Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Swap silnika beznynowego zamiast diesla??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka

tak mnie ziomek ostatnio zaskoczyl pytaniem czy da rade upchnac silnik beznynowy do diesla?

Ma obecnie AJMa i zastanawia sie czy zmienic auto czy da rade ogranac wlozenie to niego 1.8T

Kombinowal ktos juz w te strone??

Jesli tak jak wyglada taka zamiana silnikow??

dzieki za info

Opublikowano

wszystko się da jak masz odpowiednia gotówkę :decayed: Jedna Calibra w TDI jeździ (silnik 2.0 16v TDI z Audi A3)

Opublikowano
  • Autor

no wiem ze d asie wszystko tylko czy taki zabieg jest oplacalny??

Opublikowano

Pytanie co osiągnie przez taką zmianę, przypuszczam, że będzie musiał budę ciąć a to nie jest korzystne dla auta, za tym idzie wymiana skrzyni,półosi, przegubów i piast oraz licznika, wydechu zbiornika paliwa no i kompa. Niech sobie przeliczy nawet po używkach ile go to wyniesie bez roboty hehehe.

Opublikowano
  • Autor

Pytanie co osiągnie przez taką zmianę, przypuszczam, że będzie musiał budę ciąć a to nie jest korzystne dla auta, za tym idzie wymiana skrzyni,półosi, przegubów i piast oraz licznika, wydechu zbiornika paliwa no i kompa. Niech sobie przeliczy nawet po używkach ile go to wyniesie bez roboty hehehe.

no budy to raczej nie trzeba bedzie ciac

a do do swapa to liczy sie z kompletnym silnikiem nie wiem jak kompatybilna jest skrzynia wiem ze do Golfow 4 z silnikiem 1.8T pakowali skrzynie z 1.9 TDI jesli to by pasowalo to skrzynia pisaty i polosie odpadna z zabiegu

licznik to nie wielki problem podobnie jak wydech

co mysle to jeszcze ECU i wiazka silnikowa

bak jest inny w beznynie i dieslu nie da rady adoptowac pompki z 1.8T???

Opublikowano

Tego nie wiem ale ze skrzynią to raczej nie dawali tak jak piszesz masz inne siły inne momenty, dla przykładu podam że w AJM Twoim są inne przeguby niż w moim, ja mam napęd na jedną oś.

Podlicz silnik z osprzętem przynajmniej 3,5-4 koła, pewności nie ma co do stanu, nie wiem czy pompka jest inna ropa jest tłusta i smaruje a bęzyna nie, podałem Ci elementy które mi przyszły do głowy, ja bym tam nie zamieniał AJM 1.8 T mam programik na 140 kucy i auto zapierdziela jak diabli, jak już to lepiej pomyśleć o skrzyni 6-cio biegowej był montowane w Borach przy AJM, jak bym nie sprzedawał autka to bym taki spaw zrobił.

Opublikowano
  • Autor

no dobrze sie dowiedziec co i jak zeby wiedziec co dalej dzialac

napewno mam w GT opis Golfa 4 1.8T ze skrzynia z TDI i napewno wkladaja bo sa trwalsze i wlasnie dlatego ze inne wieksze momenty w dieslu :)

no a skrzynia 6 zdaje sie na trasach glownie w moim ATJ taka mam i w miescie nie ma kiedy tego wykorzystac pewnie z mojego tez by podeszla chociaz ja mam wieksze sprzeglo ale to drugi plan :)

cos moze ktos sie jeszcze wypowie albo cos doda:)

Opublikowano

Ale ciągle chodzi mi po głowie ta skrzynia diesel ma sporo mniejsze obroty a tego co wiem to wszelkie skrzynie jak się projektuje to główne parametry to moment i obroty jakie musi przenieść.

A patrzyłeś jak z łapami do silnika jak jest w AJM a jak w benzynie?

Opublikowano

dajcie spokój swap jest nieopłacalny.. lepiej sprzedać i kupić 1.8T.. zawsze wyjdą jakieś pierdoły w trakcie, nie wspominając o rozrządzie, paskach osprzętu, napinaczach, olejach, filtrach i już lekko ponad tysiaka..

Opublikowano

kupić anglika i przekładać :kox:

Opublikowano
  • Autor

kupić anglika i przekładać :kox:

no to juz jakies rozwiazanie :)

jak sie ma przekladka jesli chodzi o magiel

producent cos przewidzial wystarczy wyciac i przelozyc czy musowo spawanie grodzi??

jak to wyglada z B5?

Opublikowano

Tniesz gródź i rzeźbisz, przekładanie b5 to kiepska sprawa. Chyba najlepsze wyjście kupić jeżdżącego angola i przełożyć cały zespól napędowy jak stoi, po drodze silnik na nowo uszczelnić, rozrząd zmienić itp. pierdoły.

