armando Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 witam moze mi ktos powiedziec jakie swiece zarowe kupic do mojego afn-a bo sa normalne zarowe za 30 zl i sa jakies z elektrycznym dogrzewaniem za jakies 50 zl i nie wiem o co tu chodzi
Rafal1988Lodz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 polecam boscha. Numer katalogowy 0 250 202 022. Jak by sie ktos rozmyslil to moge ci sprzedac 1 komplet. Tylko czekam na odpowiedz osob ktore zarezerwowaly u mnie.
OLIVER Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 tu masz przykładowe świece do silnika ... http://moto.allegro.pl/swiece-zarowe-beru-1-9tdi-audi-vw-seat-skoda-i1342464350.html to przykładoa aukcja...
wiesiek3d Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Oryginalnie są Beru GN 855 http://allegro.pl/beru-swiece-zarowe-vw-audi-seat-skoda-tdi-gn-855-i1307416946.html
dziuniek 79 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Opublikowano 8 Grudnia 2010 ja mam świeczki BERU( -21) stopni ostatnio było w norge i pali silniczek, kup beru
armando Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2010 zaje.... wam dzieki tylko dalej nie wiem co to jest te elektryczne dogrzewanie :/
OLIVER Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 armando .... czasem troche poszukaj sobie... http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=98906.0;highlight=nie+grzeją+świece myslę ze oto Ci chodzi
voytek80 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 ja kupiłem u tego gościa , jutro zakładam http://allegro.pl/swiece-zarowe-beru-audi-vw-seat-skoda-volvo-tdi-i1353463042.html co jakiś czas wystawia nowe aukcje
rookie Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 ja kupiłem u tego gościa , jutro zakładam http://allegro.pl/swiece-zarowe-beru-audi-vw-seat-skoda-volvo-tdi-i1353463042.html co jakiś czas wystawia nowe aukcje No i te są oryginalne, jeśli napis jest wzdłuż świecy podobno to podróby. Uważajcie koledzy.
Pretor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 zaje.... wam dzieki tylko dalej nie wiem co to jest te elektryczne dogrzewanie :/ Przy odpalaniu zimnego silnika na mrozie świece grzeją w celu łatwiejszego rozruchu i się wyłączają, lecz chwilę po odpaleniu silnika świece ponownie się włączają w celu dogrzewania komory spalania w celu lepszego spalania paliwa i mniejszego wydzielania szkodliwych substancji. Po jakimś czasie (niektórzy twierdzą, że po osiągnięciu 30st) świece już całkowicie się wyłączają. To jest właśnie dogrzewanie świec żarowych. Do podgrzewania płynu układu chłodzenia są inne świece.
wiesiek3d Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 lecz chwilę po odpaleniu silnika świece ponownie się włączają w celu dogrzewania komory spalania w celu lepszego spalania paliwa i mniejszego wydzielania szkodliwych substancji. Nie wierzę i raczej wątpię, a to z tego względu, że wtedy na pewno uległy by wypaleniu.
armando Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2010 same swiece to juz nie proble tera tylko te stare wykrecic :/ a juz probowalem i zadna sie nie chce ruszyc
OLIVER Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 wiesiek3d Wiesław uwierz tak to prawda ..jak odpalisz świeczki ponownie sie załączają ...możesz sobie sprawdzić nawet w + temperaturze... Ostatnio sprawdzałem i grzeją u mnie 2,5 minuty...
nowal Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 same swiece to juz nie proble tera tylko te stare wykrecic :/ a juz probowalem i zadna sie nie chce ruszyc [podstawa to dobre klucze. Ale jezeli mimo tego nei chce puscic to moze byc problem
Jastrzab-Gorzow Opublikowano 9 Grudnia 2010 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tak jak napisali koledzy wyżej świece grzeją długo po odpaleniu silnika, a nie spalają się, bo chłodzone są wtryskiwanym na nie paliwem. W nowszych konstrukcjach grzeją jeszcze dłużej jak w AFN-ie. Z tym napisem wzdłuż świecy to pierwsze słysze Załóż BERU, BOSCH, albo NGK. I posmaruj, żebyś nie miał problemów z odkręcaniem w przyszlości.
wiesiek3d Opublikowano 13 Grudnia 2010 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Do odkręcania użyj klucza dynamometrycznego ustawionego na 30Nm, bo inaczej je ukręcisz (moment gięcia świec 35 Nm). Przez kilka dni psikaj je odrdzewiaczem najlepiej Wurth i odkręcaj na ciepłym silniku. Nowe dokręcić momentem 15 Nm i nic więcej. Robota prosta choć stresująca, mi się udało, ale to zależy czy zostały poprzednio dokręcone odpowiednim momentem.
Pretor Opublikowano 13 Grudnia 2010 Opublikowano 13 Grudnia 2010 wiesiek3d jak nie wierzysz że świece włączają się ponownie to ściągnij zaślepkę bezpieczników i włóż rękę głęboko, będziesz miał przekaźniki i ostatni nr 202 jest od świec żarowych (możesz zdjąć osłonę pod kierownicą, ale wątpię że będzie Ci się chciało) i naciśnij palcem na ten przekaźnik. Włącz zapłon i poczujesz że przekaźnik się włącza a po skończeniu grzania się rozłączy (także to słychać), po odpaleniu dalej trzymaj przekaźnik i po chwili poczujesz że włącza się ponownie i po jakimś czasie znowu się rozłącza. Jest to tzw dogrzewanie świec żarowych. Co do wymiany świec żarowych to jest różnie, przerabiałem to wielokrotnie. Czasami pójdzie jak po maśle, a czasami nad jedną można spędzić dwie godziny. Wszystko zależy od tego jak mocno były dokręcone i jak dawno temu były ruszane/wymieniane.
wiesiek3d Opublikowano 14 Grudnia 2010 Opublikowano 14 Grudnia 2010 wiesiek3d jak nie wierzysz że świece włączają się ponownie to ściągnij zaślepkę bezpieczników i włóż rękę głęboko, będziesz miał przekaźniki i ostatni nr 202 jest od świec żarowych (możesz zdjąć osłonę pod kierownicą, ale wątpię że będzie Ci się chciało) i naciśnij palcem na ten przekaźnik. Włącz zapłon i poczujesz że przekaźnik się włącza a po skończeniu grzania się rozłączy (także to słychać), po odpaleniu dalej trzymaj przekaźnik i po chwili poczujesz że włącza się ponownie i po jakimś czasie znowu się rozłącza. Jest to tzw dogrzewanie świec żarowych. Co do wymiany świec żarowych to jest różnie, przerabiałem to wielokrotnie. Czasami pójdzie jak po maśle, a czasami nad jedną można spędzić dwie godziny. Wszystko zależy od tego jak mocno były dokręcone i jak dawno temu były ruszane/wymieniane. Wierzę
Rekomendowane odpowiedzi