Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jaki powinien być zbiorniczek wyrównawczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno wymieniłem stary zbiorniczek na nowy i nie bardzo wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Taki był.

http://moto.allegro.pl/zbiorniczek-wyrownawczy-audi-a4-vw-passat-1-9-tdi-i1330400453.html

A taki kupiłem.

http://moto.allegro.pl/audi-a4-b5-zbiorniczek-plynu-wyrownawczy-i1328793868.html

Dokładnie mi się rozchodzi o korek - bo zauważyłem że ten nowy trzyma dobrze ciśnienie ale nie moge jakoś odpowietrzyć układu - słychać bulgotanie w nagrzewnicy.

Wymieniłem też pompe wody.

Ogólnie auto długo się nagrzewa żeby było 90* musze przejechać około 10 km ( termostat nowy wahlera).

Opublikowano

jest zimno, ja tez muszę zrobić prawie dychę żeby stanęło na kącie prostym :D

co do zbiorniczków to się nie znam ^^

Opublikowano

Podpowiem, że ja też musze przejechac "spory" kawalek. mrozy są to silnik nie zlapie ci tak szybko temp. chyba ze "zatkał" bys czyms grill.

Opublikowano

ja wczoraj (-15-18 stopni) przejechałem 10km i było 80stopni .... tak ze to normalne przy takich temperaturach a innaczej jak masz plusowe temperatury to w 5min jest 90 ;)

Opublikowano

U mnie też długo się nagrzewa, ale jednak zrobię wymiane termostatu nie zaszkodzi wsadzić nowego :hi:

Opublikowano

U mnie też długo się nagrzewa, ale jednak zrobię wymiane termostatu nie zaszkodzi wsadzić nowego :hi:

jak ci trzyma 90 to chyba niema sensu. Mi też tak ok10 12 km i jest 90

Opublikowano

Dokładnie tak. Ja mam na uczelnie ok. 6,5km i jak nie ma za dużych korków to osiągnę kolo 70 stopni, wiec to norma :) Nie warto wymieniać termostatu jak trzyma. Co innego jak osiągnie 90 stopni, a podczas jazdy wychładza mu cały układ, albo w ogóle nie dochodzi do 90 :P

Opublikowano

a ja panowie wstawiłem karton przed chłodnice tak 3/4 zakrywa (od dołu do góry) i nagrzewa się szybciej u nas w aucie wiskoza jest kreci się cały czas chłodzi chłodnice a temp nie przekracza mi 91 stopni natomiast szybciej do tej temp dochodzi jutro sprawdzę tak dokładnie... :hi:

Opublikowano

ale nie moge jakoś odpowietrzyć układu - słychać bulgotanie w nagrzewnicy.

Rozumiem, że wiesz o otworku w wężyku. Musi się w nim pokazac płyn chłodniczy. Co do zbiorniczka nie wiem, czy jest jakaś różnica.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że wiesz o otworku w wężyku. Musi się w nim pokazac płyn chłodniczy.

Tak wiem i już to robiłem.

W sumie z tymi zbiorniczkami to cieżko stwierdzić - słyszałem ze chodzi o ciśnienie jakie mogą wytrzymywać a pozatym niczym sie nie różnią - i to moze prawda bo na tym jest jak by wieksze cisnienia a na tym starym takiego nie było.

Jesli chodzi o wskazania temp. to dzieki za podpowiedzi - nie bede się martwił.

Opublikowano

A nagrzewa wam sie szybciej jak macie klimatronik wyłączony??

Bo ja zauważyłem że u mnie jest różnica ok 2-3 km za nim osiągnie 90 stopni :mysli: