Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Kolejny problem z zapalającą sie kontrolką oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytam wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku że nie którzy nie robią nic tylko chuchają na swoje auto. Tylko ja mam pytanie: samochód jest dla was czy wy dla samochodu? Bo jak miałbym kupić auto i na wstępie (mowa o 2.0 TDI) wymienić napęd pompy oleju + to co zwykle czyli rozrząd, jakieś paski, filtry itp. to robi się z tego jakaś gigantyczna kwota. Teraz ktoś powie że wtedy masz spokój i możesz cieszyć się bezawaryjną eksploatacją. Ale, właśnie zawsze jest jakieś "ale", jak się dołoży to że mogą paść pompowtryski, turbo, głowica(cały czas mowa o 2.0TDI), sprzęgło + dwumas, lub coś jeszcze o czym zapomniałem to włos się na głowie jeży. Z tego co wyczytałem na forum, słyszałem od znajomych(posiadaczy aut z 2.0 TDI) dochodzę do wniosku że silniki 2.0 TDI to straszna KUPA przez duże "K" :thumbdown: A i tak na marginesie ja też zmieniam olej co 15 tkm, według wskazań serwisowych na liczniku.

Opublikowano

okaże się niedługo że rarytasem będzie B7 z silnikiem 1.9 :slina:

Opublikowano

Po przerobieniu 2.0 TDI też będzie rarytasem :tongue4:

Opublikowano

Tak czytam wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku że nie którzy nie robią nic tylko chuchają na swoje auto. Tylko ja mam pytanie: samochód jest dla was czy wy dla samochodu? Bo jak miałbym kupić auto i na wstępie (mowa o 2.0 TDI) wymienić napęd pompy oleju + to co zwykle czyli rozrząd, jakieś paski, filtry itp. to robi się z tego jakaś gigantyczna kwota. Teraz ktoś powie że wtedy masz spokój i możesz cieszyć się bezawaryjną eksploatacją. Ale, właśnie zawsze jest jakieś "ale", jak się dołoży to że mogą paść pompowtryski, turbo, głowica(cały czas mowa o 2.0TDI), sprzęgło + dwumas, lub coś jeszcze o czym zapomniałem to włos się na głowie jeży. Z tego co wyczytałem na forum, słyszałem od znajomych(posiadaczy aut z 2.0 TDI) dochodzę do wniosku że silniki 2.0 TDI to straszna KUPA przez duże "K" :thumbdown: A i tak na marginesie ja też zmieniam olej co 15 tkm, według wskazań serwisowych na liczniku.

Kolego w 100% się z tobą zgadzam mam dwa Tdiki 1.9 w domu 110 km o przebiegu 300 tys i 115 o przebiegu ponad 500 tys nic w nich nie robiłem a tu niespełna 200 tys i remont generalny silnika. Teraz oddałem pompę do regeneracji gniazdo pod zabierak 700zł + nowy łańcuszek, napinacz, i koło zębate 800zł+ robocizna 500zł. Na starcie 2000zł I jaką mam gwarancję ile to wytrzyma? :confused4:

Moim zdaniem 2.0 to jeden wielki niewypał i to nie tylko ta nieszczęsna pompa jest wiele innych rzeczy między innymi pompowtryski, dwumasa, egr, dpf nigdy więcej 2.0 :wink4:

Opublikowano

Kolego w 100% się z tobą zgadzam mam dwa Tdiki 1.9 w domu 110 km o przebiegu 300 tys i 115 o przebiegu ponad 500 tys nic w nich nie robiłem a tu niespełna 200 tys i remont generalny silnika. Teraz oddałem pompę do regeneracji gniazdo pod zabierak 700zł + nowy łańcuszek, napinacz, i koło zębate 800zł+ robocizna 500zł. Na starcie 2000zł I jaką mam gwarancję ile to wytrzyma? :confused4:

Moim zdaniem 2.0 to jeden wielki niewypał i to nie tylko ta nieszczęsna pompa jest wiele innych rzeczy między innymi pompowtryski, dwumasa, egr, dpf nigdy więcej 2.0 :wink4:

Kolego jedyną twoją gwarancją by było wywalenie całego układu napędzania pompy i zastosowanie takie jak było w 1.9 TDI koszt ten sam co będzie cię teraz kosztowało.

I masz rację NIE MASZ GWARANCJI po założeniu nowego łańcuszka,gniazda i wałeczka.

