Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6/B7] Regeneracja tylnego spryskiwacza z mechanizmem napędu wycieraczki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyjmij silniczek, tak żeby ślimak nie ograniczał ruchów, bez niego możesz kręcić kółkiem i wyciągnąć bez problemu.

Opublikowano

Ślimak mam zdemontowany z mechanizmu zostało tylko te kółko - obraca się bardzo ciężko a w zasadzie to jak próbuje obrócić to tylko przeskoczy o mniej niż 1/4 obrotu, z ośki nie chce zejść.

Na czym się to trzyma?

Wyszarpać mam je ... nic nie połamię?

Opublikowano

trzpień wycieraczki zdemontowałeś? Jeśli tak to kółko powinno się kręcić i wyjść. Nie próbuj go wyszarpywać, powinieneś nim kręcić, weź kombinerki, kręć i jednocześnie wyciągaj, u mnie zeszło bez problemu

Opublikowano

No ręka to baaardzo ciężko to przekręcić - jak już się ruszy to przekręci się kawałeczek. Nie kręci się bo się zapiekło po to przecież rozbebeszyłem to wszystko by to przesmarować.

Kółko w jakiś sposób musi być zatknięte na tym trzpieniu. Zdaje się że pod kółkiem jest jakaś blaszka i nie wiem po kiego ona - kusi mnie to wyszarpnąć, choć już próbowałem i nie szło.

Opublikowano

pod spodem są blaszki i styki żeby elektronika wiedziała kiedy ma zakończyć cykl, tylko tyle, właściwie nie musisz tego zdejmować bo cały problem nie działającego mechanizmu kryje się w zardzewiałym i zatartym trzpieniu. Kółka ręką nie ruszysz, ale kombinerkami już powinieneś dać radę bez problemu.

Opublikowano

To czemu to tak ciężko chodzi.

---------- Post dopisany 25-05-2012 at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany 24-05-2012 at 15:32 ----------

OK, więc mam patent na te kółko - plastykowe kółko siedzi na metalowym trzpieniu - mój był pięknie skorodowany, kółko w żaden sposób nie jest zabezpieczone, należy chwycić cięnkimi cążkami za żebra i kręcąc w jedną stronę jednocześnie wyciągając kółko, w końcu jakby się wykręci i zejdzie. Mechanizm pracuje jak nowy! Jedyny problem jak to zwykle z silnikami bywa było przełożenie wirniczka przez szczotki oraz nasunięcie odudowy osiowo by wspoczyło w gniazdo z tyłu obudowy. Nałożyłem też oring na małą średnicę trzpienia (od strony wnętrza) - ale nie taki gruby jak na fotkach, w końcu ori to tam nie ma nic.

---------- Post dopisany at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany at 19:40 ----------

OK, więc mam patent na te kółko - plastykowe kółko siedzi na metalowym trzpieniu - mój był pięknie skorodowany, kółko w żaden sposób nie jest zabezpieczone, należy chwycić cięnkimi cążkami za żebra i kręcąc w jedną stronę jednocześnie wyciągając kółko, w końcu jakby się wykręci i zejdzie. Mechanizm pracuje jak nowy! Jedyny problem jak to zwykle z silnikami bywa było przełożenie wirniczka przez szczotki oraz nasunięcie odudowy osiowo by wspoczyło w gniazdo z tyłu obudowy. Nałożyłem też oring na małą średnicę trzpienia (od strony wnętrza) - ale nie taki gruby jak na fotkach, w końcu ori to tam nie ma nic.

Opublikowano

To miałeś bardziej skordowany mechanizm niż ja. U mnie trzpień na którym osadzone jest kółko był w idealnym stanie. Przy okazji wymieniałem też szczotki bo po co zaglądać dwa razy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

nie chce zakładać nowego tematu, bo jest on po większej części związany z tym. Mianowicie wczoraj zorientowałem się, że nie działa mi tylna wycieraczka (Audi A4 Avant B7). Dałem auto do mechanika, on rozebrał cały układ i stwierdził, że coś jest z silniczkiem. Ja z kolie samemu sprawdziłem, czy może bezpiecznik. Sprawdziłem na klapce i wydaje mi się, że odpowiedzialny za system wycieraczek jest bezpiecznik nr 36, ale on jest ok, bo zapewne przednie wycieraczki by nie działały. Wziąłem miernik i sprawdziłem czy jest napięcie na wtyczce i było. Zawiódł najprawdopodobniej silniczek. Wydaję mi się, że płyn od spryskiwaczy go zalewał, gdyż była jakaś nieszczelność. Mechanik sprawdził go na krótko i działał, ale po podłączeniu do wtyczki już nie

