Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Kontrolka Ciśnienia Oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj po przejechaniu około 80km zaświeciła mi się kontrolka oleju na czerwono i 3 razy pikneła, szybko zjechałem na pobocze zgasiłem silnik sprawdziłem stan oleju i Olej jest.

Zapaliłem silnik i wszystko było ok po przejechaniu kilku km. znowu wiec zgasiłem zapaliłem i znowu po przejechaniu paru metrów się zapaliła i piszczała. Zauważyłem że zaświeca się najczęściej gdy obroty są poniżej 2tyś.

Dzisiaj po pracy sprawdzę błędy vagiem.

Olej, filtry co roku wymieniane, rocznie robię max 15tyś.

Silnik pracuje tak samo ładnie bez żadnych zmian. Oprócz klekoczących szklanek ;/ czy to może być ich wina??

Opublikowano

To ze poziom oleju jest ok o niczym jeszcze nie swiadczy. Najzwyczajniej w swiecie cisnienie oleju spada ponizej minimum.

Opublikowano

I co mam teraz z tym fantem zrobić ??

Opublikowano

Pompa oleju do sprawdzenia

Opublikowano

Pompa oleju do sprawdzenia

A jak ją sprawdzić ??

Opublikowano

Na poczatek podlacz manometr i sprawdz cisnienie oleju na biegu jalowym. Jest tez mozliwosc ze czujnik sie wysypal albo ma gdzies zwarcie.

Opublikowano

Sorki za ot ale śmieszy mnie fakt jak ktoś pisze zgasiłem silnik odpaliłem i pojechałem dalej :polew: po to jest ta kontrolka żeby mówiła kategoryczne stop. Auto na hol albo laweta. Jeśli faktycznie nie masz ciśnienia oleju to wysra ci się turbo, cała hydraulika itp. Zamiast sprawdzać błędy zacznij od podpięcia manometru i sprawdzenia ciśnienia oleju to podstawa. Może padł tylko czujnik a może pompa albo gdzieś się przerwał film olejowy, panewki na wale itd. Zmierzysz ciśnienie i będziemy myśleć dalej. :>

Opublikowano

Kurde, dzisiaj zrobiłem 50km i się nie zaświeciła ???

manometru niestety nie mam ;/

Opublikowano

Ja tak miałem kiedyś w golfie 3, ale latem jak były upały. Jak się zapalała kontrolka to podbijałem obroty i gasła od razu. :D

Niedługo potem sprzedałem autko także tego...

Opublikowano

Czy ktoś z wawy może mi podłączyć manometr żeby sprawdzić ciśnienie ??