Ja jak bym był teraz na twoim miejscu za te 2000 tys zł wpakował bym na przerobienie i w tedy masz problem z głowy i gwarancję.

Mi jak się posypie napęd (bo nie mam łańcuszka tylko zębatki) to wybiorę opcję z przerobieniem koszt ten sam i spokojna głowa. :good: Póki co to śmigam i go nie oszczędzam :naughty: a jak gdzieś na trasie stanie to h..j mu w d..pe i wtedy się bede martwił :naughty:

Opublikowano

Panowie co tu dużo mówić. Auta robią teraz księgowi i komputery, nie ma czasu na testowanie nowych rozwiązań tak jak to było kiedyś i dlatgo mamy teraz takie cudo jak 2.0 tdi z kosmicznymi cenami serwisu i jazdą z duszą na ramieniu, czy dojedziemy na miejsce, czy zaraz coś się rozwali. Dopiero generacja po 2007 jest już podobno poprawiona podobno.

I dobrze wspomniał kolega żołnierz. Auto jest dla nas czy my dla samochodu???

A autorowi wątku naprawdę współczuje, bo to nic miłego zwłaszcza w takiej odległości od Polski

Opublikowano

Panowie co tu dużo mówić. Auta robią teraz księgowi i komputery, nie ma czasu na testowanie nowych rozwiązań tak jak to było kiedyś i dlatgo mamy teraz takie cudo jak 2.0 tdi z kosmicznymi cenami serwisu i jazdą z duszą na ramieniu, czy dojedziemy na miejsce, czy zaraz coś się rozwali. Dopiero generacja po 2007 jest już podobno poprawiona podobno.

I dobrze wspomniał kolega żołnierz. Auto jest dla nas czy my dla samochodu???

A autorowi wątku naprawdę współczuje, bo to nic miłego zwłaszcza w takiej odległości od Polski

Jasne że to nic miłego :confused4:

ale audi po 2007 może są dopracowane,ale nadal mają ten sam napęd pompy :cool1:

Opublikowano

Niewtajemniczonym przypomnę, że A4 B8 2.0 CR ma ten sam napęd pompy oleju przez zabierak co 2.0 TDI. NIBY poprawiony... jak bardzo poprawiony okaże się w ciągu kilkunastu miesięcy, bo już te auta zaczynają przekraczać przebiegi 150.000km i niejako automatycznie --> trafiają do Polski:naughty:

Ja chętnie przygarnę taki "Motor shaden" za dobre pieniądze, zrobię swapa/przeróbkę napędu i będzie fajne wozidełko :decayed:

Opublikowano

Powiem tak ja mam ten silnik 2.0 bpw z poprawionym napędem przebieg oryginalny :decayed: Wyczytałem tyle na forum o napędzie i oddałem auto do dobrego warsztatu na wymianę imbusika co się okazało imbusik i gniazda stanie idealnym a przebieg auta 147tys. Mechanik mi powiedział że jak zapali się ciśnienie oleju to od razu zgasić silnik laweta i do niego. Do wymiany będą tylko wałki koszt regeneracji wałków 800zł z gwarancją że gniazdo się nie wyrobi :decayed: Więc jeździć a jak coś się przytrafi gasić silnik i laweta :cool1: Ja ze swojego BPW jestem bardzo zadowolony :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

a jakie są oznaki że siada pompa oleju?? mógłby ktoś to wytłumaczyć..

Opublikowano

nie ma żadnych objaw,pewnego dnia będziesz sobie jechał i na FIS ci się pojawi komunikat o braku ciśnienia to najlepiej zgasić samochód na lawetę i do mechanika.Bo jak będziesz jechał dalej to silnik jest zatarty.

Opublikowano

nie ma żadnych objaw,pewnego dnia będziesz sobie jechał i na FIS ci się pojawi komunikat o braku ciśnienia to najlepiej zgasić samochód na lawetę i do mechanika.Bo jak będziesz jechał dalej to silnik jest zatarty.

a kolego ten komunikat na czerwono będzie świecił ? a jak dbać o tą pompe?

