Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Mrugająca kontrolka hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni, po odpaleniu zimnego samochodu, przez kilka sekund na pracującym silniku mruga kontrolka od układu hamulcowego (nie ręcznego) i potem gaśnie. Poziom płynu hamulcowego jest OK, ponadto wczoraj prysnąłem WD-40 we wtyczkę od czujnika poziomu płynu i nic nie pomogło.

Ma ktos pomysł co to może być?

Opublikowano

Ja mam to samo, przez kilka sekund mruga potem sama gaśnie. Przyłączam się do pytania :th:

Opublikowano

Wyczytałem na forum, że jeśli jest zimno, a kontrolka zapala się tylko przy odpalaniu winny może być akumulator, którego napięcie spada poniżej 11V (przy rozruchu).

Opublikowano
  • Autor

Hhmmm ..... to bardzo ciekawe, dziś jak było -4 kontrolka dała sobie na luz (żadnych mrugnięć). Wczoraj sporo jeżdziłem i trochę podładowałem baterię, więc to może być to. Sprawdzę kondycję akumulatora (podładuję , ewentualnie uzupełnię elektrolit).

Tak na marginesie, też wyczytałem na forum że za zapalenie się kontrolki może być odpowiedzialny za niski poziom płynu wspomagania. Sprawdziłem - u mnie nie ma.

Opublikowano

Witam :hi:Chciałbym również podpiąć się do tematu bo mam ten sam problem z migającą lampką od dwóch dni przy starcie,ale miga mi tez parę sekund jak przejadę parę kilometrów i stanę na światłach :( Dodam że aku i płyn mam wporządku a temperatura zewnętrzna powyżej +3 :mysli: Myślałem może że to oznaka braku klocków hamulcowych,ale wymieniałem w maju więc to chyba nie to...

Opublikowano
  • Autor

Witam

Wyczytałem na forum, że jeśli jest zimno, a kontrolka zapala się tylko przy odpalaniu winny może być akumulator, którego napięcie spada poniżej 11V (przy rozruchu).

W poniedziałek troszkę podładowałem baterię akumulatorów i jest spokój. Troszkę to zbyt krótki okres czasu by wydawać ostateczny wyrok, niemniej jednak powyższa sugestia o winie baterii wydaje sie trafiona.

Opublikowano

U mnie sprawa się wyjaśniła,ubywa mi płyn ze zbiornicza :confused4: Jeszcze dokładnie nieznam przyczyny,ale jutro jadę to sprawdzić :mysli:

Pozdrawiam i odchodzę od tematu ponieważ to już inny dział i problem :a4fan:

Opublikowano

Cześć,

Miałem dokłądnie taki sam przypadek. Kontrolka migała mi kilka razy i chyba 4 razy o ile dobrze pamiętam sygnał dźwiękowy.

Płyn był ok, klocki też.

Wystarczy naładować akumulator i po sprawie.

Pozdrawiam Łukasz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się do tematu.

Dzisiaj rano przy temperaturze -12 odpaliłem niunię i na odcinku ok 2 km przy każdym skręcie w prawo zapalała się kontrolka układu hamulcowego i hamulca ręcznego. Klocki i tarcze mam :th:

Jak silnik sie trochę rozgrzał to się uspokoiło. Jeździłem cały czas i ostro skręcałem w prawo i wszystko było :th:. Więc zastanawiałem sie czy może czujnik przymarzł.

Opublikowano

Podłączę się do tematu.

Dzisiaj rano przy temperaturze -12 odpaliłem niunię i na odcinku ok 2 km przy każdym skręcie w prawo zapalała się kontrolka układu hamulcowego i hamulca ręcznego. Klocki i tarcze mam :th:

Jak silnik sie trochę rozgrzał to się uspokoiło. Jeździłem cały czas i ostro skręcałem w prawo i wszystko było :th:. Więc zastanawiałem sie czy może czujnik przymarzł.