I teraz moje pytanie? Da się go jakoś naprawić, czy trzeba załatwić drugi silniczek? Te oringi są dostępne, można je gdzieś kupić, bo rozumiem, że je się montuję w środku silniczka, aby płyn nie dostawał się do elektroniki silnika, tak?

z góry dzięki za pomoc

Pozdro

Opublikowano

W silniczku jest elektronika więc ona mogła się uszkodzić. Jeśli tak jest to proponuję szukać drugiego mechanizmu.

Opublikowano

Właśnie tak najprawdopodobniej niestety jest, więc nie pozostaje nic tylko szukać drugiego silniczka.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Jestem właśnie w trakcie wymiany pękniętego wężyka doprowadzającego płyn do tylnej klapy, pękł przy zawiasie klapy (w tej gumowej harmonijce) koszmar.

Przy okazji chciałbym zająć się silniczkiem bo z niego też coś cieknie (choć na razie wszystko działa).

I moje pytanie brzmi: gdzie kupić oringi ?

Jakie są wymiary oringów, warto przed robotą już je mieć.

----------------------------------------------------------------------------------------

To uszczelnienie które przepuszcza płyn na wałku to nie oring tylko simering.

Jego wymiary to: średnica wewnętrzna/średnica zewnętrzna/wysokość 6x16x5

Niestety w moim przypadku ośka była już trochę skorodowana i żadne nowe uszczelnienie i tak by tego nie doszczelniło, więc ośka na uszkodzonym odcinku została trochę przetoczona i w to miejsce została nasunięta cienkościenna tulejka z chromowanego mosiądzu.

Jak na razie wszystko jest szczelne

Opublikowano

witam

a kto ma patent na przepchanie zaśniedziałych skorodowanych spryskiwaczy? bo mam zapchany jeden otwór, a z drugiego sika małym ciśnieniem i już wycieraczka zaczyna szwankować pewnie gdzieś zalewa bo czasami się sama włącza albo staje na środku :kwasny:

Opublikowano

Co prawda ja u siebie nie miałem całkowicie zapchanych ale dość solidnie przytkane.

"przewierciłem" otwory takim wiertłem-pilnikiem od dentysty do leczenia kanałowego. Jest to giętki drut radełkowany, nie rozwierci się tym otworu do większej średnicy więc nie ma obawy o dysze.

W przypadku całkowitego zapchania prawdopodobnie trzeba by zastosować bardziej radykalne środki i rozwiercić jakimś precyzyjnym wiertłem np. 0,5mm

Swoją drogą ciekawe ile w serwisie kosztują nowe dysze, ktoś ma numer tego elementu lub zna cenę ?

Opublikowano

Można też zdemontować dyszę tylnej wycieraczki, potraktować ją jakimś preparatem penetrującym a następnie cienka igła i próbować przepychać, powinno dać radę ja tak kilka razy robiłem u znajomych i dało radę.

Opublikowano

no wymontowałem mechanizm... ogólnie gładko poszło..z zewnątrz wyglądał jak nówka sztuka a w środku szlam ze rdzy :facepalm: tu mam kilka zapytań do Was czy to kółko zębate plastikowe się wyciąga ? złapałem małymi cążkami próbuje szarpie i nic... a te oringi zakładacie tylko w przypadku gdy trzpień jest wyrobiony czy też chronią przed zalewaniem ?

a i jeszcze dysza chyba wymienię na nową bo taka pierdoła pewnie grosze kosztuje ...ale zalałem na wszelki wypadek odrdzewiaczem do picia :decayed: może puści...jeden otwór wygląda na drożny tylko że ja go wcześniej agrafką przepychałem może się powiększył i dlatego słabo psika :decayed:

Dzięki za instrukcje

Opublikowano

Tak rozbiera się całość, aktualnie nie pamiętam bo juz dawno to robiłem ale mechanizmy rozkłada się na części pierwsze, natomiast dysza kosztuje koło 30zł w ASO.