Opublikowano

Powiem ci tak,jak kupywałem autko to nie byłem świadom że 2.0 TDI są troche uciążliwe co do napędu pompy itp. narazie się cieszę z tego że to jest BPW i że mam już koła zębate a nie łańcuszek.Problem dalej tkwi z napędem.Zdecydowałem już na usunięcie tego napędu i zastosowanie jak w 1.9 TDI i to jest jedyne rozwiązanie na dalsze problemy z 2.0 TDI,narazie brakuje mi czasu,ale tylko jak bede miał czas to zaraz autko odstawiam do sprawdzonego warsztatu i to zrobią, do kolegi PIERO

A jak dbać to za bardzo nie wiem :mysli: ja mam przejechane 155 tys.km i dałem do sprawdzonego mechanika autko w celu sprawdzenia gniazda i napędu,jak narazie jest w idealnym stanie jak i gniazdo,ale jak długo wytrzyma to nie wiem :mysli: ale jak narazie jestm zadowolony i śmigam i go nie oszczędzam,co ma wisieć nie utonie,co ma być to będzie :tongue4:

A co do komunikatu to sam dokładnie nie wiem jak wygląda :naughty: wiem tylko tyle że na FIS pojawi się kontrolka od oleju-chyba :cool1:

Najlepiej napisz PW do klubowicza tego forum PIERO i on ci powie bo on już miał przygode ze swoim autkiem no i mi też dużo podpowiedział.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :hi:

Opublikowano

Tak co by zostało dla potomności napiszę tutaj nie na PW :)

Moim zdaniem dbać o napęd pompy oleju za bardzo się nie da. Nasza eksploatacja ma zerowy lub marginalny wpływ na napęd. Czasem zużywa się szybciej, czasem później i nie ma tutaj żadnej reguły, przynajmniej dotąd takowej nie zaobserwowaliśmy. Nawet jeśli eksploatacja ma jakiś wpływ na napęd, to ważniejsze jest pierwsze 100.000 - 130.000km czyli okres gdy najczęściej nasze auto nie było jeszcze w naszym posiadaniu, tylko ujeżdżał je jakiś Niemiec :wink4:

Najbardziej wyczuleni muszą być posiadacze BLB/BPW i innych z produkcji do 10.2005r. (dokładnie kody i daty opisywał na forum Musashi) gdzie wałki były jeszcze łańcuchu. Tutaj możliwe jest wyłapanie usterki zanim wystąpi, objawia się to:

- metaliczny odgłos szurania pod maską, głównie podczas odpalania i zaraz po odpaleniu

- wyraźne drganie silnika i całego samochodu podczas postoju na biegu jałowym

- głośniejsza praca silnika (ale na to może mieć wpływ wiele czynników i tak ma prawie każde 2.0 TDI :decayed: )

Najbardziej charakterystyczny jest ten metaliczny dźwięk spod maski, po tym można wychwycić że cały napęd zaraz szlag trafi.

Tutaj zapobiegawczo można wymienić napinacz łańcucha, który jest elementem newralgicznym. Dodatkowo w każdym 2.0 TDI można zapobiegawczo wymienić zabierak, jeśli jednak gniazdo jest już mocno wyrobione, na niewiele się to zda. To jedyna forma antykoncepcji na problemy z napędem, jedynym w 100% skutecznym sposobem pozbycia się problemy jest kastracja, czyli przeróbka napędy lub wymiana silnika :rolleyes:

Odnośnie komunikatu na FIS to nie da się go nie zauważyć... :wink4:

Dźwięk jakby brakowało płynu do spryskiwaczy, ale grafika: czerwona konewka oleju i napis OIL PRESSURE. Generalnie każdy czerwony komunikat oznacza konieczność jak najszybszego wyłącznia silnika, a ten w szczególności :przebiegly:

Opublikowano

metaliczny dźwięk... hmm mniej więcej jak on wygląda :/

Opublikowano

Dźwięk szurania i ocierania metalu o metal :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Opublikowano

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

a to jak klape otworzy od silnika i w silniku?

Opublikowano

Słychać i bez podnoszenia maski. Jak podniesiesz to tylko głośniej. Nie da się określić jednoznacznie skąd wydobywa się dźwięk - w praktyce wydobywa się z okolic miski olejowej czyli od dołu.

Opublikowano

Tak zwane metaliczne klepanie

link powyżej może to są podobne objawy w pracy silnika,mi tak chodził Passat 1.9 TDI i nikt nie wiedział co mu było :naughty: ale to już dawno i nie prawda :polew: i też pier....ny klepał i nie wiadomo co go bolało.

Opublikowano

Ile będziecie się jeszcze onanizować zagadnieniem dawno opisanym, opracowanym i przetestowanym? Szkoda miejsca na serwerze klubowym :thumbdown: