Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Klapa gasząca nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Szukalem odpowiedzi na moje pytanko ale nic nie udalo mi sie znalesc.Moj problem polega na tym ze w momencie gaszenia silnika klapa gaszaca przy zaworku EGR nie dziala czego efektem jest szarpanie silnika w momencie gaszenia.

Pomozcie Panowie gdzie szukac przyczyny.Dodam ze autko w miare ciagnie ale prawdziwego kopa dostaje dopiero powyzej 2200obr/min

Opublikowano

sprawdz wezyki od podcisnienia, moze jest gdzies przetarty

Opublikowano

Zawór N239 i wężyki do sprawdzenia, u mnie przegrzały się cienkie przewody elektryczne które dochodziły do zaworu.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Kolego Czesia powiedz prosze gdzie znajde ten zaworek N293?[br]Dopisany: 05 Grudzień 2010, 10:46_________________________________________________N239 mialo byc :gwizdanie:

Opublikowano

Pod lewą lampą,musisz ją wysunąć żeby mieć dobry dostęp, przewody które tam idą przegrzewają się od wysokiej temperatury robią się sztywne i od drgań się urywaj, u mnie zostały mi w ręku jak je dotknąłem.

Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdzilem i znalazlem tam dwa zawory blisko obudowy filtra powietrza zastanawiam sie ktory to N239. :mysli:

Opublikowano

Ok sprawdzilem i znalazlem tam dwa zawory blisko obudowy filtra powietrza zastanawiam sie ktory to N239. :mysli:

sprawdz dokad prowadzi wezyk podcisnienia klapy gaszacej :cool1:

ogladanie ich nic nie da. zdejmij wezyk podcisnienia z krocca klapy gaszacej (nie pomyl z EGR) zatkaj palcem. niech ktos w tym czasie wylaczy silnik, powinno zassac palec. jezeli brak tego efektu wina lezy albo po stronie mechnicznej blokady zaworu, albo uszkodzonego wezyka. profilaktycznie wymien, drogie nie sa a wczesniej czy pozniej sie uszkodza.

jezeli ich wymiana nie pomoze, podmien zawor z innego auta.

wartoby sprawdzic czy nie ma bledu wlasnie niesprawnego zaworu n239

Opublikowano
  • Autor

Czyli zalecasz na poczatku wymienic wezyki.Sam zawor juz podmienilem z autka w ktorym klapa dziala ale nie pomoglo :thumbdown:

Opublikowano

Ja miałem taka sytuację i okazało się że jest dziura w membranie siłownika pneumatycznego sterującego klapą. Spróbuj zassać ustami powietrze z wężyka idącego do tego siłownika i sprawa się wyjaśni.

Opublikowano

jest prosta metoda sprawdzenia N239 - wystarczy podpiąć do niego podciśnienie wężykiem bezpośrednio z pompy tandem a raczej z trójnika, który z niej wychodzi na N75 i inne elektrozawory i wtedy gasić silnik - jeśli podciśnienie dochodzi a mimo to N239 nie zamyka klapy to jest albo uszkodzony elektrycznie albo zabrudzony (pod warunkiem, że siłownik klapy gaszącej ma sprawną membranę i szczelny wężyk podciśnienia do niej idący).

• 1 rok później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, u mnie w ogóle nie chodzi siłownik klapy, mam pytanie w którym bloku powinien wyjść zawór N239? Czy wychodzi jako błąd w "engine", czy trzeba dynamicznie logować ?

Opublikowano

Możesz zrobić test elementów wykonawczych na zapalonym silniku. Przechodząc przez poszczególne etapy w pewnym momencie powinien zgasnąć silnik. Jeżeli tego nie zrobi to do sprawdzenia: elektrozawór, klapa gasząca, układ podciśnienia. Sprawdź czy vag zarejestrował jakiś błąd.

Opublikowano

Chodzi Ci, żeby puścić "Autoscan" na chodzącym silniku tak?

Opublikowano

Nie. Chodzi o test wyjść w programie vag-com. Poczytaj trochę o vagu.

Opublikowano

jest polecenie, test elementow wykonawczych.

VAG wykaze tylko blad elektromagnesu N239.

sprawdz czy po wylaczaniu silnika w wezyku jest podcisniene ( powinno zassac palec) jezeli jest, sprawdz czy silownik klapy porusza sie i klape bez zaciec.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Podciśnienie było, po rozebraniu siłownika moim oczom ukazała się dziura w gumowej membranie. Zakleiłem to prowizorycznie, silnik miękko gaśnie, ale nie wiem czy to długo wytrzyma, bo ciężko zwulkanizować tą membrankę.

Opublikowano

nie prosciej ją wymienić. kup używany zawór EGR, i przełóż siłownik

Opublikowano

Oczywiście, że prościej wymienić, ale kupić już trudniej, bo też nie wiem czy nie będzie uszkodzony siłownik, a poza tym używany egr - 200 zł

Opublikowano

szukaj uszkodzonego, tj. cieknacego, byleby silownik byl dobry. kupisz za 50 albo i taniej