Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Przejść już na olej 10w40 przy przebiegu 215 tyś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jeszcze trochę i stuknie mi 215 tyś w moim ADR,obecnie był lany olej Castrola 5w40,czy zmienić już na gęstszy przy tym przebiegu?Kolega doradził mi,że mam teraz zalać 10w40 bądz 15w40 :mysli:

Proszę o zdanie.

Z góry dzięki :hi:

Opublikowano

Witam,jeszcze trochę i stuknie mi 20015 tyś w moim ADR,obecnie był lany olej Castrola 5w40,czy zmienić już na gęstszy przy tym przebiegu?Kolega doradził mi,że mam teraz zalać 10w40 bądz 15w40 :mysli:

Proszę o zdanie.

Z góry dzięki :hi:

Jeśli od nowości silnik był eksploatowany na syntetyku, nie ma takiej potrzeby, możesz dalej go lać.

Opublikowano
  • Autor

Myślałem żeby wlać coś gęstszego,ponieważ czasami szklanki się odzywają :naughty:

Opublikowano

Myślałem żeby wlać coś gęstszego,ponieważ czasami szklanki się odzywają :naughty:

Taa... to zalej "gęstszy" :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Takie rozwiązanie też Ci ten kolega podsunął ? :cool1:

Opublikowano

ja mam nalatane 225000 leje synstetyk i bede go lal az silnik padnie:D

Opublikowano

Miałem półsyntetyka castrola 10W40, zalałem pełny syntetyk motul 5W40 i ucichł.

Castrola w 1000km wciągnął ok 100ml, na motulu nie zauważyłem większych ubytków.

Przebieg 220tys.

Opublikowano

Castrol to syf zalepiający silniki :thumbdown:

Opublikowano

Castrol to syf zalepiający silniki :thumbdown:

Tak. Tu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=7434.0 Naczytałem sie o Castrolu, i będę te oleje mijać szerokim łukiem.

W tym temacie jest także ciekawy link http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf . Dobra lektura.

I co do zmiany na gęstszy, To ta liczba przy "W" oznacza gęstość zimnego oleju, a silnik większość czasu pracują na gorąco, więc skąd jest ten mit zmiany na gęstszy olej?

Opublikowano

Castrola w 1000km wciągnął ok 100ml, na motulu nie zauważyłem większych ubytków.

Przebieg 220tys.

zawsze słyszałem u mechaników olejarzy że jak już latasz na półsyntetyku, to nie należy przechodzić na syntetyk :mysli:

Opublikowano

Przebieg 220tys.

zawsze słyszałem u mechaników olejarzy że jak już latasz na półsyntetyku, to nie należy przechodzić na syntetyk :mysli:

I ci mechanicy i olejarze to pewnie grubi panowie z wąsami dobrze po 60 :cool1:

To mity z PRL-u.

Opublikowano

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

uciekaj od tych mechaników jak najdalej

ich edukacja w dziedzinie stosowania oleji silnikowych zakonczyła sie w epoce PRL-u

Opublikowano
  • Autor

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

uciekaj od tych mechaników jak najdalej

ich edukacja w dziedzinie stosowania oleji silnikowych zakonczyła sie w epoce PRL-u

Trzeba uświadamiać nowym,ze to błędne bzdury :naughty:,które wleką się przez długie lata.

Opublikowano

najlepiej to zalej selektol z PRL :gwizdanie:

Opublikowano

Witam

Ja bym pozostał prze syntetyku na twoim miejscu.

Ja też przy przebiegu ok 200tyś.zalałem moje :a4fan: Mobil S 10W 40 ,ale to z powodu że miałem wycieki oleju (ok 0.5 litra na 10tyś)i w przekonaniu że to pomoże choć trochę zmniejszyć wycieki.Efekt był jednak odwrotny od zamierzanego i pojawiły się jeszcze większe wycieki(ok. 1 litr na 10 tyś)

Przyczyną wycieków był prawdopodobnie zatkany ezektor,po wymianie na nowy problem z wyciekami ustał i teraz się zastanawiam czy znowu nie zalać go syntetykiem Mobil 1 5W50 bo taki olej wcześniej lałem.Na półsyntetyku zrobiłem ok 50tyś.

Czy po ewentualnym zalaniu syntetykiem silnik się rozszczelni?

Pozdrawiam

Opublikowano

i co tam wyszło z tym olejem??? jakim najlepiej zalać gdy koledze szklanki słychać na ciepłym??

Opublikowano

i co tam wyszło z tym olejem??? jakim najlepiej zalać gdy koledze szklanki słychać na ciepłym??

Najlepiej by było wlać ze 20W-50 :wink4:

:wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

o jaaa :kox: nawet nie wiedziałem ze sa takie oleje :shocked:[br]Dopisany: 21 Styczeń 2011, 19:40_________________________________________________w poprzednim aucie tez mi szkalanki stukały przy 100C

Opublikowano

Świetnie opisane.