przemojaw Opublikowano 16 Listopada 2010 Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam stałem sobie ostatnio na zapalonym silniku i zmianiałem sobie biegi i jak wrzuciłem 4 ke to było słychać głośny zgrzyt i tak za każdym razem dodam też że biegi jak jadę haczą. Jakieś 10tys km temu wymieniłem olej w skrzyni bo myślałem że pomoże troszkę pomogło ale potem zrobiło się tak samo. Mechanik powiedział mi że trzeba rozebrać i sprawdzić bo to chyba sprzęgło ale nie jest pewny
SotoM Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 jeśli wszystkie biegi pracują bez problemu tylko 4ka zgrzyta to jest to proste - synchronizator 4go biegu dostał po tyłeczku. zalałes oryginalny olej czy jakiś zamiennik 75W90?? proponuje zalać 80W90 i sadze ze nurtujący cie problem zniknie.
Daimos Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 wymień olej na Castrol TAF-X API GL -4+ spełniający normę VW TL 501.50
Luka3s Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 podepne się do tematu odnośnie skrzyni, przy wrzuceniu 5ątego biegu, słysze taki... dziwny dźwiek takie piszczenie cichutkie jakby, o coś w stylu jakby taki malutki silniczek pracował takie bzzzziuuuuuuuuuuuuuuuu......przy innych biegach tego nie ma, o co może chodzić?
przemojaw Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Opublikowano 27 Listopada 2010 Z tego co pamiętam to zalałem mobilem 75w90 jak bedę miał chwilkę czasu to to zrobię czyli wymienie na inny ale nie wiem czy to coś da jak myślicie. A i napisałem że tylko 4 ka zgrzyta na postoju ale jak jadę to inne biegi haczą trochę a jak się autko rozgrzeje co dziwne wsteczny bieg wchodzi z dużym oporem
ŁYSY44 Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 proponuje zalać 80W90 A co daje taka zmiana
udo Opublikowano 7 Grudnia 2010 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Podłącze się do tematu, bowiem miałem problem z "2" - lekko haczyła podczas jazdy jak i na postoju przy włączonym silniku. Czasami był problem z redukcja z "3" . Za rada znajomego wymieniłem olej w skrzyni na 75W90 GL 5. W efekcie z "2" nie mam żadnej poprawy natomiast co gorsze "1" i "3" zaczęły mi dziwnie wchodzić - z oporem, czasami delikatnym stukiem. Tak więc jest gorzej niż było... Czy powinienem teraz może wymienić olej na 80W90?? Gęstszy olej da coś??
Gniady Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam jak tam wasze skrzynie??? Mi zgrzytają 2 i 3 wymieniłem olej na 75W 90 czyli taki jak ma być ale okazuje się gęściejszy od tego co miałem i jest gorzej biegi 1 i 2 się pogorszyły większe opory przy wrzucaniu biegu ogólnie doradzono mi gęściejszy ale nalałem taki jak ma być[ texaco ] ale firma nie ma znaczenia,może nalać rzadszy niż 75W90?
nowal Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Mialem to samo w golfie zalej olej CASTROL EP 80
kalik Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jeżeli słyszysz zgrzyty ze skrzyni to zmian oleju nie wiele pomoże (pod warunkiem, że jest w niej olej). Może na jakiś krótki czas, ale śmiem w to wątpić. Skrzynie w Audi są dosyć delikatne, szczególnie synchronizatory, które rozlatują się na potęgę.
RAFLIK A4 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam prośbę jaki jest ori olej jakim zostały zalane skrzynie w AFN bo sobie taki kupie i wymienię
kalik Opublikowano 31 Stycznia 2011 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam prośbę jaki jest ori olej jakim zostały zalane skrzynie w AFN bo sobie taki kupie i wymienię Pojemność 2.25litres oil G052911 A SAE 75W90 Bez specjalnego klucza nie odkręcisz korka i nie spuścisz oleju.
Rekomendowane odpowiedzi