Miałem to samo jak byłem na słowacji, teraz jak auto stoi w garażu, to prawie wcale sie nie włacza, ale zdarzaja się pojedyńcze przypadki,tarcze i klocki OK, myśle że ilość płynu nie ma tu znaczenia, bo jakby bylo za malo to czy skrecalo by sie w prawo czy w lewo to by się włączała kontrolka caly czas, a tak tylko przy delikatnym skrecie w prawo.Obstawiam, że przymarza któryś czujnik, podpinałem Vaga i żadnych błedów nie ma.

Opublikowano

Wydaje mi się, że może to być też poziom płynu w zbiorniczku.

To zależy gdzie jest usytuowany czujnik.

Jeżeli od strony silnika, to przy skręcie w prawo (płyn przemieszcza się w lewo) i może działać.

Opublikowano

Mam to samo, też przy skręcie w prawo, ale też jak wjadę w jakaś większą nierówność to wtedy to samo - zamiga FIS i kontrolka hamulca ręcznego oraz buzzer brzęczy 3 razy.

Muszę sprawdzić stan płynu, ale u mnie akurat są tarcze do wymiany i klocki już mają gdzieś 50% normy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Migająca kontrolka hamulca - tarcze, klocki są, płyn hamulcowy wymieniony, ABS sprawny mimo to przy temp - (minusowej) w mojej bestii :audi::a4fan: pojawia sie sygnał dźwiękowy i kontrolka (czerwone kółko z wykrzyknikiem). Mechanicy z warsztatów VW AUDI SKODA SEAT twierdzą że to może "moduł świateł stopu" lub uszkodzony czujnik poziomu płynu h. w zbiorniczku,ale u mnie wszystko jest sprawne. Strasznie mnie irytuje jak rano przy odpalaniu :a4fan: wita mnie ta wstrętna kontrolka. Czy ktoś wgryzł sie w temat i to naprawiał (po za doładowywaniem akumulatora). P.S. z hamulcami nie ma żartów !! :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kumpel w A4 1.6 miał to samo i zmienił akumulator i jest luzik :>. Może tak jak napisal Łukasz1981 wystarczy naładować akumulator

Opublikowano

jezeli winny jest akumulator i zbyt niskie napiecie, wtedy sprawdzajac bledy VAG-iem znajdziemy, blad zbyt niskiego napiecia zasilania.

Opublikowano

Już wszystko gra i buczy :drunk: . Kupiłem nowy akumulator CENTRA FUTURA+ i jest wszystko OK! :thumbup:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżeli przy rozruchu napięcie spada poniżej 10V (o ile mnie pamięć nie myli) komputer sygnalizuje tym piszczeniem że nie ma wystarczająco dużo prądu na zasialnie podzespołów - ABS itp. Po uruchomieniu autka i rozpoczęciu ładowania mamy już większe napięcie na aku więc jazda jest możliwa. Ja taką sytuację miałem już 2 razy - mało jeździłem niunią i akumulatorek się trochę obraził na mnie.

Prosty test - jeżeli piszczy to zapalamy autko i jeżdzimy nim przynajmniej z 30minutek, żeby się podładowało co powinno. Gasimy autko na kilka minut i przy ponownym zapaleniu już nic nie powinno piszczeć. Ale to na krótką metę.. bez prostownika nie obędzie się!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak najbardziej ja tez tylko akumulator wymienilem i jest ok

Opublikowano

Witam. Ja mam tez problem z tą kontrolką tyle ze u mnie ona miga cały czas ... hamulce działają dobrze a ona miga jak odpale samochod i nim jade ... caly czas ... co to moze byc ??? Płyn uzupełnialem ostatnio akumulator tez jest ok ... pomocy

Opublikowano

Witam. Ja mam tez problem z tą kontrolką tyle ze u mnie ona miga cały czas ... hamulce działają dobrze a ona miga jak odpale samochod i nim jade ... caly czas ... co to moze byc ??? Płyn uzupełnialem ostatnio akumulator tez jest ok ... pomocy

A czy przypadkiem przy okazji świeci się ABS?