Buba Opublikowano 14 Grudnia 2010 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Nie wiem jak to nazwać ale już brakuje mi pomysłów wiec proszę mądre głowy o pomoc Podczas jazdy słychać "cykniecie" przekaźnika pod kolumna kierownicy i w tym momencie słychać jak klocki trą o tarcze. po sekundzie słychać drugie cykniecie i heble odpuszczają. Jak hamuje, to w ostatnich sekundach przed zatrzymaniem samochodu, zaciski łapią na maxa i jest takie szarpniecie. Czujniki ABS pokazują te same prędkości na poszczególnych kołach, G85 też reaguje i pokazuje promień skrętu. Wziąłem na podmiankę sterownik ESP i dalej jest to samo. zauważyłem że są dwa c**jostwa pod siedzeniem od ESP, drugie to "ZSB duosensor ESP". Co to jest i za co odpowiada? Nie mam skąd podmienić żeby sprawdzić czy to on świruje :-( Dzisiaj znowu założę stary sterownik, zakoduje i zobaczę czy coś się zmieni ale raczej wątpię. Spróbuje tez ponownie skalibrować G85. Na vagu żadnych błędów związanych z heblami nie ma. Dawajcie jakieś pomysły co z tym zrobić i gdzie szukać przyczyny
Dev Opublikowano 14 Grudnia 2010 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Podczas jazdy słychać "cykniecie" przekaźnika pod kolumna kierownicy i w tym momencie słychać jak klocki trą o tarcze. po sekundzie słychać drugie cykniecie i heble odpuszczają. z jaką częstotliwoscią to sie odbywa ????
gregory Opublikowano 21 Grudnia 2010 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Sprawdź na Vag-u jakie prędkości pokazują wszystkie czujniki ABS podczas tego lekkiego hamowania w czasie którego występuje ta usterka. Powinny tą samą. Wyjmij czujniki i wyczyść je, być może są zabrudzone lub połapały opiłki metalu które zakłócają odczyty. Jak nie pomorze, wymień cały płyn w układzie hamulcowym na nowy i porządnie odpowietrz.
Rekomendowane odpowiedzi