Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Pompowtryskiwacze tylko a autach grupy VAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko teoretyczne dla znawcow motoryzacji :evil:

Czy pompowtryskiwacze byly stosowane jedynie w grupie VAG?

Czy japonce np Mazdy 6 albo Toyoty avensis tez mialy Pompki? (cos mi tak gdzies ktos mowil ze tak...)

Jesli inni producenci samochodow zastosowali w silnikach rowniez pompowtryskiwacze to jakie normy oleju musialy byc spelnione? Rowniez 505 01?

Tak sobie rozkminiam. :wink4:

pozdr

Opublikowano

W gazeli byly silnik steyer.

Opublikowano

Z tego co się orientuje to silniki Scanii mają lub miały pompowtryski.

Opublikowano

potwierdzam, ale obecnie już tylko CR dominuje, japończyki nigdy nie miały pompowtryskiwaczy

a tak w ogóle to jest to stara technologia, z ok lat 60-tych stosowana w dwusuwowych silnikach wysokoprężnych

Opublikowano

potwierdzam, ale obecnie już tylko CR dominuje, japończyki nigdy nie miały pompowtryskiwaczy

a tak w ogóle to jest to stara technologia, z ok lat 60-tych stosowana w dwusuwowych silnikach wysokoprężnych

i najbardziej najwydajniejsza biorac pod uwage cisnienie wtrysku. CR goruje tylko mozliwoscia precyzyjnego rozkladu dawki paliwa w czasie,spelniajac normy ekologii oraz dajac komfortowe wrazenia akustyczne pracy silnika. cisnienie wtrysku z czasem zapewne sie poprawi w miare rozwoju technologii CR.

Opublikowano

pamiętam, że kumpel posiadający Avensisa pytał mnie o trwałość pompowtrysków w Audi bo u niego coś się wysrało. Poza wystarczy wpisać w google "pompowtryskiwacz toyota" i sporo tego wysypie, np:

http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html

więc chyba nie tylko autka VAG...

Opublikowano
  • Autor

Wyglada mi to na niedouczenie sprzedawcy. Dla niego kazdy wtrysk to... pompowtrysk :>

Opublikowano

Wyglada mi to na niedouczenie sprzedawcy. Dla niego kazdy wtrysk to... pompowtrysk :>

dokładnie, handlarze często tak piszą ostatnio widziałem ogłoszenie forda Mondeo TDCI i m.in. taki wbył opis " 5 tys km temu wymienione wszystkie pompowtryskiwacze w ASO Forda" :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR.

Opublikowano

pamiętam, że kumpel posiadający Avensisa pytał mnie o trwałość pompowtrysków w Audi bo u niego coś się wysrało. Poza wystarczy wpisać w google "pompowtryskiwacz toyota" i sporo tego wysypie, np:

http://www.gielda-czesci.pl/katalog_czesci/15/516/silnik-pompowtryskiwacz.html

więc chyba nie tylko autka VAG...

:decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:

pompowtryski lejace.... na wszystkie ogloszenia :polew:

Opublikowano

No właśnie w BMW nawet nigdy nie było wtrysku bezpośredniego tylko od razu poszli w CR.

CR to tylko i wyłącznie wtrysk bezpośredni :)

a swoją drogą większa kultura pracy i chyba większa wrażliwość na jakość paliwa :mysli:

Opublikowano

akurat tu się mylisz kolego, silniki 2.0d (136KM) i 3.0d(184KM) są na pompie rotacyjnej jak w 1.9tdi tych pierwszych i właśnie tam jest wtrysk bezpośredni też...

Opublikowano
  • Autor

Taka ciekawostka:

Wyczytalem wlasnie na angielskiej wiki (na polskiej brak tego) ze PDki zostaly wynalezione przez angola juz w 1911.

Komercyjne zastosowanie w stanach rozwinelo sie bardzo w latach 30-stych gdzie zasilały silniki dieslowskie w lokomotywach a nawet w lodziach podwodnych amerykanskiej navy.

Dopiero Robert Bosch 1994 wprowadzil pierwsze ELEKTRONICZNE pompowtryski do samochodow komercyjnych - ciezarowek.

Tutaj dla ciekawskich :

http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_Injector

Tyle z historii o pompkach :kox:

Opublikowano

Taka ciekawostka:

Wyczytalem wlasnie na angielskiej wiki (na polskiej brak tego) ze PDki zostaly wynalezione przez angola juz w 1911.

Komercyjne zastosowanie w stanach rozwinelo sie bardzo w latach 30-stych gdzie zasilały silniki dieslowskie w lokomotywach a nawet w lodziach podwodnych amerykanskiej navy.

Dopiero Robert Bosch 1994 wprowadzil pierwsze ELEKTRONICZNE pompowtryski do samochodow komercyjnych - ciezarowek.

Tutaj dla ciekawskich :

http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_Injector

Tyle z historii o pompkach :kox:

podstawowym problemem PD byl wlasnie brak mozliwosci sterowania katem wtrysku. stad dopiero sterowanie elektroniczne rozwiazalo sprawe w autach uzytkowych

Opublikowano

na pewno technologie skopiowali rosjanie (tak jak większość pomysłów) bo była przez nich stosowana w latach 60-ych (silnik JAZ, dwusuwowy diesel)

Opublikowano

akurat tu się mylisz kolego, silniki 2.0d (136KM) i 3.0d(184KM) są na pompie rotacyjnej jak w 1.9tdi tych pierwszych i właśnie tam jest wtrysk bezpośredni też...

Mylić się rzecz ludzka :gwizdanie:

Gdzieś wyczytałem tą informację jak interesowałem się kupnem Omegi lub e39 :) I twierdzili że w BMW nie było pompy rotacyjnej tylko przeskoczyli z wtrysku z komorą wirową od razu do CR.

Opublikowano

Mylić się rzecz ludzka :gwizdanie:

nie no spoko tylko piszę że jednak były przed CR-em też ze zwykłym wtryskiem bezpośrednim np BMW E46 przed liftowe jeżeli chodzi o diesla to mają tylko te silniki co wyżej napisałem dopiero po lifcie (rok chyba 2002) weszły silniki CR w tym modelu 2.0d (150kM) i 3.0d (204Km jeżeli dobrze pamiętam).