze rozciąłem, w środek wspawałem rurę i całość poskładałem spawając oczywiście. Efekt tego jest dość dziwny. Otóż na wolnych i przy spokojnej jeździe jest cicho, ale jak już się ostro doda gazu... Małe zdziwko bo auto chodzi jak bym miał sportowy tłumnik :shocked: Z wnętrza auta ciężko mi to określić ale kumpel mówi że dźwięk jest nawet fajny. Pozostałe dwa tłumniki mam ori - chyba raczej ok bo cały wydech jest generalnie w stanie idelanym (po za tym katem jak już pisałem). Czy ktoś z was miał taki efekt? Podejrzewam że jest to związane z tym że nie ma już ani katalizatora, ani otwartej komory po nim które hamowały pęd spalin. Teraz spaliny aż do pierwszego tłunika idą bez przeszkód - bez zawirowań. Początkowo myślałem że to puszka po kacie mi jakoś rezonansuje, ale nie - dźwięk wydobywa się z rury wydechowej. No i zauważyłem coś jeszcze. Nie wiem czy to moje złudzenie, ale wydaje mi się - a może raczej jestem pewien po odczucie jest dość mocne - że auto znacznie lepiej wkręca się na obroty. Od 2 tyś do 3 tyś idzie znacznie lepiej. Przy wyższych obrotach też jest lepiej.

Opublikowano

Takie są fakty :gwizdanie:

Nie wiem czy to moje złudzenie, ale wydaje mi się - a może raczej jestem pewien po odczucie jest dość mocne - że auto znacznie lepiej wkręca się na obroty. Od 2 tyś do 3 tyś idzie znacznie lepiej. Przy wyższych obrotach też jest lepiej.

Opublikowano

Dodam że wcześniej miałem katalizator w super stanie (monolit bez grama sadzy). Potem cały monolit oderwał mi się od obudowy więc musiałem go wywalić. Po jego wywaleniu jakiejś różnicy w mocy nie odczułem, może delikatnie lepiej na wyższych obrotach. Wynika z tego że pusta puszka i tak w pewien sposób dławi spaliny. Na pewno wpływa nieco na wyciszenie - podejrzewam że spaliny są nieco wyhamowywane przez pustą puszkę. Teraz po wspawaniu rury efekt jest znacznie bardziej odczuwalny.

Opublikowano

na moim przykladzie, kat wyciety 2 lata temu,

po wspawaniu rurki, odrazu odczulem ze auto jest bardziej dynamiczne, lekkie wcisniecie pedalu a on juz regaowal taki zywszy byl/jest,

a wycielem dlatego, bo jechalem na virusa, i kazali wyciac,

ale jak bym nie virusowal to tez bym wycial

Opublikowano

Diesle/benzyna podejrzewam że to będzie nieco inaczej. Tym bardziej że w dieslu turbina nieźle miesza spalinami więc ich charakterystyka wygląda całkiem inaczej. Nie wiadomo też jak u ciebie kat wyglądał. Wiadomo, im bardziej zapchany tym większa różnica. U mnie kat natomiast był w idealnym stanie. [br]Dopisany: 06 Maj 2011, 20:25_________________________________________________Myślę teraz co to zrobić z tym dźwiękiem. Liczyłem że będzie cicho, a tu nagle zrobiło mi się WRC :naughty: no prawie :>

Opublikowano

w "dizlu" kata nalezy wyciac :kox:

:polew:

Opublikowano

Turbina lepiej pracuje, same pozytywy :good:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

byłem ostatnio na zabiegu wycinki kata i gościu który robi tłumiki(od 20-stu lat tym sie zajmuje) powiedzaiał że za żadne skarby nie można wstawiać rury zamiast kata bo bedzie wieksze spalanie i wszystko odbije sie na silniku bo nie ma odbicia spalin,musi być strumienica.

wstawił mi taką którą sam robi w obudowie kata,wszystko z kwasówki,profesjonalna robota. Wrażenia są teraz szok :shocked: silnik ma więcej siły,jest żwawszy(nie wiem czy uwieżycie ale bujnełem ostatnio do 220km\h)same pozytywy