Opublikowano

Czytaj wyżej - też miałem problem ze zdjęciem tego dużego kółka zębatego ... trochę więcej siły i kręć w czasie ciągnięcia ... :decayed:

Opublikowano

Panowie wszystko jak piszecie. Rozebrałem klapę, żeby naprawić silniczek otwierania klapy. Zajrzałem też do mechanizmu wycieraczki - masakra - z zewnątrz nówka, wewnątrz pełno szlamu i rdzy.

Największy problem mam ze spryskiwaczem, który gdzieś się rozszczelnił na wysokości chyba przejścia z podsufitki w klapę. Jak używam spryskiwacza to robią mi się zacieki wewnątrz na podsufitce z prawej strony a przy zaciągniętej rolecie bagażnika, mam kałużę na niej. Na szybę leci tak powiedzmy do 1/3 wysokości od dołu. Jak uszczelnię mechanizm zakładając oringi to pewnie jeszcze bardziej będzie się lało. Dysze przedmuchane od wewnątrz od strony mechanizmu. Są drożne. Macie jakieś doświadczenia w tej sprawie? Gdzie to może cieknąć? Jak się do tego dobrać?

Spryskiwacz potrzebny a jasna tapicerka z zaciekami nieciekawie wygląda :(

Opublikowano

U mnie mechanizm po rozebraniu wyglądał tak:

DSC02696.jpg

<br /><br />

Wszystko ładnie wyczyściłem, nawaliłem smaru grafitowego, skręciłem i ... nie zadziałało:facepalm: Musiałem kupić nowy silniczek - Valeo 270zł.

Opublikowano

Do octi

Z objawów jakie opisujesz wnioskuję że pękł Tobie wężyk od płynu. Pęknięcie wystąpiło na prawym zawiasie klapy bagażnika. Dopiero co walczyłem z tym u siebie w B7 ale myślę że w B6 jest tak samo to rozwiązane.

Na początku aby się przekonać czy diagnoza jest prawidłowa musisz dostać się do gumowej harmonijki ochronnej na zawiasie klapy. W tym celu należy wymontować listwę plastikową pomiędzy zawiasami (tą nad uszczelką) a później oba plastiki osłaniające prawy zawias (uwaga łatwo te plastiki połamać) Jak już mamy to ściągnięte to widać harmonijkę którą należy wyczepić z mocowań klapy i dachu. W niej idzie wężyk i kable do wycieraczki. Wewnątrz jest to obklejone taśmą włochatą którą trzeba rozciąć.

Jeśli okaże się że tam jest ten wężyk pęknięty no to zaczyna się zabawa:

Trzeba zdemontować końcową osłonę podsufitki oraz osłonę słupka D (najpierw trzeba uchylić prawą tapicerkę bagażnika) Dzięki temu wszystkiemu mamy możliwość trochę opuścić sufit aby dostać się do wężyka który jest zataśmowany razem z kabelkami od silnika wycieraczki. Dobrać się możemy w połowie odległości lampki podsufitki a prawego zawiasu. Tutaj będzie pierwsze łączenie wężyka. Drugie łączenie będzie wykonane pod plastikową osłoną okalającą szybę w klapie. Aby ją zdjąć, najpierw trzeba zdjąć dolną część tapicerki klapy.

Ja na tym odcinku wyciąłem stary wężyk (ok 1m) i wstawiłem nowy oryginalny. Są dostępne oryginalne zestawy naprawcze, sam wężyk jak i łączenia. Łączenia są podobno są dość drogie. Możliwe że zastosowanie gumowego zbrojonego wężyka (jak w starszych autach) jest lepszym rozwiązaniem ale pod ręką miałem tylko oryginalny plastikowy wężyk no i obawiam się że gumowy mógłby się szybko załamać na zgięciu bo tam naprawdę on ostro dostaje w d...

Aby to jakoś wszystko lepiej ogarnąć i ponownie poobklejać taśmą, zdecydowałem się wykonać cięcie i wężyka i kabli do silniczka wycieraczki pod sufitem i wywlekłem tą całą wiązkę na zewnątrz auta (część w klapie zostaje). Następnie po założeniu wszystkiego na swoje miejsce polutowałem kabelki od silnika i połączyłem wężyk.

Łączenia wężyków wykonałem poprzez nasunięcie na zewnątrz innego już elastycznego wężyka o większej średnicy pasowanego na wcisk. Dodatkowo ściągnąłem opaskami do kabli.

Powodzenia