Opublikowano

Chyba najlepsze wyjście kupić jeżdżącego angola i przełożyć cały zespól napędowy jak stoi, po drodze silnik na nowo uszczelnić, rozrząd zmienić itp. pierdoły.

Moim zdaniem to jedyna racjonalna alternatywa :good: Jak masz doinwestowana bude i pewne (pod wzgledem technicznym) pozostale podzezspoly a silnik kleknal (np peknal pasek rozrzadu i kupa)to tylko pod takim warunkiem pisalbym sie na taki zabieg... Inaczej lepiej kupic benzyniaka czy diesla-w zaleznosci kto co chce :wink4:

Opublikowano

Nic nie trzeba ciąć. Kupujesz angola w quattro (tak jak u Ciebie), przekładasz graty i jeździsz. Według mnie nie jest to opłacalne, lepiej sprzedać Twojego i kupić takiego jak chcesz. Ja bym tam wolał dobrego AJM :naughty: .

Opublikowano

szkoda zachodu,kombinacji a później niepotrzebnych rozczarowań.oprzerabiasz sie tylko,stracisz czasu,zachodu, dołożysz kupe kasy no i po co? jak by nie prościej było sprzedać obecne i to co masz włożyć w przerabianie dołożyć i kupić inne z tym silnikiem który pasi. pomyśl także że takim przerabiakiem nie będziesz jeździł wieczność więc pomyśl również o przyszłej sprzedaży :gwizdanie:

Opublikowano

przypuszczam, że będzie musiał budę ciąć

- ale glupoty

- zamiana diesla na silnik benzynowy juz z zalozenia jest nieoplacalna. osiagow nie podniesiesz a zuzycie paliwa zwiekszysz wybitnie.

- koszty robocizny beda duze.

- silnik diesla sprzedasz szybko skrzynie podobnie. na tym nie stracisz.

- skrzynia z diesla nie pasuje trzeba zamontowac z benzyny. najprossciej kupic kompletny zespol napedowy.

- musisz wymienic licznik i ECU a to rzezbienie w wiazkach, 3/4elektrykow sobie z tym nie poradzi.

- zakup anglika pomysl dobry, ale jako zrodlo czesci a nie pojazd docelowy.

- nie lepiej zrobic sobie porzadnego chipa w AJM? nie dosc ze uzyskane parametry beda przewyzszac 1,8 t to jeszcze zachowasz ekonomie?

Opublikowano

Moze dla kolegi ekonomia nie wchodzi w gre??? :) A tak powaznie to ogolnie swapy silnika jak dla mnie to kicha :thumbdown: Lepiej sprzedac to co sie ma i dolozyc pieniadze ktore mialy isc na przerobke i kupic to co sie chce... Mniej zachodu a i zywotnosc nabytku z pewnoscia lepsza jak po przeszczepie. I nie wazne czy swap diesla czy benzyny... Chyba ze ktos sobie sam to zrobi, ma czas i mozliwosci a dawce kupil za grosze ale to sie rzadko zdaza :wink4:

Opublikowano

zywotnosc nabytku z pewnoscia lepsza jak po przeszczepie. I nie wazne czy swap diesla czy benzyny...

Z całą resztą się zgadzam, ale tego stwierdzenia szczerze mówiąc nie rozumiem, przełożony silnik i skrzynia szybciej zdechną bo tak? Zaczynacie bić pianę panowie.

Opublikowano

Kolego to jest moje zdanie nie poparte zadnymi badaniami tylko wlasnymi skromnymi przemysleniami i sposrzezeniami:cool1: taka akcja to jest rzezbienie na maksa i jest u mnie w miescie sporo typkow co takie patenty sobie ogarneli... 3-4 to mechanicy z wlasnym warsztatem a ci pozostali to stali bywalcy poprzednikow :wink4: chocby kto ci to poskladal (nie ublizajac nikomu) to i tak to nie jest to co bylo fabrycznie... bo wiadomo ze razem se swapem wstawiasz wieksze turbo itp i bijesz w wieksza moc (bo jak dla mnie to swap tylko po to ma sens) i wtedy zawsze cos kleknie... a jezeli przekladasz wszystko i zostaje fabryka to z pewnoscia nie masz co robic z kasa bo taka impreza sporo kosztuje :) no chyba ze przeszczepa uzywasz okazjonalnie to nie ma kiedy sie cos sypnac a gdy jezdzisz nim na codzien to czeste wizyty u mechera to normalka...

Opublikowano
  • Autor

nom i temat chyba z 100% wyjasniony

wielkie dzieki za wszelki info