Opublikowano

byłem ostatnio na zabiegu wycinki kata i gościu który robi tłumiki(od 20-stu lat tym sie zajmuje) powiedzaiał że za żadne skarby nie można wstawiać rury zamiast kata bo bedzie wieksze spalanie i wszystko odbije sie na silniku bo nie ma odbicia spalin,musi być strumienica.

wstawił mi taką którą sam robi w obudowie kata,wszystko z kwasówki,profesjonalna robota. Wrażenia są teraz szok :shocked: silnik ma więcej siły,jest żwawszy(nie wiem czy uwieżycie ale bujnełem ostatnio do 220km\h)same pozytywy

wcześniej do ilu bujałeś i ile kosztował zabieg?
Opublikowano

No to nie wiem czy mechanik trochę Ci kitu nie wcisną z tym, że auto więcej pali i silnik się pierdzieli. Jeden kolega miał wycięty w ibizie w dieslu + pusta rura i nic się nie działo z autem (a żwawy był jak ja pierdziele), drugi kolega miał wycięty w bravo w benzynce i też przejeździł masę czasu z rurą= silnik był zdrowy i zbierał się też nie kiepsko (jak na 1.8 :)) A co do strumienicy to ostatnio się spotkałem z opinią że to ona może źle się odbić na silniku... Ale nie wiem. Nie miałem. :gwizdanie:

Opublikowano

wcześniej do ilu bujałeś i ile kosztował zabieg?

wcześniej do 200-stu szło w miare a po mułowato,teraz zdecydowanie szybciej,

zabieg kosztował 250zł i w to weszła plecionka i nowe flansze[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 20:57_________________________________________________

No to nie wiem czy mechanik trochę Ci kitu nie wcisną z tym, że auto więcej pali i silnik się pierdzieli. Jeden kolega miał wycięty w ibizie w dieslu + pusta rura i nic się nie działo z autem (a żwawy był jak ja pierdziele), drugi kolega miał wycięty w bravo w benzynce i też przejeździł masę czasu z rurą= silnik był zdrowy i zbierał się też nie kiepsko (jak na 1.8 :)) A co do strumienicy to ostatnio się spotkałem z opinią że to ona może źle się odbić na silniku... Ale nie wiem. Nie miałem. :gwizdanie

kitu raczej nie bo gościu przerabia też wydechy w sportowych samochodach do kjs-u widziałem dwa na placu i różne rzeczy cuduje z wydechami,znam go od paru lat mieszka niedaleko. gadał coś o tym odbiciu spalin że w audi jest inne rozwiązanie jak w innych markach,a diesel to chyba inna bajka

Opublikowano

ja również w najbliższym czasie przymierzam sie do wycięcia bo w poprzedniej b5 tez miałem wycięty tyle że ze względu na to że głośniejszy dźwięk mnie raczej nie jara na pewno wybiorę opcję nr 1 czyli strumienicę ale każdy robi wg siebie

Opublikowano

Dzis moja niunia miala zabieg usuniecia zapchanego DPF + kata.Minimalnie zwiekszyla sie moc,wyrazniej slychac swist turbiny, ale z wydechu czarno :mysli: .[br]Dopisany: 27 Lipiec 2011, 23:14_________________________________________________No i zdiagnozowali ze turbina zapchana i dlatego dymi jak stary traktor,skasowali 200 PLN za czyszczenie i lipa.Turbina rozlacza sie ,autko traci moc i tak jak przed wycieciem DPF te same objawy tyle ze kontrolki sie swieca ;([br]Dopisany: 31 Lipiec 2011, 21:10_________________________________________________No i zdiagnozowali ze turbina zapchana i dlatego dymi jak stary traktor,skasowali 200 PLN za czyszczenie i lipa.Turbina rozlacza sie ,autko traci moc i tak jak przed wycieciem DPF te same objawy tyle ze kontrolki sie swieca ;(

Opublikowano

masz może dziurę w dolocie, sprawdź wszystkie połączenia gumowe itp.