Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPW] Usterki po wizycie w ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ponieważ mój problem z trzęsącym się silnikiem po osiągnięciu 90*C i to że w ogóle 90* osiąga baaardzo rzadko nie dawał mi spokoju więc pojechałem do ASO i zdiagnozowali mi za jedyne 200zł takie coś:

"Do wymiany wałek rozrządu z popychaczami i panewkami, oringi na pompowtryskiwaczach oraz termostat"

Jak zobaczyłem kosztorys to mi sie nogi ugieły :) Zamieszam go też dla Was.

Czy uważacie że naprawa jest konieczna? i czy ma ktoś dojścia żeby kupić taniej te części? czy występują zamienniki? czy nie lepiej od razu szukać BKD ?? proszę Was o poradę. To co mi przeszkadza to przybywanie oleju w silniki (albo DPF, albo oringi, albo gniazda w głowicy), i trzęsie budą po nagrzaniu do 90*

serwis.jpg

Opublikowano

Jaki jest przebieg auta?

Nawet jeżeli diagnoza ASO jest słuszna, to chcą oni jedynie usunąć samą usterkę.

Trzeba najpierw dotrzeć do przyczyny jej powstania.

Sprawdź vacumpompę.

Opublikowano

przebieg auta to 170 000, a jak wg. Ciebie jest przyczyna tego? czy miał ktoś podobną sytuację?

Opublikowano

Witam

Jak dla mnie wyglada mi to na coś mi znajomego a mianowicie z ta kwestia przybywania oleju wyglada tak samo jak akcja serwisowa ktora teraz robię ale do rzeczy

Moja sugestia to na dzień dobry sprawdź ciśnienie oleju potem wymien uszczelki na wtryskach i wymien olej a dokładniej paliwo przedostaje się do oleju i ci go przybywa a co za tym idzie praca silnika nie będzie równa a aso może doszukalo się już jakiś zniszczeń . Ale to jest tylko moja sugestia na podstawie tego co robię na codzień a jeżeli u ciebie to się okaże prawda to naprawa przez aso nie usunie prawdziwej przyczyny. Daj znać jak coś wiecej się dowiesz

Powodzenia

Opublikowano

wymien same oringi na pompowtryskach i termostat i po problemie.

a wałek popychacze i panewki na wałku to juz naciaganie. domyslam sie ze zobaczyli w jakims procenie wytarcie i odrazu do wymiany.

zakupiłem kieds passata b6 2005 silnik bmp i podczas dodawania gazu nie wchodził lekko w obroty i głosno przy tym pracował.

passat orginał przebieg 96tyskm i okazało sie wytarty wałek rozrządu uszkodzone prawie wszystkie szklanki.

miałem akurat głowice z 1.9tdi 130km z awx przerzuciłem wałek który pasował do bmp 2.0tdi. szklanki i panweki na wałek dałem nowe z interkarsu i motorek cyka jak nowy.

Opublikowano

Przede wszystkim omijaj ASO szerokim łukiem,naciągacze to są,wymieniają części a nie naprawiają samochody.Znajdź dobrego mechanika od VM/Audi i zdiagnozuje Ci problem,a jak nie masz u siebie skocz do Warszawy do MR Motors na ul. Mineralną.

Opublikowano

dzieki wszystkim jutro podjade do kolegi mechanika od VAG zobacze co on powie, na biezaco bede informowal w temacie

Opublikowano

Marcin,

zajrzyj po prostu do działu "polecane warsztaty" w B-stoku. Od siebie dodam, że AutoService Dojlidy jest OK i warto się z nimi skonsultować w tej kwestii.

Ps. Napisz później jak Ci się udało rozwiązać ten problem, tak żeby inni forumowicze mieli jakieś wskazówki w przypadku ewentualnych podobnych kłopotów.

Pozdrawiam